Beh, lenivosť a závislosť? Zistite, či ste závislý od behu alebo od lenivosti.

Beh, lenivosť a závislosť? Zistite, či ste závislý od behu alebo od lenivosti.
  • 09.05.2022
  • Angelika Kutišová

Je beh závislosť? O tom by sa dalo dlho polemizovať.

  • Musíte behať každý deň?
  • Máte výčitky svedomia, zlý pocit, pociťujete smútok alebo nervozitu, keď nemôžete ísť behať?
  • Zanedbávate ostatné záľuby kvôli behu?

Na základe takýchto otázok a ich odpovedí by laik raz-dva nad vami vyriekol ortieľ − ste závislý od behu. Také jednoduché to však nie je. Nie každý, kto pije alkohol, je od neho závislý. Závislosť nie je návyk, či zlozvyk. Závislosť je choroba, duševná porucha. Ak každé ráno pijete kávu, aj keď má slabý povzbudivý účinok, nie ste od kávy závislý. Máte návyk piť kávu. Je to len jedna z mnohých vecí, ktoré počas bežného dňa robíte. Podobne, ak každé ráno idete na hodinu či dve behať, nie ste závislý od behu – je to váš denný zvyk, rituál.

dobré návyky

Zdroj: Shutterstock®

Porovnajme závislosti: beh a alkohol

Závislosť od zvyku oddeľuje dosť hrubá čiara chorobnosti. Závislosť diagnostikuje lekár. Je to natoľko vážny stav, že človek vyhľadá pomoc lekára. V prípade behu nie ortopéda, ale psychiatra. Lekár sa pri diagnostike riadi niekoľkými pomocnými kritériami. 

Človek je závislý od alkoholu, ak má silnú, neutíchajúcu túžbu konzumovať alkohol. Skúsme si to premietnuť na beh. Bežec môže mať silnú, neovládateľnú túžbu ísť behať. Tá sa obyčajne prejavuje vtedy, keď deň, dva nebehal. Predstavte si situáciu, že sa necítite dobre, zle ste spali, je zlé počasie, páli slnko alebo leje. Alebo sa vám skrátka nechce. Závislého od alkoholu takéto okolnosti od pitia neodradia. Ale vy máte tréningový plán a dnes by ste mali odbehnúť 30 kilometrov. Komu by sa chcelo, keď je nedeľa a vy už máte z týždňa 70 kilometrov v nohách? Nemáte pocit neovládateľnej túžby ísť behať plánovaných 30 kilometrov, musíte sa premôcť, lebo viete, že je to potrebný tréning na maratón. Človek závislý od alkoholu sa nemusí premáhať, aby si vypil.

Pri pokuse vysadiť alkohol, prežíva závislý človek abstinenčný stav. To znamená, že sa cíti fyzicky zle, alebo má depresiu. Aj bežec, ak je z nejakých dôvodov prinútený prestať behať, trpí spočiatku depresiou, je nervózny, svrbia ho nohy. Keď je prestávka pridlhá, napríklad ak sa zotavuje zo zranenia, časom spohodlnie, zlenivie, možno aj priberie. Spomína na niekdajšiu formu a aby sa po dlhej prestávke opäť do nej dostal, stojí ho to nemalé úsilie. Rozbieha sa pomaly. Alkoholik recidivuje ľahko. Závislému človeku sa zvyšuje tolerancia na jeho závislosť. Organizmus si zvyká, potrebuje piť stále viac a viac alkoholu, aby dosiahol rovnaký stav opojenia ako pred rokmi z menšieho množstva. V podstate nemá hraníc. Bežec je spočiatku, v začiatkoch bežeckej kariéry, nadšencom, teší sa z dosiahnutých výsledkov. Robí si plány, ako zabehne desať kilometrov, polmaratón, maratón. Neustále si chce zlepšovať čas, pridáva vzdialenosť, tempové behy. Postupne však zistí, že donekonečna to nejde. Buď dôjde k pretrénovaniu, chronickej únave, alebo na to skrátka nezvýši čas. Sotva stíha popri práci každodenný tréning. A nemôže víkend čo víkend cestovať na súťaže. Má rodinu, ktorej sa chce cez víkend venovať. Alkoholik kvôli pitiu zanedbáva rodinu, prácu, ostatné záľuby. Bežec nie. Chodí do práce a rád trávi čas so svojou rodinou. Tréning si zvyčajne plánuje na skoré rána alebo neskoré večery, aby neukrajoval zo spoločného rodinného času.

Prečítajte si: Ktorý druh alkoholu nie je škodlivý? Pohárik tohto vám neuškodí, práve naopak!

beh a lenivosť

Zdroj: Shutterstock®

Je to škodlivé a aj tak v tom pokračujú!

Alkoholik pokračuje v pití alkoholu aj po tom, ako ho lekár upozorní, že je to škodlivé. Tento príznak závislosti je asi jediný, ktorý je typický aj pre bežcov. Každé bežecké zranenie sa pokúsia rozbehať. Stav sa však vždy zhorší. Snažia sa presviedčať lekára: nedalo by sa s tým zápalom šľachy predsa len behať, len tak pomaly, trošku cupkať?

Trvá dlho, než akceptujú, že ak sa chcú vyliečiť, prestávka je nevyhnutná. Ale hlavne, človek závislý od alkoholu stráca nad pitím kontrolu. Veľká časť jeho života sa točí okolo pitia. Ráno vstane, vypije si, aby sa zbavil nepríjemných pocitov z predošlého dňa. Cez deň plánuje, ako si kúpi alkohol, aby mal na večer, večer si už pripraví fľašu na ráno, lebo vie, že bude potrebovať piť. Skrýva fľaše. Pije stále viac, aj v situáciách, keď je to vyslovene nevhodné, nedokáže sám prestať. U bežca je to iné. 

Beh mení životy

Jeho život sa netočí okolo behu, ako by sa mohlo zdať. Poznám stovky bežcov. A všetci majú súkromný život. Prácu, do ktorej denne chodia, rodinu, s ktorou trávia čas. Majú povinnosti bežných ľudí. Musia z niečoho žiť, musia variť, prať, starať sa o domácnosť. Majú deti. Mnohí majú popri behu aj iné záľuby. Nikto im neposkytuje servis. Ich deň je rovnako nabitý, ako deň každého človeka. Cez víkend sa snažia s kamarátmi vypnúť. Kým ostatní ľudia to robia na grilovačke, bežci vypnú v lese alebo na pretekoch, ale bežecké tenisky nie sú ani zďaleka jedinou témou, o ktorej vedia hovoriť.

Do každého dňa sa snažíme vtesnať hodinu na tréning. Na úkor svojho pohodlia. Hodinu, ktorú tvoria minúty. Minúty, ktoré si ukradneme z toho i onoho. Svoje dni si plánujeme. Nepozeráme televíziu a v kresle sedíme len po tréningu, ak nemáme iné povinnosti. Zďaleka nie každý deň. Vstávame o hodinu skôr. Obyčajne je to tá hodina, ktorú ostatní trávia na gauči a lámu si hlavu nad tým, prečo priberajú snáď aj z vody. My nemáme čas na sebaľútosť. Odkedy beháme, naše životy sa zázračne dali do poriadku.

Článok obsahuje úryvok z knihy autorky článku, Angeliky Kutišovej: Beh ťa zmení.

Nenechajte si ujsť: Benefity behu, ktoré vás zaručene nakopnú! Toto všetko beh pozitívne ovplyvní!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní