Portrét odvahy: Olena Zelenská na titulke módneho časopisu Vogue

Portrét odvahy: Olena Zelenská na titulke módneho časopisu Vogue
  • 02.08.2022
  • Zuzana Andrášová

Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Olena Zelenská, zažiarila na titulke svetoznámeho módneho časopisu Vogue. Zelenská nie je prvou manželkou prezidenta, ktorá sa dostala na titulku menovaného časopisu, je však prvou dámou, ktorá sa tam ocitla počas vojnového konfliktu.

Fotografie Zelenskej v časopise Vogue sa však nestretli len s pozitívnymi ohlasmi.

Pozri aj: Chiara Ferragni: Talianska blogerka, ktorá vybudovala globálnu značku

Vogue

Zdroj: instagram.com/voguemagazine

Fotografie aj s manželom

Tretí júlový týždeň manželka ukrajinského prezidenta cestovala do USA. S prejavom tiež vystúpila v americkom Kongrese.

O niekoľko dní na to americký magazín Vogue zverejnil obálku vydania s fotografiou Zelenskej. Fotila ju renomovaná fotografka Annie Leibovitz, ktorá na fotografiách zachytáva najmä celebrity. Fotografie však nevznikli v USA počas návštevy, ale fotografka odcestovala do Kyjeva za manželmi Zelenskými.

Na titulnej fotografii je prvá dáma Ukrajiny vyfotografovaná na schodoch, ruky má spojené, za ňou sa nachádzajú dva stĺpy, medzi ktorými sú uložené vrecia s pieskom, ktoré sa počas vojny využívajú na barikádovanie. Leibovitz zachytila Zelenskú aj v prezidentskej kancelárii, ale aj na ukrajinskom letisku Antonov v Hostomeli pred vrakom zostreleného lietadla. Súčasťou rozhovoru sú aj fotografie Zelenskej s jej manželom.

Neprehliadni: INTERMITTENT FASTING: 5 spôsobov prerušovaného pôstu

Olena Zelenská

Zdroj: instagram.com/voguemagazine

Radšej je v ústraní

„Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vždy radšej zostávala v ústraní, zatiaľ čo jej manžel, komik, ktorý sa stal politikom a teraz v úlohe prezidenta možno rozhodne o osude slobodného sveta, budoval svoju kariéru v žiare reflektorov,“ píše sa v úvode článku o Zelenskej, ktorý opisuje celé fotografovanie.

Pre časopis Vogue Zelenská tiež vysvetlila, že toto sú najstrašnejšie mesiace jej života a života každého Ukrajinca. „Úprimne povedané, nemyslím si, že si niekto uvedomuje, ako sme to emocionálne zvládli,“ dodala prezidentova manželka.

Prvá dáma Ukrajiny prehovorila aj o osobných témach. Prezradila, ako prežívajú vojnu ich dve deti. Hovorila aj o strachu a izolácii v dôsledku vojny na Ukrajine.

Nielen pozitívne ohlasy, ale aj kritika

Rozhodnutie manželov Zelenských pózovať pre módny časopis v čase vojny sa nestretlo len s pozitívnymi ohlasmi. Kým jeden tábor ukrajinského prezidenta a jeho manželku chváli za to, že sa snažia zvýšiť povedomie o aktuálnej situácii na Ukrajine, druhý tábor je znechutený.

Niektorí užívatelia Twitteru uviedli, že na fotografiách prestížneho módneho časopisu sa mali objaviť skutoční hrdinovia Ukrajiny, ktorými sú vojaci, lekári a dobrovoľníci. Podľa nich nie je potrebné robiť z vojny umenie.

Na Slovensku sa kriticky v súvislosti s fotografiami vyjadrili poslankyňa parlamentu a bývalá tenistka Romana Tabak a bývalá členka Slovenskej národnej strany Anna Belousovová.

„Nafotenie 'titulky' #Vogue počas vojny! Takéto strojené fotografie pána prezidenta Ukrajiny #VolodymyrZelensky s jeho ženou na štýl filmových hviezd sú nevhodné! Považujem to za absolútne neprimerané k tomu, že desaťtisíce mužov a žien zomierajú v úplne zbytočnom konflikte a milióny ľudí sú od seba odlúčení! Mier!” uviedla Romana Tabak na sociálnej sieti.

Zdroj foto - úvodná koláž: instagram.com/voguemagazine

- Anketa

MALA PODĽA VÁS MANŽELKA UKRAJINSKÉHO PREZIDENTA PÓZOVAŤ PRE MÓDNY ČASOPIS V ČASE, KEDY JE JEJ KRAJINA VO VOJNE?

Odpovedali 2 ľudia  

Áno
50%
Nie
50%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní