Najlepšie tipy a triky, ako vyčistiť nerezové povrchy

Najlepšie tipy a triky, ako vyčistiť nerezové povrchy
  • 05.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Nerezové spotrebiče v kuchyni sú veľmi elegantné a pôsobia luxusne. V kombinácii s vhodnou kuchynskou linkou a správnymi doplnkami dokážu vytvoriť nadčasový dizajn na niekoľko rokov. Ich menej praktická časť sa ale týka ich častého používania. Na nerezových spotrebičoch sa totiž zachytáva každá nečistota, odtlačky prstov či zaschnuté kvapky vody.

Aby sme dosiahli dokonalú čistotu a lesk nerezových spotrebičov, akými sú napríklad sporák, digestor alebo chladnička, musíme ich pravidelne správne čistiť. Rovnako tak aj drobná kuchynské spotrebiče ako kávovary, rýchlovarné kanvice, odšťavovače, toustovače či hriankovače a iné. Keďže ale nerezové materiály nájdeme napríklad aj v kúpeľni a prípadne aj v iných častiach domu, prinášame vám zaručené tipy, ako zatočiť s nečistotami na nerezových povrchoch bez poškodenia materiálu, aby ste potom nemuseli navštíviť servis kávovarov.

Odporúčame: Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!

nerezová chladnička

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie nerezu

Každý spotrebič, nielen z nerezového materiálu, má pribalené aj odporúčanie, ako sa oň správne starať. Aby ste predišli jeho poškodeniu hneď na začiatku, odporúčame vám si najskôr preštudovať odporúčania výrobcu ohľadom starostlivosti o konkrétny spotrebič a jeho čistenie.

Čistiace prostriedky určené na nerezové povrchy

V dnešnej dobe je už na trhu množstvo dostupných čistiacich prostriedkov od rôznych výrobcov určených práve na nerezové povrchy v celej domácnosti. Ich použitie je jednoduché, praktické a zaručujú 100 % lesk a čistotu. Šikovné gazdinky určite vedia, že ich pravidelné používanie odstráni aj ťažko dostupnú špinu, mastnotu, zaschnuté kvapky vody alebo odtlačky prstov. Ako si ale poradiť, ak takýto čistiaci prostriedok doma nemáme?

Tipy a triky na čistenie nerezu bez čistiaceho prostriedku

Šikovné gazdinky si vedia poradiť aj s týmto problémom. Poznáme to – nie vždy máme poruke chemické čistiace prostriedky. A preto máme pre vás niekoľko babských receptov, ako sa zbaviť špiny a vyčistiť nerez s pomocou octu či oleja.

  • Ocot a citrón – ocot či citrón sú v kuchyni skvelí pomocníci, a to nielen pri varení. Na umytie alebo vyleštenie nerezových povrchov si pripravte handričku a zopár kvapiek octu. Pri jeho použití sa ale pripravte na mierny zápach, ktorý ocot so sebou prináša.
  • Olivový olej – zopár kvapiek olivového oleja vie pomôcť rovnako ako ocot, teda pri umývaní a leštení, najmä keď sa potrebujeme zbaviť odtlačkov prstov. V tomto prípade bude ale nevyhnutné po použití olivového oleja preleštiť povrch aj saponátom alebo špeciálnym čistiacim prostriedkom na nerezové povrchy, aby povrch nezostal mastný.
  • Parný čistič – ak máte doma tohto pomocníka, neváhajte s jeho použitím aj pri nerezových povrchoch. Jeho najväčším benefitom je aj to, že pri parnom čistení sú povrchy zároveň aj dezinfikované, keďže nerezový povrch príde do kontaktu s teplotou pary 130 stupňov Celzia. Po čistení horúcou parou sa odporúča povrchy ešte preleštiť.

Zaujme vás: Cícer patrí k najzdravším strukovinám. Prečo z neho variť častejšie?

nerezový sporák

Zdroj: Shutterstock®

Ako správne čistiť nerezový sporák?

Nerezový sporák je súčasťou mnohých domácností, a preto si zaslúži extra pozornosť. Používame ho na dennej báze, a rovnako často by sme ho preto mali aj čistiť. Pred čistením samotného sporáka odložte kovovú konštrukcie zvnútra, ako aj hlavičky plynových vývodov. Tie môžete zatiaľ ponoriť do horúcej vody s trochou saponátu.

Jemnou hubkou a čistiacim prostriedkom (kúpeným alebo domácim) utrite nečistoty a opláchnite. Na čistenie ťažšie dostupných miest je ideálne použiť starú zubnú kefku. Po dôkladnom umytí povrch vyleštite a vráťte naspäť všetky časti. Na čistenie nerezového digestora zvoľte ten istý postup, avšak nezabudnite aj na dôkladné čistenie filtra digestora.

Odporúčame aj: Trápia vás holuby na balkóne alebo streche? Tu sú užitočné tipy, ako sa ich zbaviť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Blažena Sádovská 15.05.22 15:35

BS
karma
100.00

Mám nerezové spotrebiče, používam ocot a citrón, veľmi sa mi osvedčili:))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní