Zrkadlo v interiéri: Aké sú možnosti a ako si správne vybrať?

Zrkadlo v interiéri: Aké sú možnosti a ako si správne vybrať?
  • 02.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Zrkadlo je neodmysliteľný doplnok každého interiéru. Nepotrebujeme ho iba k úprave a kontrole nášho zovňajšku, ale zrkadlo slúži aj ako skvelá dekorácia. Zrkadlo môže byť štýlovým, ale aj klasickým doplnkom. V súčasnosti sú v ponuke nielen rôzne veľkosti, ale aj tvary či rámy. A ak si nevieme vybrať, môžeme si zrkadlo sami navrhnúť a dať si ho vyrobiť. 

Zrkadlo na stenu, zrkadlo do kúpeľne, zrkadlo do chodby, zrkadlo do spoločných priestorov, okrúhle zrkadlo, obdĺžnikové zrkadlo, stojace zrkadlo, zrkadlo so svetlom, zrkadlo s poličkou, dizajnové zrkadlo, klasické zrkadlo, zrkadlo na nábytku – tak veľa možností a ešte viac spôsobov, ako a kam zrkadlá umiestniť či zavesiť.

Umiestnenie zrkadla v jednotlivých miestnostiach má ale svoje nepísané pravidlá. Rovnako aj tie, ktorým by sme sa mali pri jeho umiestnení vyhnúť. Ktoré to sú?

Zrkadielko, zrkadlo

„Zrkadielko, zrkadielko, povedz mi, kto je najkrajší na svete?“ Túto rozprávkovú repliku pozná určite každý z nás. A viete čo? Zrkadlo má naozaj svoje čarovné vlastnosti! Pretože:

  • presvetľuje miestnosť,
  • opticky zväčšuje miestnosť,
  • vypĺňa nevyužité miesta,
  • rozráža fádnosť.

Odporúčame: TOP 10 byliniek, vďaka ktorým budú vaše nápoje neodolateľné!

zrkadlo do kupelne

Zdroj: Shutterstock®

Aby bolo viac svetla

Správne umiestnené zrkadlo v miestnosti zachytáva a optimalizuje prirodzené svetlo. Ak ho budete mať pri okne, odrazí uhol svetla a následne ho rozptýli po celej miestnosti. Je to teda veľmi jednoduchý a prirodzený spôsob, ako do miestnosti dostať viac denného svetla čo najjednoduchším spôsobom.

Ak zrkadlo dáte oproti oknu, svetlo sa bude odrážať od zrkadla, a vďaka tomu sa miestnosť prirodzene presvetlí. Ak vám to priestor umožňuje, vyskúšajte zrkadlo umiestniť medzi dve veľké okná. Keď vstúpite do miestnosti, prekvapí vás, že izba bude týmto trikom doslova zaliata prirodzeným denným svetlom.

Chodba býva v dome alebo v byte častokrát takzvaným hluchým priestorom. O to viac, ak je dlhá a úzka. Skúste na steny zavesiť zrkadlá, ale dajte pozor na to, aby zrkadlá neboli oproti sebe. Pravidlom taktiež je aj to, aby ste zrkadlo neumiestňovali na koniec chodby, tam nepatrí.

Viac svetla prostredníctvom zrkadla získate aj tak, keď zrkadlo umiestnite za svetelný zdroj. Napríklad za lampu, sviečku alebo visiace svietidlo. Takýmto spôsobom maximalizujete dosah svetla. A bonusom bude čarovná atmosféra.

Odporúčame aj: TOP tipy, ako zorganizovať chladničku – daj zbohom neporiadku!

zrkadlo na stenu

Zdroj: Shutterstock®

Aby bola izba väčšia

Aby sme dosiahli optické zväčšenie miestnosti, zrkadlo by malo byť na správnom mieste. Čím je zrkadlo väčšie, tým bude vytvárať väčší priestor. Ak dáte do malej miestnosti veľké zrkadlo, vytvorí ilúziu hĺbky. Zaujímavým miestom môže byť napríklad stena nad jedálenským stolom. Priestor sa prirodzene opticky zväčší a takto inštalované zrkadlo sa okamžite stane zaujímavým a efektným doplnkom celého priestoru.

Pre tých odvážnejších máme tip, ako opticky zväčšiť menší priestor kuchyne a jej pracovnej časti. Umiestnite zrkadlovú stenu za kuchynskú linku, ktorá sa zaručene postará o väčší priestor. V tomto prípade je ale veľkou nevýhodou častejšia údržba zrkadlovej steny, ak v kuchyni pri príprave jedál trávite viac času.

Vyhnite sa stereotypom

Predtým, ako zainvestujete do kúpy zrkadla, premyslite si jeho účel a umiestnenie. Týmto jednoduchým doplnkom totiž ľahko rozžiarite každý priestor, pričom okrem klasických zrkadiel obdĺžnikového tvaru môžete siahnuť napríklad aj po okrúhlych či asymetrických zrkadlách. Efektným doplnkom je aj rám zrkadla, prípadne zrkadlá väčších rozmerov, ktoré jednoducho iba postavíte na podlahu a opriete o stenu.

V prípade, keď nemôžete nájsť obraz na stenu podľa vašich predstáv, vyskúšajte zrkadlo s vyrezávaným rámom.

Zaujímavé je aj umiestnenie niekoľkých menších zrkadiel rôznych veľkostí a tvarov na stenu, ktorá tak bude pôsobiť umeleckým dojmom.

Neprehliadnite: Korunný princ, „sendvič" alebo maznáčik: Ktoré dieťa máte doma?

stojace zrkadlo

Zdroj: Shutterstock®

Na čo si treba dať pozor?

Pri umiestnení zrkadla dbajte nielen na bezpečnosť celej vašej rodiny, ale vyhnite sa aj:

  • umiestneniu zrkadla tak, aby sa v ňom odrážala poškodená stena alebo poškodený kus nábytku,
  • množstvo zrkadiel – všetko s mierou, aby celkový výsledok nepôsobil gýčovo,
  • umiestneniu zrkadla na stenu priamo oproti vchodovým dverám,
  • stropným zrkadlám, ktoré pri istých činnostiach síce môžu byť efektné, ale zároveň iba veľmi málo ovplyvňujú vnímanie priestoru, navyše ich inštalácia predstavuje značné riziko a nebezpečenstvo spadnutia,
  • zrkadlo v spálni sa odporúča zavesiť nad čelo postele – aby váš obraz nebol to prvé, čo uvidíte ihneď po prebudení,
  • zrkadlo nepatrí do miestnosti, v ktorej tvoríte alebo pracujete – odvádza totiž pozornosť,
  • umiestneniu zrkadla v miestnosti, kde je vysoká vlhkosť – ak sa ale predsa len v takýchto priestoroch zrkadlo nachádza, malo by byť mierne naklonené od steny, aby bola zabezpečená cirkulácia vzduchu,
  • inštalácii poškodených alebo zničených zrkadiel, ktoré treba ihneď vymeniť alebo vyhodiť.

Zaujme vás: Kedy je vhodné začať učiť deti čítať a písať? Máme odpoveď!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní