RECEPT: Pomarančovo-čokoládový dezert z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pomarančovo-čokoládový dezert z Pečie celé Slovensko
  • 05.02.2023
  • Redakcia .

Čokoláda a pomaranč vytvárajú neobyčajnú, no dokonalú kombináciu chutí. Neveríte? Treba vyskúšať? Exotickosť a sviežosť pomaranča sa výborne dopĺňa s lahodnosťou a sladkosťou čokolády. Presvedčí vás o tom aj tento jedinečný dezert, ktorý vyzerá ako z prvotriednej cukrárne. Recept prináša súťažiaca Janka z relácie Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na puding:

  • 1 žĺtok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 g želatíny
  • 15 g pomarančového džúsu
  • 30 g smotany na šľahanie 33 %
  • 80 ml pomarančového džúsu
  • 5 g kandizovaného pomaranča

Suroviny na korpus:

  • 3 vajcia
  • 70 g kryštálového cukru
  • 5 g pomarančovej kôry
  • 95 g hladkej múky
  • 20 g masla

Mousse:

  • 4 g želatíny
  • 20 ml vody
  • 150 g čokolády 60 %
  • 120 g smotany na šľahanie 33 %
  • 160 g smotany na šľahanie 40 %

Poleva:

  • 10 g želatíny
  • 60 ml vody
  • 175 g bielej čokolády
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 100 g sladkého kondenzovaného mlieka
  • Potravinárske farby(biela, zelená, oranžová)

Postup prípravy dezertu:

  1. Puding – žĺtok a cukor vymiešame do peny. Smotanu a džús dáme zovrieť a prilejeme žĺtkovú zmes. Spolu prevaríme. Pridáme želatínu namočenú v džúse, kde napučí cca do 10 minút. Vlejeme do formy a na koniec vhodíme kandizovaný pomaranč. Necháme stuhnúť.
  2. Cesto – vajcia s cukrom miešame nad parou do hustej peny. Pridáme kôru, múku maslo, premiešame a dáme na plech piecť pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  3. Mousse – čokoládu a 33 % šľahačku zohrejeme nad parou, pridáme želatínu a zamiešame. Vyšľaháme si 40 % šľahačku a primiešame k zmesi.
  4. Čokoládovú zmes dáme do vrecka a začneme plniť polgule o priemere 8 cm. Zmes dáme do polovice a vtlačíme pomarančovú polguľu. Prekryjeme čokoládovou zmesou, ale nie do vrchu, tam ide vykrojený kruh z cesta. Dáme vychladiť do chladničky.
  5. Poleva – cukor, vodu a mlieko prevaríme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame a zalejeme čokoládu. Zmes si prifarbíme bielou farbou a následne farbou, akú chceme mať. Prelejeme naše polgule a po okrajoch dáme nastrúhanú čokoládu. Dáme schladiť do chladničky na cca hodinu a môžeme podávať.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní