Ako sa dostať do formy počas home office?

Ako sa dostať do formy počas home office?
  • 22.03.2022
  • Angelika Kutišová

V roku 2020 sa mnoho firiem rozhodlo, že svojich zamestnancov ponechá v domácom prostredí a budú pracovať z režime „home office“. Toho času sme si mysleli, že je to opatrenie na pár týždňov. No mnohí v tomto režime fungujú dodnes. Nejedna spoločnosť totižto zistila, že práca z domu má svoje výhody, preto v tomto režime pracujú aj naďalej. 

Čo spravil home office s našou hmotnosťou a zdravím?

Nielen moje okolie, ale aj dostupná štatistika jasne hovorí o tom, že stúpol počet ľudí s nadváhou, obezitou a s diagnózou metabolického syndrómu. V preklade to znamená, že sme pribrali a výrazne si pohoršili na zdraví. Metabolický syndróm zahŕňa najmä vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a cukrovku. Počiatočnú radosť z ušetreného času na cestovanie vystriedala po 2 rokoch túžba po zmene, a možno i úteku z domácej kancelárie.

Odporúčame tiež: Indiánsky beh: Skvelá kombinácia chôdze a behu

home office

Zdroj: Shutterstock®

3 jednoduché veci, ktoré nás dostanú do formy počas práce z domu

Nie darmo sa hovorí, že zdravie sa rodí a postava sa formuje v kuchyni. Tam musíme spraviť tú najväčšiu zmenu, ktorá spevní naše zdravie. Ale ako prvé zaveďte do svojho života pravidelný pohyb.

1. Pohyb – nemusí to byť šport

Stačí, ak si začnete sledovať počet krokov za týždeň. Aby ste mohli vyhodnotiť váš reálny stav z pohľadu pohybu, najprv si odsledujte, koľko krokov spravíte bez toho, aby ste zaviedli akúkoľvek zmenu. Ak to nie je 50 000 krokov za týždeň, je čas na zmenu. Podľa Svetovej Zdravotníckej Organizácii by sme mali spraviť pre zdravie denne 10 000 krokov. Ale keďže treba niekde začať, stanovte si za cieľ spomínaných 50 tisíc. Rozumne si ich rozdeľte na každý deň. Chôdza je najzdravšia forma pohybu, ktorá je vhodná pre všetkých nezávisle od hmotnosti a zdravotného stavu. Začnite prechádzkou a postupne zvyšujte tempo. To je ten zásadný rozdiel medzi prechádzkou a chôdzou pre zdravie. Kúsok rýchlosti. Osvojte si tento návyk, fixujte ho niekoľko mesiacov, až kým sa nestane vašim životným štýlom. Ideálne by bolo, ak by vám chýbal pohyb podobne, ako vám chýba voda, keď ste smädní.

2. Jedlo

Mnoho ľudí ostalo pri rovnakých stravovacích návykoch, ako keď chodili do práce. Nevšimli si, že ráno nebežia na autobus a nemusia sa prejsť zo zastávky MHD, kým prídu do práce. Že nemajú pol hodinovú prechádzku cestou na obed a že prišli o tých pár metrov, čo mali do školy pre deti,... Ale jesť jedia rovnako. Správne jedlo je základom úspechu pri udržiavaní váhy, pri chudnutí a pre definovanie zdravia. Tráviaca sústava je náš druhý mozog. Nehovoriac o tom, že v nej sídli imunita. Ak neviete, koľko energie by ste mali prijať jedlom (a pitím) vzhľadom na svoju postavu a aktivity, máte prvú úlohu jasnú. Bez toho neviete, či jete veľa alebo málo. Či prijímate dostatok vlákniny, dostatok bielkovín, tukov a neviete ani to, koľko sladkého sa vám vmestí alebo nevmestí do denného príjmu. Nepriberáme zo vzduchu, pozor, ani z nevedomosti. Iba z nadbytku prijatej energie.  

Odporúčame: Chudnutie pôstom – ani prerušovaný pôst nie je zárukou chudnutia

cvičenie na doma

Zdroj: Shutterstock®

3. Naša osobná štatistika

Dovoľme číslam, aby nám pomáhali. Aby nám ukazovali, kde sa nachádzame teraz a aká je realita. Čísla na váhe nám ukážu našu hmotnosť a my vieme, v akom rozpätí by sme mali byť. Čísla živín a kalórií nám napovedia, koľko a čo by sme mali jesť. Počet krokov nám napovie, či sa hýbeme dosť alebo nie. A keď tento stav vyhodnotíme, budeme vedieť, kam sa treba pohnúť. Budeme vedieť na čom sme. Veľkou výhodou je aj vedieť, aké čísla by sme mali dosiahnuť. Už len vybrať sa a získať ich.

Tak čo hovoríte? Podelíte sa s nami o fakt, koľko krokov ste dnes spravili? Napíšte nám do komentára.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní