Zastavte priberanie! Vyvarujte sa týchto zbytočných chýb a majte svoju váhu pod kontrolou

Zastavte priberanie! Vyvarujte sa týchto zbytočných chýb a majte svoju váhu pod kontrolou
  • 11.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Priberanie bez príčiny? Aj tak sa dá nazvať jav, pri ktorom naberáte nadbytočné kilogramy – a to všetko bez toho, že by ste konzumovali viac jedla ako zvyčajne. Takéto priberanie môže mať veľa rôznych príčin, ako napríklad spomalený metabolizmus, užívanie liekov, hormonálne zmeny či zdravotné ťažkosti.

Nadúvanie alebo opuch v dôsledku nahromadenia tekutiny v tkanivách môže taktiež spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti. Môže to byť spôsobené menštruáciou, zlyhaním srdca alebo obličiek, preeklampsiou alebo liekmi, ktoré užívate. Rýchly prírastok hmotnosti môže byť znakom nebezpečného zadržiavania tekutín.

V prípade, ak prestanete fajčiť, môžete taktiež nárazovo pribrať. Väčšina ľudí, ktorí prestanú fajčiť, priberie 2 až 4,5 kg počas prvých 6 mesiacov po ukončení fajčenia. Niektorí priberú dokonca až 11 až 14 kilogramov! A na to si treba dať už naozaj pozor. Ako si teda kontrolovať správnu hmotnosť?

Základom je zdravý životný štýl

Zdravá strava a cvičenie, respektíve zaradenie pravidelného pohybu do každodennej činnosti, vám môžu pomôcť zvládnuť vašu váhu a udržať si svoj telesný „komfort", v ktorom sa cítite naozaj dobre.

ALE! My však pre vás máme zoznam zlozvykov, ktoré pravdepodobne z času na čas robí každý z nás – a verte či nie, aj tie sú dôvodom toho, prečo má ručička na váhe tendenciu stúpať.

Odporúčame: Na ktorých miestach na tele sa tuk usádza najviac a spôsobuje priberanie?

Nespite príliš dlho

Vedeli ste, že príliš dlhé spanie je rovnako zlé ako príliš krátky spánok? Ak máte tendenciu spať až príliš dlho, môže to súvisieť s ochoreniami, ako napríklad cukrovka či srdcové choroby.

A čo je taktiež veľmi dôležité – pokiaľ si stále posúvate budík na neskôr, je pravdepodobnejšie, že sa budete ponáhľať do práce či do školy.

A to znamená len to, že nebudete mať čas na pohár čistej vody a zdravé raňajky.

Nevynechávajte raňajky

Pokiaľ vynechávate raňajky, do veľkej miery brzdíte svoj metabolizmus. Raňajky totiž zvyšujú energiu a stabilizujú hladinu glukózy, čo je pre správne fungovanie organizmu veľmi dôležité.

Rovnako tiež pomáhajú znižovať hladinu kortizolu v krvi, čo je stresový hormón v našom tele.

Nebojte sa pravidelného váženia

Denné či pravidelné váženie je výborný spôsob na to, ako si udržať správnu motiváciu k udržiavaniu stabilnej hmotnosti. POZOR – sledujte svoju hmotnosť každý deň aj potom, ako ste prišli z rannej toalety.

Nekontrolujte si najprv e-maily a sociálne siete

Nezačínajte svoj deň s telefónom či tabletom v ruke. Všetky povinnosti či nebodaj i negatívne správy vplývajú zle na organizmus, a takto svoj deň naozaj nezačnete práve najlepšie.

Vyberajte si zo skrine pohodlné oblečenie

Ak si oblečiete tesné oblečenie s vysokými podpätkami, budete mať menšiu chuť vyjsť po schodoch alebo sa ísť rýchlo prejsť počas obedňajšej prestávky.

Pokiaľ je vaším cieľom zníženie hmotnosti, začnite v prvom rade nosením pohodlného oblečenia.

Konzumujte zdravé sacharidy

Zdravé sacharidy sú dôležitou súčasťou stravy každý deň, pretože naše telo ich postupne rozkladá, aby vám dodalo energiu.

Medzi zdravé sacharidy patria napríklad:

  • ovos,
  • pšenica,
  • čokoládové mlieko (pred alebo po cvičení),
  • mango,
  • quinoa,
  • jablká,
  • čučoriedky či
  • grécky jogurt.

Neprehliadnite: Tieto čaje majte VŽDY poruke! Pomôžu pri zápale, strese, ale aj ako prevencia proti chorobám

Nevynechávajte cvičenie, strečing či meditáciu

  • Ranná meditácia či krátke cvičenie vám môže pomôcť schudnúť. Hlboké dýchanie a relaxačná hudba taktiež pomáhajú znižovať krvný tlak, ako aj hladinu kortizolu.
  • Kortizol (stresový hormón) je, ako už vieme, spojený s priberaním na váhe a zvýšenou chuťou do jedla.
  • Strečing pomáha uvoľniť svaly, vyčistiť myseľ a pripraviť telo na celý deň. Ráno venujte tri až štyri minúty relaxácii, aby ste sa nabudili energiou – a to bude na začiatok dňa úplne stačiť.

Vpustite si k sebe denné svetlo

Nezabudnite, slnečné denné svetlo je predsa váš priateľ! Dodajte si energiu a náladu tým, že otvoríte okná a odtiahnete závesy či žalúzie hneď, ako vstanete.

Prirodzené svetlo totiž dodáva energiu nielen vašej mysli, ale i telu.

Nikdy neignorujte ranný pohár vody

Predtým, než začnete raňajkovať, vypite najskôr pohár vlažnej vody. Prečo?

  • Voda pomáha telu udržiavať správnu rovnováhu.
  • Pohár vody dodá telu energiu.
  • Okrem toho voda zaplní vaše brucho, takže je menej pravdepodobné, že sa budete pri raňajkách prejedať.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní