Čo sa deje po smrti s telom človeka?

Čo sa deje po smrti s telom človeka?
  • 10.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Smrť označuje okamih, keď životne dôležité orgány prestanú pracovať, aby človeka udržali nažive. Skutočný moment smrti je často len jednou časťou zložitejšieho procesu (umieranie), pri ktorom sa telo pomaly vypne. Vedieť, čo očakávať pred smrťou, v okamihu smrti a dokonca aj po nej, vám môže pomôcť čeliť tejto skúsenosti, keď príde ten čas.

Čo sa stane s vaším fyzickým telom, keď zomriete? Smrť označuje ten moment v živote, keď fyzické telo prestane pracovať, aby prežilo. Srdce prestane biť. Mozog sa zastaví. Ostatné životne dôležité orgány, vrátane obličiek a pečene, sa zastavia. Všetky telesné systémy poháňané týmito orgánmi sa tiež vypnú, takže už nie sú schopné pokračovať v prebiehajúcich procesoch chápaných jednoducho ako život.

Samotná smrť je proces. Myslieť na smrť týmto spôsobom (ako na sériu udalostí, umieranie) uľahčuje pochopenie zmien, ktorými prechádza telo pri prechode zo života do smrti. Od prvého nádychu až po posledný výdych závisí vaša existencia od procesov, ktoré telo uvádzajú do pohybu. Umieranie je posledný nevyhnutný proces, ktorý za vás vaše telo vykonáva.

Ako dlho trvá umieranie?

Časová os umierania je u každého iná. Ako dlho trvá, kým vaše telo zomrie, závisí od vášho zdravia, liečby, ktorú dostávate, a príčiny smrti. Napríklad neliečená náhla zástava srdca môže mať za následok smrť v priebehu niekoľkých minút.

Pri chronických (dlhodobých) stavoch môže vášmu telu trvať týždne alebo dokonca mesiace, kým zomrie. Bežné príčiny smrti na celom svete, ako sú srdcové choroby, chronické ochorenia pľúc a rakovina, sú často liečiteľné. Tieto liečby nielen oddialia smrť, ale aj predĺžia proces umierania.

Toto spomalenie uľahčuje rozpoznanie bežných príznakov, že smrť sa blíži. Umieranie je prirodzený proces, ktorý nás všetkých spája. Napriek tomu je normálne báť sa smrti. Možno si kladiete otázku, či vás bude umieranie bolieť, alebo koľko času vám trvá prejsť od vášho prvého namáhavého nádychu až po posledný.

Tieto otázky nemajú jednoznačné odpovede. Ale jasnejšie pochopenie toho, ako umieranie vyzerá, vám môže pomôcť čeliť vlastnej smrti alebo smrti milovaného človeka, keď príde ten čas. A mať predstavu o tom, čo príde, z vás môže urobiť silnejšieho človeka.

Odporúčame: Preventívna prehliadka: Čo všetko by ste mali absolvovať každý rok?

Čo sa stane s telom pred smrťou?

Pri chronických ochoreniach alebo úmrtiach z prirodzených príčin dochádza k viacerým zmenám, pretože vitálne funkcie tela sa spomaľujú, než sa úplne zastavia.

Keď umierate, nespíte preto, aby ste dobili svoju myseľ a telo, ale spíte preto, pretože vaše telo nemá energiu už na žiadnu aktivitu. Vaše srdce bude menej schopné pumpovať krv bohatú na kyslík do celého tela.

Bez takého množstva kyslíka nemajú bunky vášho tela energiu potrebnú na to, aby vás udržali bdelých a aktívnych po dlhú dobu. Odpočinok je dôležitou súčasťou umierania.

Znížená chuť do jedla a smäd

Umierajúce telo nepotrebuje rovnaké množstvo výživy ako telo, ktoré neumiera. Chuť do jedla sa môže dramaticky znížiť v dňoch, týždňoch alebo mesiacoch pred smrťou.

Tráviaci systém môže mať problém spracovať jedlo, ktoré jete, pričom nakoniec môžete stratiť chuť do jedla.

Klesajúce alebo nepravidelné vitálne funkcie

Vitálne funkcie zahŕňajú:

  • teplotu,
  • pulz,
  • frekvenciu dýchania, 
  • krvný tlak.

Tieto čísla merajú zdravie orgánov nevyhnutných pre vaše prežitie, ako sú vaše pľúca, srdce a mozog. Keď umierate, vaša telesná teplota klesá a vaša pokožka môže byť na dotyk studená alebo vlhká.

Hodnoty vitálnych funkcií môžu byť nepravidelné alebo nepredvídateľné, keďže životne dôležité orgány pracujú, aby človeka udržali nažive, aj keď sa blíži k smrti. Keď sa blížite k poslednej hodine, vaša frekvencia dýchania bude neustále klesať.

Zmeny vo vnímaní okolia

Váš mozog môže pri umieraní spracovávať zmyslové informácie inak, ako ste zvyknutí.

  • Napríklad zvuk, ktorý sa kedysi zdal normálny, môže pôsobiť strašidelne alebo hrozivo.
  • Môžete si pomýliť jednu osobu s inou.
  • Môžete vnímať veci, ktoré si ľudia okolo vás nevšimnú.
  • Tieto rozdiely vo vnímaní môžu byť výraznejšie v noci ako cez deň.

Niektoré štúdie ukázali, že váš mozog uvoľňuje nával chemikálií, keď sa blíži smrť, čo môže uviesť vaše zmysly do stavu vedomia alebo dokonca hyperreality. Napríklad ľudia, ktorí umierajú, často hovoria o tom, že vidia jasné svetlo. Môžu takisto vidieť, ako idú na cestu, kde sa stretnú so zosnulou milovanou osobou.

Strata vedomia pri umieraní

Keď sa smrť blíži, môžete upadnúť zo spánku do bezvedomia. Môžete sa zobudiť neskôr a bez toho, že by ste vedeli o tom, že ste boli v bezvedomí. Ku koncu zostanete v tomto nevedomom stave predĺženého odpočinku.

Výskum naznačuje, že aj keď vaše telo prechádza do bezvedomia, je možné, že stále budete cítiť upokojujúce dotyky svojich blízkych a počuť ich hovoriť. Hmat a sluch sú posledné zmysly, ktoré ostanú, keď zomrieme.

Neprehliadnite: Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?

Zmeny dýchania pri umieraní

Vaše dýchanie môže signalizovať, ako blízko ste smrti. Zatiaľ čo pravidelné, rovnomerné dýchanie je znakom života a dobrého zdravia, nepredvídateľné dýchanie je často znakom zlého zdravia alebo smrti. Keď sa smrť blíži, môžete zostať dlhšie bez dýchania.

Ak sa vám v zadnej časti hrdla nahromadia sliny, pretože svaly v hrdle nie sú dostatočne silné na prehĺtanie, môžete pri dýchaní „chrčať". Tento zvuk sa často nazýva „smrteľný chrapot“, až nakoniec vydýchnete.

Čo sa stane s našim telom po smrti?

Počas smrti sa životné funkcie tela úplne zastavia. Srdce už nebije, dych sa zastaví a mozog prestane fungovať. Štúdie však naznačujú, že mozgová aktivita môže pokračovať niekoľko minút po tom, čo bola osoba vyhlásená za mŕtvu. Napriek tomu mozgová aktivita nie je to isté ako vedomie alebo uvedomenie. Neznamená to, že si človek uvedomuje, že zomrel.

Príznaky smrti zahŕňajú:

  • žiaden pulz,
  • žiaden dych,
  • reflexy, ktoré nereagujú na testovanie,
  • zreničky, ktoré sa nerozširujú v reakcii na jasné svetlo.

Vaše telo po smrti prejde sériou zmien, keď sa prispôsobí svojmu novému stavu. Vaše svaly sa okamžite po smrti uvoľnia, čím sa uvoľní akékoľvek napätie v črevách a močovom mechúre. Výsledkom je, že väčšina ľudí pri smrti močí a vylučuje stolicu.

Vaša koža môže tiež ochabnúť, takže je ľahšie vidieť štruktúru kostí pod ňou. Vaša teplota klesá a gravitácia ťahá vašu krv nadol, smerom k Zemi. Pokožka môže byť purpurovo-červená na miestach, kde sa hromadí krv.

Vaše telo stuhne najskôr na tvári a krku. Niekoľko dní po smrti sa tkanivo tela rozpadne, čo spôsobí, že stuhnuté časti sa znova uvoľnia.

Bolí umieranie?

Umierajúce telá často bojujú o prežitie. Inštinkt prežitia naprogramovaný v našom tele môže byť ale bez liekov bolestivý. Napríklad telo, ktoré stráca život ohrozujúce množstvo krvi, automaticky nasmeruje obmedzený prísun krvi do životne dôležitých orgánov.

Táto reakcia udržuje tieto orgány nažive, ale časti tela zbavené krvi (napríklad ruky a nohy) môžu bolieť. Každý stav je ale individuálny, a preto na túto otázku ťažko odpovedať.

Odporúčame aj: Láska na prvý pohľad: Stretli ste sa s ňou aj vy, tak ako tieto celebritné páry?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní