9 jednoduchých návykov, vďaka ktorým budete emocionálne silnejší

9 jednoduchých návykov, vďaka ktorým budete emocionálne silnejší
  • 05.07.2022
  • Zuzana Andrášová

V dnešnej dobe, kedy Covid-19 vystriedala vojna na Ukrajine a zároveň na nás pôsobí značná inflácia, ktorej výsledkom je masívne zdražovanie, počúvame veľa o odolnosti. Pravdou je, že ju potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Žiaľ, mnohé z poskytnutých rád nie sú vždy užitočné. Často sú dokonca nepraktické alebo zdrvujúce.

Podľa psychologičky, ktorá sa už 30 rokov špecializuje na vnímanie vlastného tela a zmeny v správaní, Lisy Newman, stačia k posilneniu emočnej odolnosti malé kroky. Práve týchto 9 krôčikov vám dokáže pomôcť v najťažších časoch.

Bude ťa zaujímať: Čo si ženy myslia o ženách vo vyzývavom oblečení? Myslíš si to aj ty?

emočná odolnosť

Zdroj: Shutterstock®

1. Vychutnajte si okamih

Najlepšie veci v našom živote sa často dejú počas malých okamihov šťastia a spokojnosti. Detské objatie, objatie od manžela, šálka kávy či krásny kvet a ďalšie iné drobnosti nám prinášajú radosť v ťažkých okamihoch.

Vyhľadávajte podobné príjemné chvíle a snažte sa o ich ukotvenie v pamäti. To vám pomôže udržať pozitívnu myseľ, ktorá je zdrojom pozitívnych emócii.

2. Zamerajte sa na pozitívne emócie

Psychologička Newman vysvetľuje, že všetky emócie sú adaptívne. Takže aj tie, ktoré považujeme za negatívne, môžu v našom živote zohrať pozitívnu úlohu. Avšak, emócie, ktoré považujeme za pozitívne, majú osobitú silu.

Predpokladá sa, že pozitívne emócie sa vyvinuli ako spôsob, ktorý nám pomáha rozšíriť náš pohľad na bezprostredné krízy a pomáha nám udržiavať podporné sociálne väzby. Na pozitívne emócie nemusíte čakať, môžete si ich navodiť samé sledovaním niečoho milého a vtipného, jednoducho obrátením pozornosti na niečo čo máte rada, či už je to osoba, zvieratko, kniha, pieseň, tanec...

3. Zhlboka sa nadýchnite

Táto nadčasová rada má svoj pôvod vo vede, pretože naše dýchanie je najrýchlejší spôsob, ako priviesť nervový systém do relaxácie. Pomalé a hlboké dýchanie zabezpečí, že sa kyslík dostane do mozgu a svalov.

Hlboké dýchanie zvyšuje kognitívnu a psychologickú flexibilitu. Dokonca aj jeden hlboký nádych vám môže poskytnúť dostatočný čas, ktorý potrebujete, aby ste sa lepšie rozhodli.

Neprehliadni: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?

emócie

Zdroj: Shutterstock®

4. Urobte niečo obyčajné

Možno nevidíte súvis medzi ustlaním postele a splnením vašich dlhodobých životných cieľov, ale vykonávanie akýkoľvek obyčajných činností vám dodá energiu a ukáže vám, že ste schopné dotiahnuť veci do konca.

Svoju náladu a myšlienky môžete nepriamo zmeniť tým, že budete niečo konať. Ak nemáte motiváciu, urobte akúkoľvek obyčajnú činnosť a následne pozitívne ohodnoťte svoju aktivitu.

5. Hrajte sa

Podľa slov psychologičky to môže znieť čudne, ak máte veľa práce, aby ste sa hrali. Ale aj krátka prestávka môže pomôcť mozgu zamerať sa na iný spôsob myslenia a následne kreatívnejšie riešiť vzniknutý problém.

Pri hre môžete využiť svoj telefón či krížovku. Na zahodenie nie sú ani fyzické aktivity. Jednoducho, čokoľvek, čo vás baví.

6. Protisily negatívnych myšlienok

Zdrojom negatívnych nálad sú aj naše negatívne myšlienky o nás samých. Pokúste sa čeliť tomuto negativizmu a viac si pre seba doprajte súcit. Niekedy sú ľudia mylne presvedčení, že súcit so sebou samým je len výhovorka. Avšak, aj výskum potvrdzuje výhody láskavosti pred kritikou.

Ak prepadnete negatívnym myšlienkam o sebe, povedzte si „robíš to najlepšie, čo môžeš“, „každý robí chyby“. Práve tieto slová vám môžu dodať energiu a zdvihnúť náladu.

Pozri aj: Chceš obmedziť kávu a vyskúšať niečo nové? Siahni po zdravej náhrade

ako zvládať emócie

Zdroj: Shutterstock®

7. Doprajte mozgu malú pauzu

Ak sa vám neustále hlavou preháňajú rôzne myšlienky, dajte si pauzu. Svoju pozornosť presuňte na iné zmysly a zamerajte sa na to, čo vidíte, počujete, cítite, čoho sa môžete dotknúť.

Zamerajte sa tiež na potreby svojho tela, ako je napríklad hlad, smäd či vyčerpanie.

8. Jedzte, ak ste hladné

Vo víre diét a obmedzovania sa pri jedle sa často zabúda, že jedenie je dôležité na udržanie telesnej i psychickej energie. Náš mozog je požierač energie – tvorí len 2 % telesnej hmotnosti, ale využíva až 20 % našej energie.

Asi ste si už aj sama na sebe prípadne na manželovi uvedomili, že hlad uvrhuje človeka k negatívnemu mysleniu, čo následne vedie k hnevu a ďalším negatívnym emóciám.

9. Precvičujte si vďačnosť

Výskumy preukazujú, že vďačnosť je dôležitou súčasťou nášho života, ktorá pomáha zostať silné a odolné. Psychologička vysvetľuje, že modlitba alebo poďakovanie pred jedlom je jednoduchý spôsob ako praktizovať vďačnosť. Vďaka tomu sa telo uvoľní a napomáha tráveniu.

Zároveň, každý deň si môžete nájsť chvíľu zamyslieť sa a nájsť si tri veci, za ktoré ste vo svojom živote vďačné. V závere dňa takéto uvedomenie napomôže uvoľneniu a následne lepšiemu spánku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní