Gamifikácia mení aj svet HR. Hraním k vyššej produktivite?

Človek je tvor hravý a súťaživý. Tento fakt je zároveň hlavným dôvodom, prečo dostáva tzv. gamifikácia čoraz väčší priestor aj v oblasti ľudských zdrojov. Nebudeme preháňať ak uvedieme, že je dokonca novým trendom, ktorému pozornosť venujú po celom svete mnohí HR experti.

Vysvetlíme, o čo ide a ako sa dá využiť pri konkrétnych zamestnaniach.

Práca hrou? Nie tak úplne!

Pojem gamifikácia ste už v súvislosti s hrami a hraním určite počuli. V oblasti HR ide konkrétne o využitie herných princípov a mechanizmov v rámci pracovného prostredia s cieľom motivovať zamestnancov, zlepšiť ich výkonnosť a zvýšiť angažovanosť. Tento prístup je stále považovaný za inovatívny a pomaly preniká aj na náš pracovný trh. Prirodzene, stále existuje množstvo profesií, pri ktorých bude zavádzanie tohto prístupu možné len veľmi obmedzene. Alebo si viete predstaviť, že by stomatolog v ambulancií súťažil s kolegom o to, kto za mesiac zaplombuje viac zubov? 

Práveže asi ani nie, ale v praxi sa už niekoľko spôsobov, ako gamifikáciou podarilo zlepšiť produktivitu a angažovanosť zamestnancov už objavilo. Výborným príkladom sú rôzne školenia realizované interaktívnou formou ladenou tak, ako keby išlo o súťaž, v ktorej tí šikovnejší nazbierajú viac bodov. Týmto spôsobom umožňuje gamifikácia zamestnancom získavať nové zručnosti prostredníctvom interaktívnych a zábavných aktivít, čo následne prispieva k ich profesijnému rozvoju.

Pozri si aj: Digitálna reklama na internete a v sociálnych médiách 

V porovnaní s prvým príkladom už reálnejšie vyznieva, že pri zaškoľovaní na pracovnú pozíciu zdravotnícky assistent Rakusko bude musieť uchádzať splniť rôzne úlohy zamerané na rýchlosť a zručnosť. Gamifikácia je ale dobrým prostriedkom, ako zvýšiť motiváciu zamestnancov a tiež komunikáciu v rámci tímov. 

Odporúčame aj toto: Ako uniknúť materializmu na sociálnych sieťach? Tieto tri spôsoby zaručene pomôžu!

Gamifikácia mení aj svet HR

Zdroj: Depositphotos

Dá sa to gamifikáciou aj pokaziť? Áno, dá!

Implementácia herných princípov a mechanizmov do rámci pracovného prostredia zamestnávateľom ale automaticky nevyrieši všetky personálne problémy. Treba si ustrážiť, aby zamestnancov herné prvky nevyrušovali a neodvádzali ich pozornosť. Dôležité je venovať pozornosť aj spravodlivému nastaveniu pravidiel odmeňovania. Napokon netreba zabúdať, že aj implementácia a následná údržba gamifikačných prvkov si môže vyžadovať nemalé investície.

Zdroj úvodnej foto: elements.envato.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE