Hodina Zeme - 25. marec 2023: Voľ režim „OFF" na 60 minút a pomôž planéte

Hodina Zeme - 25. marec 2023: Voľ režim „OFF
  • 25.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Hodina Zeme 2023 je špeciálna celosvetová udalosť. Koná sa každoročne s cieľom zvýšiť povedomie o dôležitosti ochrany našej planéty. Podujatie je včasnou pripomienkou potreby prijať opatrenia v oblasti zmeny klímy.

V tento deň sú ľudia vyzývaní, aby na jednu hodinu vypli všetky nepodstatné svetlá a elektronické zariadenia, aby ušetrili energiu a celkovo znížili emisie skleníkových plynov.

Cieľom Hodiny Zeme nie je len šetriť energiu na jednu hodinu – je to tiež symbolická globálna udalosť, ktorá ukazuje, že všetci môžeme niečo zmeniť v boji proti klimatickým zmenám. Ak budeme všetci spolupracovať, aj malé zmeny môžu znamenať veľký rozdiel!

Prečo vznikol Deň Hodiny Zeme?

Kvôli rôznym environmentálnym problémom, vrátane globálneho otepľovania a klimatických zmien, prišiel nápad Hodiny Zeme ako záchrana na riešenie týchto problémov. História Dňa Hodiny Zeme siaha až do roku 2007, kedy sa prvýkrát udiala v Sydney v Austrálii.

Podujatie bolo vytvorené s cieľom zvýšiť povedomie o zhoršovaní životného prostredia a povzbudiť ľudí, aby prijali opatrenia na ochranu planéty. Deň Hodiny Zeme sa odvtedy stal celosvetovým fenoménom, ktorého sa každoročne zúčastňuje 192 krajín.

Odporúčame: Malé zmeny, veľký zmysel: Zisti, ako zastaviť plytvanie v domácnosti!

Dátum a čas Hodiny Zeme 2023

V sobotu 25. marca 2023 ľudia na celom svete na jednu hodinu vypnú svoje svetlá, aby oslávili Deň Hodiny Zeme, ktorý začne o 20:30 miestneho času a skončí o 21:30 miestneho času.

Téma Hodiny Zeme 2023

Hlavným cieľom tohtoročnej Hodiny Zeme je vysadiť viac stromov a zachovať prírodu ako celok.

Okrem symbolického zhasnutia pamätihodností Svetový fond na ochranu prírody (World Wide Fund for Nature) vyzýva ľudí, aby vypli aj oni sami a oddýchli si od každodennej rutiny tým, že aspoň 60 minút svojho dňa venujú činnosti prospešnej pre planétu Zem.

Neprehliadnite: Európske Maldivy: Zbaľ kufor a objav nádherné destinácie v Európe pripomínajúce Maldivy

Hodiny Zeme 2023 sa môže zúčastniť každý

K iniciatíve Hodiny Zeme sa pripájajú nielen jednotlivci, ale aj školy, organizácie či obce a mestá po celom Slovensku. Každý rok tak symbolicky vypínajú svoje osvetlenie napríklad hrady, zámky, mestá i obce, ale aj reklamné pútače súkromných spoločností.

Tento rok potvrdili účasť na iniciatíve mestá a obce vrátane miest ako Trnava, Zvolen, Dolný Kubín, Prešov či Michalovce.

Osvetlenie sa vypne aj na:

  • Bratislavskom hrade,
  • Prezidentskom paláci,
  • Kolonádovom moste v Piešťanoch,
  • Hodinovej veži v Banskej Bystrici,
  • Zvolenskom zámku
  • a mnohých ďalších dominantách.

My všetci sa môžeme Hodiny Zeme 2023 zúčastniť veľmi jednoducho – iba na 60 min vypnúť napríklad televíziu či svetlá, aby sme preukázali svoju spolupatričnosť so Zemou.

Odporúčame aj: Celebrity počas školských čias a dnes: Zachovali si svoj pôvab alebo sa zmenili na nepoznanie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní