Kreatívna práca v podobe drôtovania: Terapia pre každého

Kreatívna práca v podobe drôtovania: Terapia pre každého
  • 25.03.2022
  • Redakcia .

Spoločenské zmeny v dnešných dňoch prebiehajú rýchlo, a my sa potrebujeme upokojiť. Vedeli ste, že pod pokrievkou digitalizácie sa stále skrýva príslušník prvotnopospolnej spoločnosti? 

Ukazuje sa, že digitálnemu vývoju sa iba prispôsobujeme, zatiaľ čo v srdci nám drieme túžba po návrate k tradičným hodnotám. Vyznávali ich totiž už naši predkovia v pravekých tlupách. Ručné práce, ktorých výsledkom je niečo zmysluplného a uchopiteľného, do nášho života opäť prinášajú pospolitosť a zmysel. Medzi ne patrí aj drôtovanie.

Technika drôtovania pomôže von zo začarovaného kruhu

Drotári sú známi tým, že ich práca vedie k nastoleniu životnej rovnováhy. Kúzlo spočíva v slove „upokojenie“. Tradícia tohto remesla nás núti spomaliť a plne sa sústrediť na proces tvorby. Opakujúce pohyby rúk totiž upokojujú. Psychológovia dodávajú, že keď klient vidí, že sa dielo darí, a pod rukami mu vzniká niečo pekné a uchopiteľné, tak zažíva pocity skutočného šťastia. Je na seba hrdý, rastie mu sebavedomie a pripadá si dôležitý.

Pozri aj: Domáce zvieratá – 7 benefitov, ktoré prináša život s nimi

drôtované šperky

Zdroj: instagram.com/monsterance_sk

Kde sa priučiť technike drôtovania?

V Čechách vedie obľúbené kurzy drôtovania Anna Monsterance, ktorá vyrába originálne šperky napríklad aj s fantasy tematikou. Má viac ako 15 ročné skúsenosti, a prešla si dlhú cestu od tradičného drôtovania hrncov a dekorácii až po tepané šperky. Jej skupina Magické drôtovanie je najväčšou česko-slovenskou komunitou pre umeleckých drotárov. Je autorkou video kurzov a e-knihy, zároveň aj pripravuje knihu Magické drôtovanie, ktorá vyjde tento rok. Drôtovanie je pre ňu nielen formou výroby originálnych šperkov, ale hlavne odpočinkom.

Na Slovensku čoskoro štartujú kurzy drôtovania, ktoré vedie Ľuboslava Valentová, ktorá sa ho naučila v Úľuve, kde robila lektorku krátkodobých kurzov v Škole remesiel. Každý týždeň je možné sa na nich naučiť drôtovať jednoduchý šperk alebo dekoráciu. Kurz sa skladá zo 4 lekcií. Výhodou takého živého kurzu je, že okrem príjemnej spoločnosti a atmosféry sa môžete pozerať lektorke na ruky, uvidíte ako sa má pracovať s drôtom a nástrojmi. Rovnako dostanete aj okamžitú spätnú väzbu. Bonusom je, že ešte 6 dní po kurze sa účastníkom kurzu poskytuje online podpora. V cene kurzu je všetko, čo je potrebné na výrobu šperku. Miesto konania je K13- Košické kultúrne centrá a Kasárne/Kulturpark, Kukučínova 2, pavilón Echo. Kurzy sa budú konať v termínoch 24.3, 31.3., 7.4. a 14.4. Prihlásiť sa môžete na luba@monsterance.sk.

Zaujme ťa: Ako behať, aby sme schudli alebo ako začať s behom?

Tulipánový náramok

Zdroj: instagram.com/monsterance_sk

Dračie oko s kryštálom

Zdroj: instagram.com/monsterance_sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní