Nakupovanie cez internet: Ako nenaletieť podvodníkom na internete?

Nakupovanie cez internet: Ako nenaletieť podvodníkom na internete?
  • 02.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

V posledných rokoch došlo k obrovskému nárastu online nakupovania. Veľkí predajcovia teraz ponúkajú spotrebiteľom viac možností a výberu produktov, pričom zároveň aj kamenné obchody ponúkajú svoje vlastné online stimuly, aby zostali konkurencieschopní a získali podiel na online trhu.

Okrem toho po pandémii Covid-19 veľa ľudí prešlo na online nakupovanie položiek, ktoré predtým kupovali klasicky v kamenných predajniach svojich obľúbených obchodov. Žiaľ, s nárastom aktivity spotrebiteľov vo virtuálnom svete sa zvýšila aj online kriminalita, ktorá nešťastným obetiam spôsobuje finančné straty.

Síce aj keď existujú internetové podvody a počítačová kriminalita, neznamená to, že sa musíte online nakupovaniu hneď vyhýbať. Bezpečné online nakupovanie je možné za predpokladu, že ste si vedomí potenciálnych rizík a prijmete náležité opatrenia.

Je online nakupovanie bezpečné?

Vzhľadom na tieto riziká je fér položiť si otázku: je bezpečné nakupovať online? Z veľkej časti áno. Môžu to byť samotní nakupujúci a ich návyky pri nakupovaní na internete, čo robí online nakupovanie nebezpečným.

A práve na toto sa kyberzločinci spoliehajú:

  • veria, že neviete, ako identifikovať a vyhnúť sa phishingovým (podvodným) e-mailom.
  • spoliehajú sa na to, že použijete slabé heslá alebo rovnaké používateľské meno a heslo pre každý váš online účet.
  • spoliehajú sa na to, že na prihlásenie do súkromných účtov používate verejnú wi-fi.

V podstate závisia od vás – spotrebiteľov, ktorí nedodržiavajú osvedčené postupy v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Ak sa stanete obeťou kyberzločincov, môže vás to potenciálne stáť oveľa viac ako hotovosť na vašom bankovom účte – môže vás to stáť vašu identitu, čo vedie k množstvu finančných a osobných problémov.

Pravidelne sa objavujú príbehy online podvodníkov a hackerov. Bezpečné online nakupovanie si preto vyžaduje zvýšenú ostražitosť.

Odporúčame: Kožený nábytok: Ako ho správne čistiť?

Online nakupovanie a jeho riziká

Krádež identity – zvyčajne ide o to, že počítačoví zločinci preniknú na webové stránky elektronického obchodu a kradnú prihlasovacie údaje používateľov alebo údaje o kreditnej karte. Umožňuje im vydávať sa za používateľov, aby mohli podvodne nakupovať alebo predávať osobné údaje iným zločincom online.

Falošné internetové obchody – bohužiaľ, nie všetky stránky elektronického obchodu sú pravé. Podvodníci môžu vytvárať falošné webové stránky navrhnuté tak, aby vyzerali ako etablovaní, skutoční maloobchodníci. Kopírujú dizajn a rozloženia a kradnú logá, aby oklamali nič netušiacich používateľov, aby si mysleli, že navštevujú dôveryhodnú webovú stránku alebo e-shop na mieru. Môžu ponúkať obľúbené značky oblečenia, šperky a elektroniku za nízke ceny. Používatelia niekedy dostanú položky, za ktoré zaplatili, ale zvyčajne sú falošné. Inokedy používatelia nedostanú vôbec nič.

Nešifrované dáta – niektoré webové stránky nešifrujú údaje. Ak nemajú aktuálny certifikát SSL, sú zraniteľnejší voči útokom. Webové stránky, ktorých adresa URL začína na HTTP a nie na HTTPS, nie sú bezpečné, čo predstavuje riziko pre kupujúcich, ktorí s touto stránkou zdieľajú podrobnosti o kreditnej karte a ďalšie citlivé informácie.

Porušenie údajov – keď nakupujete online, zdieľate s maloobchodníkmi citlivé informácie vrátane údajov o vašej banke alebo kreditnej karte, kontaktných informácií a adresy. Ak hackeri získajú neoprávnený prístup na webovú stránku elektronického obchodu, existuje riziko, že vaše informácie by mohli byť odhalené.

Falošné recenzie – veľa online nakupujúcich si pred nákupom prečíta recenzie. Uvedomte si však, že nie všetky online recenzie sú pravé. Ak má konkrétny predajca vzor recenzií, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé, alebo im chýbajú podrobnosti, skúste skontrolovať zdroj a počúvať svoj inštinkt.

Falošné aplikácie – veľa skutočných online predajcov má špeciálne aplikácie. Kyberzločinci sa ich niekedy snažia napodobniť vytváraním falošných verzií. Ich cieľom je získať vaše osobné údaje, ako sú údaje o banke alebo kreditnej karte, plus používateľské mená a heslá. Nezabezpečené

Wi-Fi – nezabezpečené Wi-Fi na verejných miestach môže niesť bezpečnostné riziká. Medzi nimi je riziko, že sa hackeri dostanú medzi vás a bod pripojenia. Ak vykonávate online nákupné transakcie na nezabezpečenej sieti Wi-Fi, existuje riziko, že hackeri môžu získať osobné údaje, ktoré odošlete, ako sú údaje o vašej kreditnej karte a kontaktné údaje. 

Phishing – to zahŕňa podvodníkov, ktorí posielajú falošné e-maily, ktoré vyzerajú, že pochádzajú od skutočného predajcu. E-maily zvyčajne obsahujú prílohu alebo odkaz určený na oklamanie príjemcu, aby na ne klikol, čím sa zvyčajne spustí „infikovanie" hackerským softvérom.

Nakupovanie cez internet - na čo si treba dať pozor?

Ako teda rozoznáte rozdiel medzi bezpečnými stránkami online nakupovania a podvodnými stránkami? Tu je niekoľko znakov, na ktoré si treba dať pozor!

Skontrolujte certifikát SSL – SSL (Secure Sockets Layer) znamená, že webová stránka je bezpečná pre nakupovanie. V podstate ide o metódu šifrovania, ktorú by mali mať webové stránky, ktoré požadujú citlivé alebo osobné informácie. Napríklad údaje o vašej kreditnej karte. Ak chcete skontrolovať, či má webová stránka nakupovania online aktuálny certifikát SSL, vyhľadajte ikonu visiaceho zámku na paneli s adresou URL vášho webového prehliadača alebo skontrolujte, či adresa URL začína HTTPS, nie HTTP (S znamená „zabezpečené“ ).

Vyhľadajte vyhlásenie o ochrane osobných údajov – zásady ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako firma zhromažďuje, používa a uchováva citlivé údaje od svojich zákazníkoch. Hoci sa zákony a predpisy na celom svete líšia, renomovaní online predajcovia by mali mať jasné vyhlásenie o ochrane osobných údajov. Ak tak neurobia, môže to byť pre vás výstraha.

Vyhnite sa obchodom, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé – ak sa zdá, že webová stránka predáva značkové oblečenie, šperky alebo elektroniku za podstatne nižšiu cenu, než je bežná maloobchodná cena, opýtajte sa sami seba, či je to príliš dobré na to, aby to bola pravda. Môžete odovzdávať peniaze za falzifikáty alebo repliky. Vyhľadajte adresu a telefónne číslo predajcu. Legitímni predajcovia budú mať zvyčajne kontaktné číslo a dostupnú adresu viditeľnú v hlavičke alebo päte svojej webovej stránky. Ak si nie ste istí, či je internetový obchod pravý, jedným zo spôsobov, ako to skontrolovať, je skopírovať a prilepiť podrobnosti o adrese do vyhľadávača, aby ste zistili, či je jeho poloha overiteľná. Falošní predajcovia adresu buď neposkytnú, alebo použijú falošnú.

Pozor na pravopisné a gramatické chyby – renomované značky sa zvyčajne snažia zabezpečiť, aby text a obrázky na ich webových stránkach boli kvalitné. Ak je webová stránka zle napísaná a obsahuje množstvo pravopisných alebo gramatických chýb, môže to znamenať, že predajca nie je pravý. Ďalšie varovné signály môžu zahŕňať aj:

  • obrázky nízkej kvality,
  • zásady nevrátenia tovaru,
  • nemožnosť zanechať recenzie.

Skontrolujte či web akceptuje kreditné karty – kreditné karty sa považujú za jednu z najbezpečnejších metód uskutočňovania online transakcií, pretože pre vydavateľov kreditných kariet je jednoduchšie vrátiť peniaze stratené v dôsledku podvodu. Webové stránky, ktoré neprijímajú platby kreditnou kartou, môžu byť dôvodom na obavy, pretože pre podvodné webové stránky je ťažšie získať certifikát od spoločností vydávajúcich kreditné karty.

Pozrite sa na online recenzie – hoci recenzie môžu byť falošné, stále je užitočné pozrieť sa na celkový vzor recenzií od iných zákazníkov pri nakupovaní online. Dôveryhodné weby s recenziami vám pred nákupom môžu poskytnúť predstavu o tom, aký predajca je a čo si myslia ostatní zákazníci.

Neprehliadnite: Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?

Bezpečné nakupovanie cez internet - ako na to?

Zadajte adresu URL priamo do panela s adresou – podvodníci, ktorí posielajú phishingové e-maily, sa spoliehajú na to, že kliknutím na odkaz v e-maile prejdete na „webovú stránku“ predajcu. Aby ste sa uistili, že navštevujete skutočnú, autentickú webovú stránku predajcu, je oveľa bezpečnejšie zadať adresu URL predajcu do panela s adresou vo webovom prehliadači. 

Použite inú ako svoju osobnú e-mailovú adresu – vytvorte si e-mailovú adresu, ktorú budete používať iba na online nakupovanie. Tým sa obmedzí počet spamových správ, ktoré dostanete, a zníži sa riziko otvorenia potenciálne škodlivých e-mailov maskovaných ako propagačné akcie alebo iné upozornenia. 

Spravujte a chráňte svoje online heslá – používanie silných hesiel a používanie iného hesla pre každý online účet je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť pre bezpečné nakupovanie online. Zapamätať si veľa rôznych hesiel môže byť náročné, najmä ak obsahujú veľa písmen, číslic a špeciálnych znakov. Na pomoc však môžete použiť správcu hesiel. Dobrý správca hesiel zašifruje aj heslá, ktoré by inak boli v obyčajnom texte. Niektoré antivírusové softvérové produkty a produkty na zabezpečenie internetu obsahujú funkcie správy hesiel a zabezpečenia heslom.

Na prihlásenie do online účtov nepoužívajte verejné Wi-Fi – kaviarne, hotely, reštaurácie a ďalšie verejné priestory často poskytujú bezplatné Wi-Fi. Môže to byť užitočné pri kontrole e-mailov, prehliadaní internetu a iných online aktivitách. Používanie verejnej siete Wi-Fi na prihlásenie do súkromného účtu však predstavuje bezpečnostné riziko. Dômyselní hackeri by mohli uniesť signál Wi-Fi alebo dokonca nastaviť svoj vlastný, aby vás oklamali, aby ste ho použili. A môžu vidieť všetko, čo robíte na svojom mobilnom zariadení alebo notebooku. To znamená, že ak sa prihlásite do účtu online bankovníctva alebo na webovú stránku predajcu, hacker získa vaše používateľské meno a heslo.

Držte sa známych značiek, ktoré poznáte alebo ste o nich počuli – ak je to možné, snažte sa nakupovať u predajcov, o ktorých ste už počuli, najmä od tých, ktorí majú dobrú povesť. Ale aj vtedy je nevyhnutné dávať si pozor. Zločinci často úmyselne nesprávne napíšu názov svojich falošných webových stránok, aby zneli ako známa značková spoločnosť. 

Dávajte pozor na druhy požadovaných informácií – nezverejňujte viac informácií, ako je potrebné na dokončenie nákupu. Nikdy nezdieľajte osobné údaje cez telefón a nikdy neodpovedajte na žiadne nevyžiadané žiadosti o osobné údaje (najmä heslá, čísla kreditných kariet alebo bankových účtov).

Platby online uskutočňujte iba pomocou bezpečných a dôveryhodných platobných metód – vždy, keď je to možné, používajte kreditné karty. Vaše nákupy budú zvyčajne poistené. Ak omylom zadáte informácie o svojej kreditnej alebo debetnej karte na škodlivú webovú stránku alebo odpoviete na podozrivý e-mail s týmito informáciami, okamžite kontaktujte vašu banku. Nikdy neposielajte hotovosť poštou.

Pri používaní mobilného zariadenia na online nákupy buďte mimoriadne opatrní – skrátené adresy URL, ktoré sa často používajú, pretože sú vhodné pre telefóny, vás tiež môžu oklamať, aby ste navštívili rizikové stránky.

Po online nákupe sa vždy odhláste – keď dokončíte online nákup, vždy sa odhláste, najmä ak s niekým zdieľate počítač alebo ak ste použili verejný počítač alebo verejnú sieť Wi-Fi.

Kontrolujte si výpisy z kreditnej karty – keď dostanete výpisy z kreditnej karty, prejdite si ich a skontrolujte, či nedošlo k neoprávneným poplatkom. Ak sa vyskytne niečo neobvyklé, okamžite to nahláste. Zaistite, aby vaše deti nemali prístup k vašim online účtom a obmedzte ich prístup k informáciám o vašej kreditnej karte a banke.

Nainštalujte si antivírusový softvér – používanie komplexného antivírusu vám pomôže chrániť sa pred bezpečnostnými hrozbami online nakupovania.

Odporúčame aj: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní