Táto činnosť údajne prináša šťastie. Miluje ju aj Ryan Gosling!

Táto činnosť údajne prináša šťastie. Miluje ju aj Ryan Gosling!
  • 30.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Pletenie je činnosť známa už od 5. storočia a do Európy a celého sveta sa rozšírilo zo Stredného východu. Ľudia všade na svete sa naučili pliesť napríklad svetre, šály či ponožky. Nakoniec sa pletenie stalo tak populárnym, že museli byť vynájdené stroje, aby bol tento samotný proces rýchlejší. Jeho popularita narastá aj v dnešných dňoch, a to medzi ľuďmi všetkých vekových kategórií!

Pletenie ako činnosť dokonca skúmali aj vedci. Prečo? Je to totiž pravdepodobne jedna z činností, ktorá môže byť receptom na šťastie! Podľa vedcov má schopnosť zbaviť nás stresu, zlepšiť imunitu a aj náladu.

Sedenie s ihlicami, priadzou a vytváranie rôznych vzorov – ľudská myseľ si pri takejto činnosti fantasticky odpočinie od nahromadených myšlienok. Spánok je po pletení oveľa pokojnejší a naša myseľ je vyčistená od zbytočných myšlienok, ktoré nám v posteli často kradnú spánok.

Pletenie - návod na šťastie?

Experimenty a výskumy ukázali, že pletenie má zdravotné výhody, pričom objavili niekoľko úžasných vecí. Opakujúce sa pohyby, polohy rúk a mentálna stimulácia pletenia vám môžu pomôcť rozveseliť vás a cítiť sa bezpečne.

Zároveň pocit mäkkej priadze vás môže upokojiť.

Odporúčame: Čítanie pre každého: Ponor sa do romantických i detektívnych noviniek od Grada

Pletenie a vedecké štúdie

Benefity pletenie či štrikovania boli vedecky potvrdené aj jednou štúdiou publikovanou už z roku 2013 v časopise The British Journal of Occupational Therapy. Tá odhalila, že až 81 % štrikujúcich žien sa cíti po pletení šťastnejších.

Štúdie taktiež odhalili, že pletenie môže podnietiť váš mozog, aby uvoľnil serotonín – chemikáliu, ktorá ovplyvňuje vašu náladu, a tiež môže znížiť vašu srdcovú frekvenciu o 11 úderov za minútu, čím vytvoríte pocit pokoja podobný tomu, ktorý cítite pri cvičení jogy.

Pletenie je pritom celkom iné ako joga, hranie hudby a iné upokojujúce aktivity.

Remeselné spracovanie podporuje nervové dráhy vo vašom mozgu, aby zostali zdravé a fit. To znamená, že pletenie môže pomôcť vášmu mozgu zostať silný, keď starnete, a znížiť pravdepodobnosť straty pamäti a kognitívnych porúch v neskoršom veku.

Benefity pletenia

Pletenie transformuje chémiu v mozgu, znižuje stresový hormón kortizol a zároveň zvyšuje produkciu molekúl dopamínu a serotonínu.

Pletenie či štrikovanie ďalej ponúka aj tieto benefity:

  • znižuje chronickú bolesť,
  • zvyšuje náladu,
  • znižuje stres,
  • lieči záchvaty paniky,
  • posilňuje sebavedomie,
  • má pozitívne účinky na depresiu.

Pletenie je zároveň aj spôsob, ako uviesť telo do „relaxačného režimu“, ktorý znižuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu, preto uľahčuje zvládanie stresu a úzkosti, a dokonca znižuje počet astmatických záchvatov.

Tí, ktorí sa pravidelne venujú pleteniu, pociťujú oveľa viac duševnú i emocionálnu úľavu,

Neprehliadnite: Karmická láska verzus osudová láska: Aký je medzi nimi rozdiel?

Kreativita je cesta ku šťastiu

Sú rôzne formy kreatívnej činnosti, ako napríklad varenie, kreslenie, tanec, pečenie, fotografovanie, hudba či dokonca lúštenie krížoviek, ako aj mnohé ďalšie. Tieto všetky kreatívne činnosti sú pre našu myseľ mimoriadne vhodné a mali by sme ich praktizovať aspoň párkrát do týždňa, a to minimálne po dobu 30 minút.

Ako dospelí často zabúdame na naše voľnočasové aktivity. Skúste si aspoň dvakrát týždenne nájsť pol hodinu len pre seba a venujte sa nejakej kreatívnej činnosti. Keď sme kreatívni, mozog uvoľňuje dopamín, ktorý funguje ako prírodné antidepresívum.

Kreativita, na ktorú potrebujete aj trochu koncentrácie, je teda veľmi liečivý spôsob, ako si privodiť dobré pocity zo seba i zo svojej práce a jej výsledkov.

Pletenie miluje aj here Ryan Gosling!

Hollywoodsky herec Ryan Gosling objavil pletenie pri nakrúcaní filmu Lars a jeho vážna známosť. Sám herec sa o tom vyjadril takto:

„Robili sme scénu, kde som bol v miestnosti plnej starých dám, ktoré štrikovali. Bola to celodenná scéna, takže mi ukázali, ako na to. A bol to jeden z najkrajších dní v mojom živote," povedal herec. O pár rokov pred novinármi sa dokonca vyznal: „Ak by som mal navrhnúť môj dokonalý deň, bol by to práve tento."

Nechajte sa inšpirovať i vy a upleťte si svoje šťastie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní