Nauč sa správne zlikvidovať cigaretové ohorky i tabakové náplne. Vieme, čo s nimi

Nauč sa správne zlikvidovať cigaretové ohorky i tabakové náplne. Vieme, čo s nimi

Až 35,8 % dospelých fajčiarov znečisťuje životné prostredie hádzaním cigaretových ohorkov na zem. Našťastie, užívatelia nahrievaného tabaku preukazujú oveľa väčšiu zodpovednosť voči životnému prostrediu a ekológii v porovnaní s ostatnými fajčiarmi.

„Len" polovica z nich (50 %) odhodí tabakové náplne na zem, čo je podstatne menej v porovnaní s fajčiarmi klasických cigariet. Tieto skutočnosti vyplývajú z rozsiahlej ankety uskutočnenej na Slovensku, ktorej sa zúčastnilo viac ako 21 000 obyvateľov zo všetkých krajov.

Paradoxne, až 76,3 % Slovákov si všimlo najväčšie množstvo cigaretového odpadu na miestach, kde je fajčenie zakázané, konkrétne v okolí zastávok verejnej hromadnej dopravy. 

Našťastie, slovenský technologický startup s názvom EcoButt prináša riešenie pre túto problematiku. S ich kampaňou „EcoButtni svet svojou cestou" sa snažia verejnosti predstaviť možnosti recyklácie tabakových filtrov a motivovať ju k zodpovednejšiemu prístupu k životnému prostrediu.

Pozri aj: Medovka lekárska: Prečo by ste ju mali mať doma aj vy?

EcoButt iniciatíva

Zdroj: EcoButt

Výsledky ankety jednoznačne potvrdili, že osveta o škodlivosti cigaretových ohorkov a tabakových náplní v prírode je stále nevyhnutná. Ako to vyzerá s prístupom k recyklácii cigaretových ohorkov a tabakových náplní na Slovensku?

Je alarmujúce, že takmer 60 % obyvateľov Slovenska stále netuší, že tieto ohorky a náplne je možné recyklovať. Práve z toho dôvodu sa mnohé známe osobnosti, ako stand-up komička Simona Salátová a influenceri Natália Pažická, či Radoslav Hoppej rozhodli podporiť myšlienku spoločnosti EcoButt. 

Hlavným motom Huga Repáňa, zakladateľa projektu EcoButt, je: „Cigaretové ohorky a tabakové náplne nepatria na zem, ale do cesty.'"

Tvorca projektu uvádza, že cigaretové ohorky obsahujú približne 7 000 toxických a karcinogénnych látok, ktoré sa uvoľňujú pri horení tabaku. V prípade, že fajčiar zahodí ohorok na zem, pri daždi sa všetky tieto toxické látky dostávajú do podzemných vôd a pôdy a postupne tak kontaminujú celý ekosystém. 

Repáň dodáva: „Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že už jeden cigaretový ohorok kontaminuje až 5 litrov vody, čo je neskutočne veľa pri množstvách, ktoré každý deň skončia na zemi. Treba si uvedomiť ten environmentálny aspekt. Preto mi napadlo, že ak by sme fajčiarom vyrobili dostatok zberných nádob, tak by ohorky jednoducho nehádzali na zem.“

Neprehliadni: Kurkumín – poklad pre tvoje zdravie a vitalitu. Kde ho hľadať?

EcoButt iniciatíva proti cigaretovým ohorkom

Zdroj: EcoButt

Pre fajčiara odpad, pre EcoButt materiál

Takáto vytvorená cesta už nepredstavuje nebezpečenstvo pre prírodu. Čierne spojivo, ktoré spája asfaltovú vrstvu, uzatvára toxické látky a bezpečne ich uchováva v asfaltovej zmesi.

V októbri 2022 sa EcoButtu podarilo vyasfaltovať prvú cestu v Žiari nad Hronom a dnes recykluje nielen klasické cigaretové ohorky, ale aj náplne zo zariadení na nahrievanie tabaku. Vďaka partnerstvám so spoločnosťami s vysokým spoločenským cítením neustále narastá objem recyklovaného odpadu.

„Dnes vyzbierame a spracujeme mesačne len v spolupráci s Philip Morris viac ako pol tony  tabakových náplní zo zariadení na nahrievanie tabaku, čo vystačí približne na 1000 m² cesty. Práve spoločnosť Philip Morris motivuje svojich zákazníkov zbierať použité tabakové náplne, ktoré my na predajniach pravidelne vyzdvihneme a recyklujeme. Vďaka ich aktivite a spolupráci je to číslo tak významné,“ hovorí Hugo Repáň.

V minulosti bola neformálnou iniciatívou zodpovedného priemyslu realizovaná vzdelávacia kampaň v boji proti ohorkom. Neskôr sa táto iniciatíva formalizovala a stala sa známou ako Spoločná aktivita proti environmentálnemu znečisteniu ohorkami, skrátene SPAK-EKO.

Hlavným cieľom tejto kampane je šíriť osvetu medzi spotrebiteľmi o správnom nakladaní s odpadom pochádzajúcim z tabakových výrobkov.

„Vo voľne pohodenom odpade končia výrobky z materiálov, ktoré sa v prírode vôbec alebo len veľmi ťažko rozkladajú. Problémom filtrov z tabakových výrobkov je plast, acetát celulózy, z ktorého sú vyrobené. Tento plast je vyrobený na prírodnej báze z drevnej buničiny, avšak jeho rozklad v prírode trvá roky, a preto nepatrí na zem, ale do koša, či popolníka,“ hovorí Miroslav Jurkovič, projektový manažér SPAK-EKO.

Odporúčame: Poznáš peniažtek roľný? Ak objavíš jeho účinky, v prírode ho neprehliadneš!

cesta z cigaretových ohorkov

Zdroj: EcoButt

Množstvo pohodených cigaretových ohorkov eviduje aj občianske združenie Upracme Slovensko, ktoré od svojho vzniku motivuje ľudí k upratovaniu Slovenska. Viac ako 60 000 dobrovoľníkov sa zapojilo do ich akcií a doteraz sa im podarilo zhromaždiť takmer 1 000 ton odpadu.

„Zbierame cigaretové ohorky a tabakové náplne a vnímame to ako problém hlavne v mestách. Vidíme potrebu spätného zberu s motivovaním ľudí, aby vyzbierali napr. PETku ohorkov a dostali za to nejakú odmenu. V Estónsku majú verejné stojany s malými nádobami na ohorky, ktoré si môžu zadarmo so sebou zobrať a do nich potom vkladať ohorky,“ hovorí Veronika Repiská, spoluzakladateľka občianskeho združenia Upracme Slovensko.

Preto EcoButt plánuje ďalej rozširovať spoluprácu so združeniami a organizáciami s cieľom znižovať množstvo cigaretového odpadu a spoločne vypracovať funkčný model, ktorý by bolo možné realizovať v rôznych častiach Slovenska.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní