Čo je biochemické tehotenstvo? Aké sú prejavy a čo zvyšuje riziko?

Čo je biochemické tehotenstvo? Aké sú prejavy a čo zvyšuje riziko?

Mohlo by sa zdať, že keď dôjde k splynutiu dozretého vajíčka so spermiou, narodí sa nový život. Žiaľ, nie je to vždy také jednoduché. Oplodnené vajíčko sa napríklad vôbec nemusí implantovať do sliznice maternice alebo sa zahniezdi zle, čo spôsobí jeho odumretie a odchod z tela, obvykle v priebehu ďalšej menštruácie. Aj po správnom zahniezdení sa však hlavne v rannom štádiu tehotenstva toho môže stať ešte mnoho, čo spôsobí zánik zárodku. 

Vedeli ste o tom, že približne len necelá tretina gravidít sa končí pôrodom a narodením dieťaťa? Asi v 30 % prípadov nedôjde k uhniezdeniu oplodneného vajíčka a necelých 10 % tehotenstiev sa končí potratom po prvom trimestri, čiže po 12. týždni tehotenstva. A necelá tretina tehotenstiev sa končí ako biochemická gravidita. Viete, čo je biochemické tehotenstvo a prečo k nemu dochádza? Zistite všetko dôležité. 

Čo je biochemické tehotenstvo?

Pojmom biochemické tehotenstvo sa označuje tehotenstvo, ktoré sa končí veľmi skorým potratom v rannom štádiu, a to do 5. až 6. týždňa tehotenstva. Pri normálnom priebehu tehotenstva ide o obdobie krátko po zahniezdení vajíčka v sliznici maternice, respektíve obdobie prvého vývoja zárodku. V prípade biochemického tehotenstva dochádza k oplodneniu vajíčka a následnému procesu delenia.

Oplodnené vajíčko sa dostáva do maternice a začne sa uhniezďovať, no implantácia obvykle neprebehne kompletne, čo má za následok včasný potrat. Takéto tehotenstvo sa nazýva biochemickým preto, pretože ho môže odhaliť len biochemický rozbor krvi. Po splynutí vajíčka so spermiou a počas jeho zahniezďovania v maternici totiž dochádza v tele ženy už k produkcii tehotenského hormónu hCG.

Hladiny hCG môže zachytiť aj citlivejší tehotenský test z moču. Často žene tehotenský test ukazuje dve zjavné čiarky, prípadne je druhá čiarka len slabá. V prípade biochemického tehotenstva však opakovaný tehotenský test spravidla prináša negatívny výsledok (pri biochemickom tehotenstve je totiž hladina hCG nízka a má klesajúci charakter). Pri vyšetrení ultrazvukom v tomto prípade nie je vidno gestačný vak ani počuť ozvy srdiečka, gynekológ tak nemôže potvrdiť vývoj plodu v maternici, respektíve graviditu. 

Odporúčame: ​Čo je konizácia krčka maternice? Kedy ju podstúpiť a aké sú riziká?

Aké má biochemické tehotenstvo prejavy?

Predpokladá sa, že biochemické tehotenstvá sú veľmi častým javom, no nie sú zahrnuté do štatistík potratov, preto o konkrétnych počtoch nemožno hovoriť. O priebehu biochemického tehotenstva v podstate mnoho žien ani nevie. Končí sa totiž spravidla silnejšou menštruáciou. Ak žena priamo nepredpokladá graviditu, nie je veľká šanca, že si všimne veľmi skorý potrat. Biochemické tehotenstvo častejšie spozorujú ženy, ktoré plánujú tehotenstvo a pravidelne si robia tehotenské testy, prípadne dôkladne sledujú svoje telo, alebo ženy, ktoré sú pod väčším dozorom v prípade umelého oplodnenia. 

Biochemické tehotenstvo sa môže začať prejavovať tak ako normálne prebiehajúce tehotenstvo, teda meškajúcou menštruáciou, pobolievaním v podbrušku či citlivými prsami. Avšak, tieto príznaky sa vytrácajú s príchodom oneskorenej menštruácie. Tá býva po prekonaní biochemického tehotenstva spravidla silnejšia a bolestivejšia.

Na biochemické tehotenstvo upozorňujú nasledujúce signály:

  • týždeň pred menštruáciou žena spozoruje niektoré prvé príznaky tehotenstva,

  • menštruácia sa omešká o približne týždeň,
  • meškajúca menštruácia je silnejšia a bolestivejšia než obvykle,
  • tehotenský test ukáže pozitívny výsledok, no na ultrazvuku nie je nič vidno.

Čo zvyšuje riziko biochemického tehotenstva?

K biochemickému tehotenstvu a zániku zárodku v prvých týždňoch tehotenstva dochádza z mnohých rôznorodých príčin. Pravdepodobne najčastejšie sú na vine viaceré závažné genetické chyby zárodku, napríklad chromozomálne abnormality (zárodok má nesprávny počet chromozómov). Mnohé genetické poruchy sú nezlučiteľné so životom. 

Častou príčinou sú aj poruchy nidácie, respektíve uhniezdenia vajíčka. Vajíčko sa napríklad uhniezdi príliš plytko, čo vedie k jeho odumretiu z dôvodu nedostatočnej výživy. Avšak, problém niekedy nemusí byť priamo s vajíčkom. To, že gravidita nepokračuje po 5. alebo 6. týždni tehotenstva, zárodok sa nevyvíja a je vypudený z maternice, môže súvisieť s abnormalitami maternice, ochoreniami ženy, ale aj mnohými vonkajšími činiteľmi. 

Výskyt biochemického tehotenstva môžu zvyšovať aj tieto rizikové faktory:

  • nízka alebo nadmerná hmotnosť ženy,

  • vek ženy nad 35 rokov,
  • atypický tvar maternice alebo vaječníkov,
  • abnormálna výstelka maternice,
  • hormonálna nerovnováha
  • poruchy štítnej žľazy,
  • syndróm polycystických vaječníkov,
  • prekonanie nádorového ochorenia pohlavných orgánov,
  • opakované zápaly a infekcie maternice,
  • pohlavne prenosná choroba,
  • niektoré autoimunitné ochorenia,
  • nekontrolovaný diabetes,
  • neliečená porucha zrážanlivosti krvi,
  • fajčenie,
  • užívanie drog,
  • užívanie niektorých liekov,
  • úraz,
  • nedostatočná výživa,
  • nadmerný stres,
  • nedostatočná kvalita spermií.

Odporúčame: Príprava na tehotenstvo – týchto 10 vecí treba spraviť vopred!

Je po biochemickom tehotenstve potrebné ošetrenie lekárom?

Ako sme spomenuli vyššie, biochemické tehotenstvo sa spravidla končí intenzívnejšou menštruáciou. Telo si s takýmto ukončením gravidity krátko po oplodnení vajíčka poradí, takpovediac, samo. Pri zániku biochemického tehotenstva nie je obvykle potrebná lekárska starostlivosť. Lekára je vhodné vyhľadať v prípade intenzívnych ťažkostí a neustupujúceho krvácania. Vo väčšine prípadov sa však po silnejšej menštruácii všetko samo vráti do normálu.

Ošetrenie lekárom býva nevyhnutné spravidla pri potrate vo vyšších štádiách tehotenstva. Nejaká prevencia biochemického tehotenstva pritom nie je zvlášť možná. Hoci niektoré rizikové faktory možno eliminovať, zánik oplodneného vajíčka skutočne často súvisí s rôznymi genetickými poruchami, ktoré neumožňujú jeho ďalší vývoj. Často sa možno stretnúť s tvrdením, že takúto selekciu skrátka zariaďuje sama príroda.

So skorým zánikom tehotenstva sa môže stretnúť prakticky ktorákoľvek žena. Odborníci odporúčajú robiť si tehotenské testy až týždeň alebo dva týždne po vynechaní menštruácie, s cieľom predísť sklamaniu, ak po dvoch čiarkach na tehotenskom teste dôjde k menštruačnému krvácaniu. Prvé ultrazvukové vyšetrenie sa odporúča až po 6. týždni tehotenstva, ideálne medzi 8. až 10. týždňom tehotenstva, kedy je možné tehotenstvo oficiálne potvrdiť. 

Otehotnenie po biochemickom tehotenstve

Prekonanie biochemického tehotenstva spravidla nijako neobmedzuje ženu v tom, aby sa znova pokúšala s partnerom o počatie potomka. Ak u ženy normálne prebieha po biochemickom tehotenstve menštruačný cyklus, nie je v podstate potrebné čakať. Často sa stane, že žena otehotnie počas nasledujúcich ovulácií. Pre telo ženy predstavuje väčšiu záťaž najmä potrat vo vyššom štádiu gravidity, po ktorom je vhodné podľa odporúčaní lekára pár mesiacov počkať s pokusmi o otehotnenie. 

V prípade dlhodobých problémov so splodením potomka, respektíve pri podozrení na opakované biochemické tehotenstvá, je vhodné konzultovať problém s odborníkom. Za problémami s plodnosťou môže stáť dlhý rad rôznorodých príčin, ktoré sa týkajú nielen ženy, ale v mnohých prípadoch práve muža. Na odhalenie príčin sú tak potrebné rôzne vyšetrenia u partnerky aj partnera. 

Odporúčame: Placenta praevia alebo vcesná placenta – ktoré ženy môže postihnúť tento problém s placentou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Simona Káčerová 15.02.23 09:47

SK
karma
107.00

Keďže sa s manželom snažíme o bábätko, takáto informácia je pre mňa dôležitá a poučná. Keďže som o takomto druhu tehotenstva nepočula, ďakujem za prínosný článok.

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 15.02.23 14:50

karma
110.00

Sme rady, že prinášame poučné a užitočné články a veríme, že u nás ešte veľa takých nájdete :) Pekný deň

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní