Nechuť na sex – čo všetko môže stáť za nízkym libidom?

Nechuť na sex – čo všetko môže stáť za nízkym libidom?

Sex je neoddeliteľnou súčasťou partnerského vzťahu. Niektoré páry mu vyhradzujú väčší priestor, iné mu dávajú menšie priority. Pohlavný pud a túžba pohlavne žiť sú však vždy v človeku prirodzene zakorenené. Zároveň je ale normálne, že niekedy človek skrátka záujem o sexuálnu aktivitu nemá. Občasná strata záujmu pohlavne žiť je bežná. Stačí, ak sa človek zle vyspí, má ťažký deň, niečo ho bolí, prípadne sa vyskytne nejaký problém a sex je razom to posledné, na čo myslí. 

Dlhodobý pokles až stratu libida trvajúcu niekoľko mesiacov však neradno ignorovať, pretože môže vyústiť do nemalých partnerských i psychických problémov. Pokles libida sa prejavuje zníženým záujmom až nezáujmom o sex, absenciou sexuálnych myšlienok a predstáv, nedostatočným potešením zo sexu, prípadne aj znížením vzruchov pri stimulácii pohlavných orgánov.

Strata libida, ktorá trápi mnohé ženy aj mužov, môže súvisieť s psychickým stavom človeka aj fyzickým zdravím. Aké sú možné príčiny nedostatku sexuálnej túžby?

Problémy vo vzťahu

Za zníženým libidom veľmi často stoja najrôznorodejšie partnerské problémy. Príčinou potlačenej chuti na sex môžu byť dlhodobé nezhody a konflikty medzi partnermi. Ak vzťah nefunguje úplne najlepšie, je prirodzené, že je sexuálna túžba u niektorého partnera či oboch potlačená.

Príčinou tiež môže byť stereotyp, či už v posteli, alebo celkovo v partnerskom živote, taktiež chýbajúca dôvera alebo komunikácia vo vzťahu. Strata libida môže súvisieť s pretvárkou v posteli či stratou sexuálnej atraktivity a fyzickým odporom medzi partnermi. 

Odporúčame: ​Zdravá vagína v každom veku: Čo prežíva v 20-tke, 30-tke či 50-tke?

Emocionálne a psychologické príčiny

Nízke libido môže súvisieť so psychikou človeka, jeho emóciami, mentálnym a citovým rozpoložením. V tomto smere môže mieru sexuálnej túžby ovplyvniť skutočne nespočetné množstvo činiteľov. Nadmerný stres, dlhodobé psychické napätie, mentálne vyčerpanie, prepracovanosť, nedostatok odpočinku, nespokojnosť so vzhľadom a nízke sebavedomie, plná hlava starostí, hnev.

To všetko môže viesť k oslabeniu pohlavného pudu. Príčinou môžu byť aj nejaké prekonané traumy či predchádzajúce negatívne skúsenosti so sexom. 

Lieky

Nízke libido je v niektorých prípadoch vedľajším nežiaducim účinkom liekov. A ktoré lieky môžu spôsobiť pokles sexuálnej túžby? Často ide napríklad o niektoré druhy antidepresív, podobný nežiaduci vplyv môžu mať i niektoré lieky na spanie. Pozor si treba dávať nielen na lieky na predpis, ale i mnohé výživové doplnky.

Pokles libida sa tiež vyskytuje pri podávaní cytostatík počas chemoterapie či pri radiačnej liečbe. U niektorých žien môžu zníženie libida spôsobiť antikoncepčné tabletky. Pri podozrení skontrolujte príbalový letáčik liekov. 

Potraviny aj návykové látky

I to, čo konzumujeme a aký život vedieme môže mať vplyv na mieru libida. Príčinou oslabenia sexuálneho apetítu môže mať veľmi nezdravá strava s vysokým obsahom cukru a transmastných tukov. Zabijakom chuti na sex je aj alkohol, a to najmä v prípade jeho nadmerného užívania. Libidu tiež môže uškodiť fajčenie, užívanie drog, nevhodný spánkový režim i nedostatočné alebo nadmerné cvičenie. 

Odporúčame: ​KVÍZ: Najznámejšie seriály a seriálové postavy – poznáš všetky?

Hormonálne poruchy

Niekedy nie je problém s nízkym libidom zakotvený len v hlave človeka, prípadne sa netýka partnerského vzťahu alebo životného štýlu jedinca, ale môže za ním stáť fyzický zdravotný problém, ktorý je potrebné riešiť. Nedostatočné libido v prvom rade súvisí s rôznymi hormonálnymi poruchami. U mužov patrí k najčastejším príčinám nedostatočnej chuti na sex nedostatok testosterónu.

Testosterón však má význam aj v ženskom tele a jeho znížená hladina môže libido oslabiť, dokonca môže byť príznakom aj nízke uspokojenie počas pohlavného styku. U ženy môžu za nízkym libidom stáť i zmeny v hladinách hormónov počas menopauzy, tehotenstva, dojčenia či v dôsledku niektorých gynekologických porúch, ktoré súvisia s hormonálnou nerovnováhou. 

Nízke libido však nemusí byť spôsobené len problémami s pohlavnými hormónmi, ale celkovo i problémami s endokrinným systémom, teda systémom zabezpečujúcim tvorbu rozličných hormónov. Príkladom sú ochorenia štítnej žľazy. 

Iné ochorenia

Nechuť na sex môže byť spôsobená mnohými ďalšími zdravotnými problémami. V prvom rade môže ísť o rôzne sexuálne problémy, ako bolestivosť počas sexu, neschopnosť dosiahnuť organizmus a iné. Cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, ochorenia pečene (cirhóza), kvasinková infekcia, depresia, poruchy spánku či poruchy erekcie, niektoré autoimunitné ochorenia či chronické srdcové a pľúcne ochorenia. To všetko môže mať za následok aj pokles libida. 

Ako zvýšiť libido?

Ak človeka trápi dlhodobá strata libida, je na mieste tento problém konzultovať s lekárom. Najdôležitejšie je totiž v prvom rade vylúčiť, že za absenciou sexuálnej túžby stojí nejaký zdravotný problém, napríklad ochorenie alebo hormonálna, či iná porucha. Ak vyšetrenia objavia príčinu problému, jej riešením spravidla možno upraviť i problém s nízkym libidom. Ak sa napríklad potvrdí u muža nedostatočná hladina testosterónu, lekár môže odporučiť hormonálnu liečbu. 

V prípade, že nízke libido je vedľajším účinkom užívaných liekov, je nevyhnutné sa poradiť s lekárom o možnej náhrade. Nikdy však nevysádzajte lieky na predpis bez vedomia lekára. Ak je človek po fyzickej stránke v poriadku, treba hľadať iné možné príčiny nechuti na sex. V prípade, že príčiny sú psychologickej povahy, pomôcť môže terapeut, psychológ, partnerské poradenstvo a podobne.

Zvýšenie libida si môže vyžadovať zmeny v partnerskom živote, ak sú v ňom prítomné isté nezrovnalosti. Taktiež sa odporúča podniknúť isté zmeny v životnom štýle, s cieľom eliminovať rizikové faktory (stres, nevhodná strava), ktoré môžu prispievať k prehlbovaniu problémov s nízkym libidom. 

Tipy, ako pomôcť libidu:

  • zmiernite v živote stres, pomôcť môže joga, meditácie, dychové cvičenia, relaxačný kúpeľ, hudba, vychádzky do prírody, 

  • snažte sa mať pravidelný sex, ale nenúťte sa doň (na intimitu si vyhraďte čas, skúste experimentovať),
  • znížte príjem alkoholu, vyhýbajte sa cigaretám,
  • zdravo sa stravujte a telo udržujte v pohybe, aby malo dostatok energie,
  • doprajte telu dostatok kvalitného spánku a odpočinku,
  • viac komunikujte s partnerom, hovorte o svojich problémoch, snoch, pocitoch, túžbach, budujte si dôveru,
  • skúste bylinky vo forme čajov, tinktúr či výživových doplnkov – tradičná medicína odporúča damiánu, kotvičník, krpčiarku, žeruchu peruánsku, serenou plazivú či bylinu Muira puama.

Odporúčame: ​Sex po pôrode: Je v poriadku, ak si ho žena neužije? Kedy je naň vhodný čas?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Beáta Havala 05.04.23 09:36

BH
karma
-1.00

ja skusam prehovorit manzela aby siahol po nejakych volne predajnych tabletkach na podporu erekcie ale je ich tolko ze je aj problem vybrat

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 13.04.23 13:41

OM
karma
-1.00

my sme sa zaklade velmi dobrych recenzii skusili tabletky od erectan, pouzijeme ich sem tam a sme spokojny obaja

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 17.04.23 13:44

LN
karma
-1.00

tiez ich mame doma aôe mne teda trvalo kym som muza prehovorila aby tale cosi vyskusal

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 22.04.23 12:00

LN
karma
-1.00

u nas bol dôvodom stres, mali sme obdobie ked toho proste bolo vela a u muza sa to prejavilo problemami s erekciou

  • 0
Odpovedať

Kates Svelova 27.12.23 15:25

KS
karma
-1.00

Pekný deň. Chcela by som sa s vami podeliť o príbeh mojej blízkej priateľky, ktorá sa dlhú dobu stretávala s problémom nechuti na pohlavný styk. Tento problém bol pre ňu veľmi citlivý a do istej miery ovplyvňoval aj jej vzťah. Moja priateľka si začala všímať, že jej sexuálny apetít výrazne klesol. Spočiatku si myslela, že je to len dočasný problém, možno spôsobený stresom alebo únavou. Ale postupom času sa tento stav nezlepšoval, ba naopak. Záležalo jej na tom, aby našla príčinu a riešenie a tak najskôr pátrala na internete. Ukázalo sa, že jej problém je asi spôsobený hormonálnou nerovnováhou. Začala tak užívať potraviny a bylinky, ktoré by mali pomôcť na ženské libido, rovnako tak začala pravidelne cvičiť. To jej zlepšilo aj fyzickú kondíciu a celkovo energiu. Okrem toho sa snažila viac relaxovať a znižovať stres, ktorý mohol mať tiež vplyv na jej sexuálnu túžbu. Ďalším dôležitým aspektom bolo otvorene komunikovať so svojím partnerom o tom, čím prechádza a spoločne sa tak mohli snažiť. A aké sú vaše skúsenosti? Možno ich raz budem potrebovať aj ja sama!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní