RECEPT: Domáci punčový zákusok z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Domáci punčový zákusok z Pečie celé Slovensko
  • 26.02.2023
  • Redakcia .

Ktorý z tradičných zákuskov máte najradšej vy? Je to napríklad veterník či krémeš? Možno obľubujete parížske rožky a možno likérové špice. K tradičným zákuskom, ktoré nechýbajú na oslavách či svadbách, bez pochýb patrí aj punčový rez. Ak ho rovnako milujete, skúste si ho upiecť doma. Prinášame recept z relácie Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na cesto:

  • 7 vajec (rozdelených)
  • 1 ČL soli
  • 210 g práškový cukor
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 320 g polohrubej múky
  • 70 ml horúcej vody
  • 20 ml roztopeného masla
  • 20 ml oleja

Suroviny na sirup:

  • 200 g vody
  • 50 g hustého malinového sirupu
  • 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
  • 100 g rum
  • 0,5 g ružovej farby progel

Suroviny na polevu:

  • 120 g cukru
  • 5-7 ČL pomarančovej šťavy
  • 0,02 g ružovej farby progel

Ozdoba:

  • 3 g CMC prášku
  • 50 ml vriacej vody
  • 4 g práškového cukru
  • 6 g gustinu
  • ½ ČL kukuričného sirupu
  • biele gelové farbivo

Dokončenie:

  • 200 g bezjadierkový malinový džem

Postup prípravy punčových rezov:

Cesto:

  1. Predhrejte si rúru na 180 stupňov.

  2. Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.
  3. Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.
  4. Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.
  5. Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.
  6. Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.
  7. Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.
  8. Nechajte vychladnúť.

Sirup:

  1. Do teplej vody dajte sirup.

  2. Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.
  3. Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.

Poleva:

  1. Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.

  2. Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.
  3. Pokrájajte opatrne teplým nožom.

Ozdoba:

  1. CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.

  2. Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.
  3. Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.
  4. Dôkladne premiešajte a môžete použiť.
  5. Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.
  6. Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.

Ozdoba:

  1. Odstráňte povrch z korpusu.

  2. Po výške rozrežte na tri pásy.
  3. Prvý pás potrite ½ džemu.
  4. Poležte druhý pás a polejte sirupom.
  5. Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.
  6. Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.
  7. Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.
  8. Nakrájajte kúsky 7x3 cm.
  9. Ozdobte.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní