Chalva - nechajte sa očariť touto pochúťkou! Ako si ju pripraviť?

Chalva - nechajte sa očariť touto pochúťkou! Ako si ju pripraviť?
  • 30.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Chalva je cukrovinka či sladký dezert, ktorý pochádza z Indie. Názov je odvodený z koreňa slova sladký. V Poľsku je táto špecialita tiež veľmi známa a populárna, pričom tam ju poznajú pod názvom „chałwa". V Turecku je známa ako „helva" a v Bulharsku a Rusku ako „chalva". Chalve príbuzná špecialita je v Španielsku známa pod názvom „turrón". V Indii sa chalvou nazýva sladká špecialita vo forme hustej pasty alebo formy nákypu, ako napríklad mrkvová chalva.

Základná zmes chalvy sa skladá zo sezamových jadier, cukru alebo medu a rastlinného oleja. Rozdielne sorty chalvy vznikajú pridaním kakaa, vlašských orechov, arašidov, mandlí alebo pistácií. Najčastejšie nájdete v Turecku „tahin-helva“, ktorá sa pripravuje zo sezamového oleja.

Chalva je obľúbenou pochúťkou predovšetkým v týchto krajinách: India, Irán, Pakistan, Rusko, Arménsko, Gruzínsko, Uzbekistan, Ukrajina, Poľsko, Severné Macedónsko, Afganistan, Albánsko, Slovensko. Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Srbsko, Turecko, Egypt, Tunisko, Libanon, Izrael, Grécko a Bulharsko.

Čo to vlastne CHALVA je?

Halva je pochúťka, ktorá sa môže jesť kedykoľvek samostatne alebo s chlebom, čajom, kávou, vínom.

Chuť je sladká a prichádza v mnohých rôznych textúrach a príchutiach – v závislosti od ďalších prísad, ako sú napríklad arašidy, mandle, pistácie, čokoláda a iné. Mnoho ľudí hovorí, že chuť je v rovnakej kategórii ako chuť orechového alebo arašidového masla.

Je to jedno z tých jedál, ktoré sa podávajú od Balkánu po Indiu, a ktoré si ako svoje vlastné považuje prakticky každá kultúra a krajina. Existuje však veľa jej verzií. Najbežnejšia verzia chalvy sa vyrába varením krupice.

Odporúčame: Tieto čaje majte VŽDY poruke! Pomôžu pri zápale, strese, ale aj ako prevencia proti chorobám

Chalva a jej história

Prvý známy písaný recept na „halwa" sa objavil v arabskom Kitab al-Tabikh (Kniha jedál) zo začiatku 13. storočia. V kultúre Blízkeho východu sa spomína osem rôznych druhov chalvy a ich recepty.

Historici jedla naznačujú, že chalva bola pripravovaná už niekedy v roku 3000 pred Kristom. Slovo „halava“ sa považuje za arabské a má svoj pôvod v slove „halwa“, čo znamená „sladké jedlo“ alebo „sladké mäso“.

Aké obsahuje vitamíny a minerály chalva obsahuje?

Chalva má vysoký obsah vitamínov, a to predovšetkým:

  • vitamín B1 (tiamín) – pričom 100 g tejto pochúťky dokáže pokryť až 35 % dennej potreby tohto vitamínu,
  • vitamín B3 (niacín),
  • vitamín B6 (pyridoxín),
  • vitamín B2,
  • vitamín B12,
  • vitamín C,
  • vitamín A,
  • foláty.

Chalva je tiež výborným zdrojom minerálov, pretože má vysoký obsah fosforu, medi, horčíka, železa, mangánu a zinku. Obsahuje aj malé množstvo vápnika, draslíka, sodíka a selénu.

Má pomerne vysoký obsah tukov, neobsahuje však cholesterol a považuje sa za potravinu s nízkym glykemickým indexom.

Chalva a jej účinky

Konzumácia chalvy môže priniesť aj množstvo zdravotných benefitov a pozitívnych účinkov, ako napríklad:

  • vyživuje telo
  • podporuje integritu a funkciu buniek
  • zvyšuje aktivitu vitamínu E
  • podporuje činnosť srdca
  • podporuje imunitný systém
  • chráni pokožku pred vonkajšími neželanými vplyvmi

POZOR – pri konzumácii chalvy je potrebné mať na pamäti fakt, že cukor v určitej forme je jednou z dvoch hlavných zložiek chalvy. Extra cukor zvyšuje počet kalórií vo vašej strave bez toho, aby poskytoval základné živiny.

Neprehliadnite: Raňajky a kalórie: Koľko ich prijímať, aby ste mali dostatok energie?

Ako sa robí chalva?

Ručne vyrábaná tradičná grécka chalva je vyrobená z:

  • tahini (drvené lúpané sezamové semienka),
  • cukrového sirupu 41 %,
  • cukru 5,5 %,
  • rastlinného oleja 2 % s ďalšími rôznymi textúrami (orechy) a príchuťami.

Sezamová chalva je populárna na Balkáne, Strednom východe a v ďalších oblastiach okolo Stredozemného mora. Hlavnými zložkami tejto cukrovinky sú sezamové maslo (tahini), cukor, glukóza a/alebo med.

Tradičný grécky recept chalvy na báze krupice sa často označuje ako "1:2:3:4", pretože je potrebné pridať presný pomer zložiek, a to jednu jednotku oleja, dve krupice, tri cukry a štyri vody.

Ak ste ešte nikdy neskúšali grécku krupicovú chalvu, budete ohromení lahodnou chuťou týchto 4 skromných ingrediencií v ich kombinácii. Pri príprave receptúry sa krupica najprv opečie na oleji a potom sa namočí do horúceho sirupu s príchuťou a zmesou škorice a klinčeka. Pre Grékov je táto sladká pochúťka jednou z hlavných pôstnych sladkostí, najmä odroda vyrobená z tahini a predávaná vo forme blokov alebo tehál.

Tento druh halvy sa nazýva Makedonikos Halvas (macedónska Halva). Predáva sa na váhu a je „obyčajná" – iba s čokoládovou príchuťou alebo obložená orieškami. Gréci radi jedia Makedonikos Halvas, poliate citrónovou šťavou a posypané škoricou.

  • Tahini a chalva majú mnoho zdravotných výhod.
  • V skutočnosti ich výhody pochádzajú zo sezamových semienok.
  • Tahini sa vyrába zo 100 % mletých sezamových semienok, zatiaľ čo 50 % chalvy je vyrobených z tahini.
  • Sezamový olej je známy ako „kráľ olejov“.

Recept na domácu chalvu: Domáca chalva len z 3 ingrediencií: Pochutnaj si na nej


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní