FIT plnená paprika s morčacím mäsom pečená v rúre

FIT plnená paprika s morčacím mäsom pečená v rúre

Plnená paprika patrí medzi bežné recepty, ktoré sa pripravujú aj v slovenských kuchyniach. Presný pôvod tohto jedla je pritom pomerne ťažké nájsť, pretože obdobné pokrmy sa na rôzne spôsoby pripravujú v mnohých kútoch sveta. Niektoré zdroje uvádzajú, že plnené papriky pochádzajú zo Španielska, no pravdou je, že plnená paprika je bežná aj pre iné stredomorské krajiny, niektoré ázijské oblasti, dokonca Mexiko a Južnú Ameriku.

Taká plnená paprika, akú ju poznáme aj my, teda naplnená ryžou a mletým mäsom a podávaná s paradajkovou omáčkou, je bežná aj pre českú či maďarskú kuchyňu a niektoré balkánske krajiny. Plnenú papriku s paradajkovou omáčkou je možné vychutnať si aj samostatne, niektorí k nej však obľubujú napríklad aj knedľu, prípadne zemiaky. 

Ide pritom o výživný pokrm, ktorý možno zaradiť aj do vyváženého a zdravého stravovania. Ak si však chcete tradičnú plnenú papriku pripraviť vo fit verzii a ušetriť nejaké kalórie, odporúčame plnku z mletého morčacieho mäsa. Lahodnú plnenú papriku pečenú v rúre, ktorá je hotová za pár chvíľ, si môžete upiecť podľa receptu nižšie. Nebudete ľutovať!

recept na plnenú papriku

Zdroj: Shutterstock®

Na pečenú plnenú papriku budeme potrebovať:

  • 10 bielych paprík
  • 700 g mletého morčacieho mäsa
  • 2/3 šálky ryže (do receptu stačí použiť surovú ryžu)
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 vajce
  • 2 hrste nahrubo nastrúhaného parmezánu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • majoránka

Na omáčku:

  • 1 plechovka lúpaných paradajok (krájaných)

  • 1 paradajková passata
  • 2 ČL provensálskeho korenia
  • 1,5 ČL soli
  • 2 PL trstinového cukru
  • bazalka
  • plus na pekáč olej, 1 menšiu cibuľu a 2 strúčiky cesnaku

Postup prípravy plnenej papriky v rúre:

  • Ako prvé si papriky umyjeme, zhora im vyrežeme otvor, cez ktorý ich zbavíme jadierok.
  • V dostatočne veľkej miske zmiešame suroviny na náplň (mäso, ryža, cesnak, cibuľa, vajce, parmezán, koreniny), ideálne rukami. Zmesou naplníme papriky až po okraj. 
  • Nižší pekáč trochu vymastíme olejom a poukladáme naň jednu cibuľu nakrájanú na prúžky a nadrobno nasekané dva strúčiky cesnaku.  
  • Naplnené papriky poukladáme na pripravený pekáč. 
  • V miske zmiešame ingrediencie na omáčku, ktorou podlejeme papriky v pekáči. 
  • Papriky pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Následne teplotu zvýšime na 230 °C a pečieme ešte ďalších 10 minút. 
  • Po upečení môžeme servírovať, podľa chutí samotné, s pečivom, varenými alebo pečenými zemiakmi, prípadne knedľou. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní