Inteligentná domácnosť: 5 dôvodov, pre ktoré ju budete zbožňovať!

Žijeme v dobe objavov a inovácií, z ktorých mnohé nám dokážu niekedy až neuveriteľným spôsobom uľahčiť a spríjemniť život. Inteligentná domácnosť je jedným z takých riešení.

Prečítajte si, prečo sa oplatí zmodernizovať váš príbytok a vytvoriť z neho takzvaný „smart home“. Vybrali sme pre vás päť výhod, ktoré so sebou prináša. Budete nadšení!

Čo je inteligentná domácnosť?

Pri smart domácnosti ide o možnosť automatického nastavenia a diaľkového ovládania spotrebičov, osvetlenia, elektroinštalácie, termostatu, domáceho alarmu, kamery alebo zámku dverí.

Ak pre vás pojem smart home znie príliš futuristicky, vedzte, že vôbec nejde o hudbu budúcnosti. Inteligentnú domácnosť si viete pomerne ľahko zariadiť prakticky hneď.

Prečítajte si: Umývačka riadu: 10 vecí, ktoré do nej nepatria!

Inteligentná domácnosť

Zdroj: Depositphotos

1. Prináša komfort

Domáca automatizácia je viazaná na aplikáciu, alebo smart home systém, vďaka ktorému máte všetko pod palcom. Ovládať ho môžete jednoducho pomocou mobilného telefónu alebo smart hodiniek. Znamená to pre vás asi toľko, že máte prehľad o tom, čo sa v domácnosti deje a do diania môžete aktívne vstupovať.

Ocenia to napríklad chronickí zábudlivci. Stáva sa vám, že zabudnete pred odchodom z domu zhasnúť? Ak si do vášho kráľovstva zaobstaráte smart svietidlá, nemusíte sa viac stresovať. V prípade, že ich necháte svietiť, dokážete ich pohodlne vypnúť aj na diaľku.

2. Šetrí energiu i peňaženku

Komfort vám prinesie napríklad aj nastavenie teploty v domácnosti. Teplých dní je čoraz menej, na scénu vstupuje chladné počasie. Inú teplotu potrebujete v izbách, keď ste práve doma, inú môžete nastaviť na termostate v čase, keď je váš dom či byt prázdny.

Takýmto spôsobom dokážete ušetriť množstvo energie potrebnej na kúrenie či chladenie. Okrem toho, že potešíte planétu, zaplesá aj vaša peňaženka. Automatickým nastavením spustenia spotrebičov navyše ušetríte aj čas, ktorý by ste strávili každodennou manuálnou reguláciou jednotlivých zariadení.

3. Zvyšuje bezpečnosť

Typické spotrebiče využívané v smart domácnostiach sú kamery na dome. Tie si viete nastaviť tak, aby chránili váš domov pred nepozvanými návštevníkmi. Môžu snímať neustále alebo budú reagovať na pohyb. Inteligentné zásuvky vám zase môžu pomôcť ochrániť príbytok pred požiarom. Dajú sa nastaviť tak, že sa za určitých podmienok automaticky vypnú.

Vyskúšajte: Rýchlovarná kanvica: Poznáš tieto triky, vďaka ktorým bude vyzerať ako nová?

smart home

Zdroj: Depositphotos

4. Zjednodušuje život

Existuje množstvo smart zariadení. Ovládať môžete okrem iného aj práčku, sušičku, umývačku riadu i alarm. Pod kontrolou môžete mať dnes už prakticky čokoľvek, pokojne aj zrkadlo. Pri rannej rutine vás môže informovať o počasí, zobrazí vám najnovšie správy, či pripomenie, kto má v ten deň meniny.

5. Ľahko sa používa

Ak vás predošlé výhody nadchli a chceli by ste svoju domácnosť zmodernizovať, no obávate sa, že ide o záležitosť výlučne pre technicky zdatných ľudí, zahoďte starosti za hlavu. Spôsobov ako ovládať takúto domácnosť je niekoľko, vybrať si môžete taký, ktorý vám sadne najviac.

Využiť môžete diaľkové ovládače prepojené s mobilnou aplikáciou. Ďalším riešením sú hlasoví asistenti Alexa, Siri či Echo, ktorým stačí zadať hlasový pokyn a vykonajú príslušnú akciu. Pozor treba dávať na kompatibilitu zariadení a ovládacích systémov. Ak sa sami necítite byť dostatočne vzdelaní na to, aby ste systém spojazdnili, obráťte sa radšej na odborníkov.

Pozri aj: Správne čistenie zubov je dôležitejšie, než si myslíte. Objavte tajomstvo s modernou technológiou

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE