Ako ochrániť rastliny pred suchom? Vyskúšajte tieto tipy

Ako ochrániť rastliny pred suchom? Vyskúšajte tieto tipy
  • 05.08.2022
  • Lenka Biba Slovak

V posledných dňoch sme svedkami toho, ako majú klimatické zmeny zásadný vplyv na počasie a s tým spojené veľmi vysoké teploty aj v našich zemepisných šírkach. Klíma sa naozaj mení a predovšetkým v našich záhradách to vidíme veľmi zreteľne.

Vysoké horúčavy a čoraz dlhšie obdobia sucha sa už stávajú bežným javom aj u nás. Čo je ešte horšie, musíme s nimi počítať každý rok, a to stále vo väčšej miere. Odborníci tvrdia, že výsledná suma zrážok na našom území sa veľmi nemení. Výrazne sa však mení ich distribúcia.

Pri polievaní a zavlažovaní záhrady si dajte pozor hlavne na to, aby ste to robili efektívne. Každá rastlinka totiž potrebuje iné množstvo vody a dôležité je aj to, v akej pôde sú jednotlivé rastliny zasadené. Nie každá pôda má rovnaké vlastnosti, a to sa týka aj potreby zalievania.

Obdobia sucha sa predlžujú

Rastliny v našich záhradách najskôr trpia dlhým obdobím sucha a potom veľmi náhle prídu prívalové dažde, ktoré im však, bohužiaľ, škodia. Masívny a náhly príval vody totiž vytláča z koreňového balu vzduch a rastliny sa tak začnú dusiť.

Na tento proces rastliny spotrebujú energiu navyše, ktorú rastliny presmerujú z ich rastového procesu. V situáciách ako je náhly príval dažďa a vlahy je totiž prioritou ich vlastné prežitie. V tej chvíli nové prírastky pre ne nie sú dôležité.

Výsledkom toho je, že rastliny stagnujú, nerastú a doslova bojujú o prežitie. Navyše, čoraz viac prítomné slabé zimy už aj u nás poskytujú priestor na prežitie oveľa väčšej mase škodcov. Rastliny sa tak dostávajú pod väčší tlak patogénov, akými sú vírusy, baktérie, huby a iní škodcovia.

Odporúčame: Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!

závlaha

Zdroj: Shutterstock

Pozor na typ pôdy

Ílovité pôdy najmä počas horúcich letných dní zadržiavajú viac vlhkosti, preto nie je potrebné ich zalievať veľmi často.

Naopak, do piesočnatých pôd voda vsakuje až príliš rýchlo. Rastliny zasadené v takejto pôde zalievajte vo zvýšenej miere, prípadne primiešajte trochu humusu, ktorý výborne poslúži ako prísada práve na zadržiavanie vody.  

Vylepšite pôdnu štruktúru

Do hlinitých a hlinitopiesočnatých pôd sa odporúča pridať takzvané vylepšovače pôdnej štruktúry, ktoré sú založené na báze ílov. Veľmi efektívne dokážu viazať živiny a vodu na dlhé obdobie sucha.

Do ílovitých pôd skúste zapracovať organický materiál v podobe odstrihnutých konárikov z ovocných stromov po ich reze či zvyšky zo zeleninovej záhrady, ako napríklad vňate alebo listy. Pôda sa odľahčí a organický materiál zároveň pôsobí doslova ako špongia, ktorá udrží vodu po dažďoch.

Nastielanie pôdy

Ďalšou radou, ktorá pôde zaručene pomôže, je jej nastielanie. Na tento proces použite napríklad drevnú štiepku z píly. Tá má výbornú nasiakavosť a nevysušuje sa ako bežná kôra, ktorú potom rozfúkava vietor alebo rozhadzujú vtáky či domáci miláčikovia.

Takáto nástielka chráni pôdu dokonca aj pred veternou eróziou, ale aj pred stratou vody. Rastlinkám vytvára ideálne zázemie, v ktorom majú pri koreňoch veľmi dôležitú a priaznivú mikroklímu hlavne vtedy, keď je nadzemná časť rastlín vystavená vysokým teplotám na horúcom slnku.

Neprehliadnite: Eukalyptus Gunnov: Výnimočný a stálozelený, ako ho pestovať?

nastielanie pôdy

Zdroj: Shutterstock

Cielene zvyšujte odolnosť rastlín

V tomto prípade je jednou z možností riešenia zvyšovanie odolnosti rastlín, ktoré zahŕňajú aj nekonvenčné a niekedy doslova nezvyčajné postupy. Vyskúšajte dať svojim rastlinám a ich pôde pred obdobím sucha napríklad jesenné hnojivo. Obsahuje znížený podiel dusíka a zvýšený podiel draslíka, čo podporuje rast koreňového systému a na bunkovej úrovni zároveň napomáha zhrubnutiu bunkových stien rastlín a ich častí.

Takto pohnojené rastliny rastú síce oveľa pomalšie, ale zároveň prežijú vysoké letné horúčavy, ako aj dlhé obdobia sucha, a to bez väčšej ujmy.

Mykorízne huby

Pomocníkom v podpore pôdnej štruktúry sú napríklad aj mykorízne huby. Sú to symbiotické organizmy, ktoré spolupracujú s rastlinami už milióny rokov.

Skúste preto posadiť vaše rastliny s prídavkom mykoríznych húb. Tie sa naviažu na korienky rastlín a dokážu tak zvýšiť dosah ich koreňov aj na vodu vo väčších hĺbkach pôdneho profilu.

Odporúčame aj: Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní