Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?
  • 27.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

V našich končinách je chryzantéma vnímaná väčšinou iba ako kvet typický na hroby a cintoríny počas blížiacich sa sviatkov, počas ktorých si pripomíname našich najbližších, ktorí už nie sú medzi nami. ALE – chryzantéma je v skutočnosti nádherný kvet, ktorý si zaslúži pozornosť ako v našich príbytkoch, tak aj v okrasných záhradkách.

Chryzantéma je typický jesenný kvet a delí sa na skleníkové a záhradné. Ale vedeli ste, že tento u nás veľmi obľúbený kvet pochádza až z Číny? Práve tam bola chryzantéma kultivovaná už v 15. storočí pred našim letopočtom!

Z Číny sa chryzantéma rozšírila do Japonska, kde je nielen znakom japonského cisárskeho dvora, ale je dokonca aj národným kvetom Japonska a ak by ste boli držiteľmi japonského vyznamenania, nieslo by meno práve podľa chryzantémy. Do Európy sa tento kvet dostal až v 17. a v 18. storočí.

Chryzantéma je kvetom jesene

Chryzantémy sú typické jesenné kvety, kedy sa naplno prejaví ich krása. Kvitnú od septembra do októbra, avšak niekedy aj do decembra – a to podľa toho, kedy prídu prvé mrazy.

Chryzantémy majú rozkonárené stonky a pekne a pravidelne vykrajované listy. Môžete ich vidieť v rôznych krásnych farbách a rôznych veľkostiach. Chryzantémy majú veľmi typickú vôňu, vďaka ktorej si ich určite nepomýlite so žiadnym iným kvetom. Táto vôňa by sa dala charakterizovať ako veľmi jemná, no zároveň aj prenikavo horkastá.

Chryzantémy sa rozmnožujú takzvanými vrcholovými odrezkami. V našich končinách sú populárne zväčša ako kvet na hroby, avšak svoje uplatnenie si čoraz viac nachádza aj ako okrasa pri vstupoch do domov či v záhradných záhonoch.

Odporúčame: September v záhrade: Čo by ste mali všetko stihnúť a na čo nezabudnúť?

Aké druhy chryzantém si môžete vybrať?

Chryzantémy sú trvalky, ktoré majú husté listy plné kvetov a neskôr veľmi aromatických nádherných kvetov. A je si z čoho vyberať! Zvoliť si možno chryzantémy veľkokveté alebo drobnokveté, menšie či väčšie, alebo nižšie či vyššie. Ak si vyberiete viac druhov rôznych kultivarov chryzantém, výsledkom bude nádherný kvetinový záhon.

Chryzantémy síce rozkvitajú neskôr, ale kvitnú dlho, až kým sa naplno neprejavia mrazy. Častokrát teda kvitnú až do konca novembra. Pri chryzantémach, paradoxne, skracovanie dní podporuje proces kvitnutia.

Ak sa rozhodnete pestovať chryzantémy v kvetinových záhonoch, voľte mrazuvzdorné kultivary.

Neprehliadnite: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Voľba stanoviska a rast chryzantém

Pokiaľ pre výsadbu chryzantém vyberiete správne stanovisko, tieto kvety budú dlhoročnou súčasťou vašej okrasnej záhrady. Obľúbite si ich určite aj preto, že si vyžadujú iba minimálnu starostlivosť.

Chryzantémy potrebujú a majú radi:

  • teplé a slnečné stanoviská,
  • chránené miesta,
  • výživnú a dobre priepustnú pôdu,
  • dostatok vlahy počas horúcich letných mesiacov a začiatkom jesene,
  • prihnojenie 2x mesačne počas júla a augusta.

Pozor však na to, aby ste chryzantémy nezasadili do štrkovitej a ílovitej pôdy, v tomto prípade sa im u vás vôbec nebude dariť. Počas zimných mesiacov dajte pozor aj na to, aby sa pri nich nehromadila voda, ich koreňový systém by tak mohol zhniť.

Tip pre vás: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

S ktorými kvetmi chryzantémy možno kombinovať?

Pokiaľ sa chryzantémy rozhodnete zasadiť do kvetinového záhonu, môžete ich pestovať samostatne v rovnakých alebo v rôznych kultivaroch. Krásne vyniknú však aj vtedy, ak ich nakombinujete napríklad s:

  • astrami,
  • rozchodníkom,
  • echinaceou,
  • okrasnými trávami rôznej výšky.

Aj v prípade výsadby chryzantém platí, že vyššie druhy patria do pozadia a nižšie kultivary dopredu. Doprajte kvetom dostatok priestoru, pretože sa postupom času budú krásne rozrastať.

Zaujme vás: Hloh obyčajný: Spoznajte jeho účinky na naše zdravie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní