Ako rozpoznať depresiu?

Ako rozpoznať depresiu?

Podľa údajov WHO je depresia štvrtým najzávažnejším zdravotným problémom a najrozšírenejšou duševnou poruchou, ktorou trpí takmer 350 miliónov ľudí na celom svete.

Riziko vzniku tohto ochorenia hrozí každému, preto sa oplatí dozvedieť sa viac o depresii a jej príznakoch, ktoré by sa nemali podceňovať. Aké sú prvé príznaky? Aký je priebeh liečby? Kde hľadať pomoc? Na tieto otázky sa pokúsime odpovedať v tomto texte.

Čo je to depresia?

Depresia je pojem s mnohými významami. V hovorovej reči sa používa na označenie pocitu, že sa necítite dobre, že ste v depresii bez ohľadu na príčinu. V medicíne sa tento termín používa na označenie typu poruchy emócií a nálady.

Ak malátnosť neprejde po dvoch týždňoch, môže sa rozvinúť do depresie.

Pozri aj: Oxytocín – čo v tele ovplyvňuje a kedy dochádza k jeho vylučovaniu?

Typy depresie

V medicíne sa rozlišujú štyri typy depresie:

  1. Dystýmia – depresia s oveľa miernejším priebehom ako ostatné typy. Zvyčajne sa lieči liekmi a psychoterapiou. Charakteristickými príznakmi sú depresívna nálada, nízke sebavedomie, celkový pesimizmus, ktoré trvajú minimálne dva roky.
  1. Popôrodná depresia – je spôsobená nekontrolovaným poklesom hormónov, ku ktorému dochádza po pôrode. Podľa štúdií až 75 % žien zažíva krátkodobý stav nadmerného plaču a úzkosti, ktorý zvyčajne po niekoľkých dňoch zmizne.
  1. Sezónna depresia – najčastejšie sa vyskytuje na jeseň, keď dni sú čoraz kratšie. Vyznačuje sa letargiou, zníženou energiou a nadmernou chuťou do jedla. Tento typ depresie sa najčastejšie vyskytuje u 20- a 30-ročných ľudí.
  1. Bipolárna porucha – zahŕňa striedanie mánie a depresie. Žiaľ, ide o poruchu, ktorá môže mať často vážne následky, dokonca môže viesť k samovražde. Pacient nevidí žiadne obmedzenia a môže sa stať nebezpečným. Pri tomto type by mal pacient trvalo užívať lieky, aby nedošlo k návratu ochorenia.

Príznaky depresie

Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • nespavosť alebo nadmerná ospalosť,
  • náhly úbytok hmotnosti alebo zvýšenie hmotnosti,
  • časté migrény,
  • poruchy menštruácie,
  • nízke libido,
  • konštantná únava.

Je dôležité si uvedomiť, že okrem vyššie uvedených príznakov musia byť splnené aj ďalšie, aby bola diagnostikovaná depresia. Tieto ďalšie príznaky zahŕňajú:

  • nedostatok humoru,
  • zlá nálada,
  • zhoršená koncentrácia,
  • myšlienky na samovraždu,
  • sebapoškodzovanie,
  • nízke sebahodnotenie.

Treba zdôrazniť, že dočasná skľúčenosť spojená s horším životným obdobím nie je synonymom depresie. Niektoré príznaky môžu poukazovať na nedostatok určitých vitamínov. Ak príznaky pretrvávajú dlhší čas a navyše sa objavia samovražedné myšlienky, je vhodné vyhľadať odborníka.

Zaujme ťa aj: Psychické poruchy detí v ranom veku: Ako rozoznať všetky príznaky?

Liečenie depresie

Depresia je veľmi závažné a chronické ochorenie, ktoré sa môže vrátiť. Bohužiaľ, nezmizne sama od seba a vždy si vyžaduje výber individuálnej terapie.

V závislosti od závažnosti sa môže použiť psychoterapia, farmakológia (zvyčajne antidepresíva) alebo kombinácia oboch spôsobov.

Ak sa u vás objavia prvé príznaky depresie, neotáľajte a vyhľadajte odborníka!

Pri online terapii sa pomoc profesionálnych terapeutov poskytuje aj v ukrajinčine na hedeby.com.ua.

Kde hľadať pomoc?

Ak poznáte blízkeho, ktorý môže trpieť depresiou, alebo máte podozrenie, že ňou trpí, nebojte sa požiadať o pomoc. Prítomnosť blízkych je v tomto období mimoriadne dôležitá. Mali by ste tiež zvážiť vyhľadanie odbornej pomoci psychoterapeuta.

Cítite sa doma bezpečne a nechcete z neho vyjsť? Nič nie je stratené! V súčasnosti mnohí odborníci ponúkajú online psychoterapiu, ktorá má rovnaké účinky ako tradičné stretnutia v ordinácii.

Neprehliadni: Problémom nie je len cirhóza! Ako sa prejavuje stukovatená pečeň a čo ju spôsobuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní