Arnika horská je chránená, no môžeme si ju vypestovať. Ako ju využiť?

Arnika horská je chránená, no môžeme si ju vypestovať. Ako ju využiť?

Arnika predstavuje liečivú bylinku, ktorá sa tradične využíva v rôznej podobe v ľudovej medicíne aj homeopatii vo forme homeopatických prípravkov. Uplatnenie našla napríklad pri liečbe kožných problémov či na podporu hojenia úrazov pohybového aparátu. Nevyužíva sa však tak dlho ako iné byliny. Údajne na jej mimoriadne liečivé vlastnosti upozornila až v 12. storočí abatiša Hildegarda z Bingenu. Tá ju odporúčala na odreniny a pomliaždeniny. 

Aké rôznorodé vlastnosti má arnika horská a ako ju využiť pre svoje zdravie? Aké obmedzenia sa spájajú s jej zberom a používaním? 

Poznáte arniku horskú?

Arnika horská, latinsky Arnica montana, je trváca bylina z čeľade astrovité. Ide prevažne o európsky druh, ktorý vo voľnej prírode rastie na vlhkých horských lúkach, rúbaniskách či pasienkoch. Na našom území, ako aj v susednom Česku, je arnika horská zákonom chránená, navyše sa u nás vo väčšej miere ani nevyskytuje. Dorastá do výšky okolo 30 až 60 cm. Rastlina je typická šikmým plazivým podzemkom, z ktorého vyrastá ružica prízemných listov.

Stonky sú jednoduché s pár listami a nesú veľký úbor so žltooranžovými jazykovitými kvetmi. Kvety sa objavujú od konca jari a počas leta, obvykle od júna do augusta. Plodom arniky sú nažky s chocholcom. Rastlina slabo vonia. Na liečebné účely sa využívajú prakticky všetky časti rastliny, najviac však kvet. 

Odporúčame: ​Bazalka posvätná – v čom má navrch oproti bežnej bazalke?

účinky arniky

Zdroj: Shutterstock®

Aké má arnika účinky?

Arnika horská obsahuje viacero účinných látok, vďaka ktorým je účinným pomocníkom v boji proti viacerým zdravotným ťažkostiam. Obsahuje silice, horčiny, triesloviny, karotenoidy, flavonoidy, mastné kyseliny i rôzne druhy alkaloidov. Arnika vďaka svojmu zloženiu pôsobí antioxidačne, čo znamená, že bojuje proti oxidačnému stresu a voľným radikálom poškodzujúcich bunky tela. 

Má protizápalové a dezinfekčné vlastnosti, vďaka ktorým sa osvedčila pri podpore hojenia rán. Okrem toho má aj analgetické a sťahujúce účinky. Priaznivo vplýva na prirodzenú obranyschopnosť ľudského organizmu, krvný obeh, činnosť obličiek aj funkcie nervovej sústavy. Má široké použitie v kardiológii, podporuje funkčnosť srdca, napomáha k prekrvovaniu srdcových vencovitých tepien a pomáha rozpúšťať krvné zrazeniny, respektíve bráni ich tvorbe. 

Tradičná medicína pripisuje arnike horskej aj tieto účinky:

  • podporuje regeneráciu tkanív,

  • pomáha eliminovať praskajúce žilky, modriny a starecké škvrny,
  • zmierňuje opuchy, 
  • odstraňuje nahromadenú krv pri modrinách, pomliaždeninách, vytknutí a vykĺbení, 
  • zmierňuje bolesti pohybového aparátu pri zápaloch alebo po úrazoch,
  • pomáha pri reumatických ťažkostiach kĺbov,
  • vplýva na metabolické procesy v tele,
  • pôsobí močopudne,
  • stimuluje rast vlasov, 
  • zvyšuje krvný tlak,
  • podporuje trávenie,
  • znižuje zrážanlivosť krvi,
  • pomáha pri chudokrvnosti.

Arnika horská – pestovanie a zber

Ako sme spomenuli vyššie, na našom území je vo voľnej prírode arnika horská skôr zriedkavá a zákonom chránená, preto jej zber prakticky neprichádza do úvahy. Používať možno produkty z arniky z lekárne alebo internetových obchodov. Pre slovenský farmaceutický trh sú dovážané prípravky (sušená droga, tinktúry a iné) najčastejšie z divorastúcich rastlín z Rakúska, Talianska či Švajčiarska.

Na internete či v záhradkárstvach sú však dostupné napríklad semená arniky horskej, ktoré si môžeme zasadiť a vypestovať tak vlastnú bylinku. Semená sa odporúča vysádzať do vlhkého substrátu počas jari. Arnike je potrebné zvoliť slnečné stanovište. Obľubuje kyslú pôdu s nízkym obsahom vápnika. Môže ísť napríklad o zmes rašeliny a piesku. Klíčenie obvykle trvá 2 až 4 týždne. Do záhrady je tiež možné vysadiť priamo zakúpené priesady. Arnika si nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť, dokonca je mrazuvzdorná. 

Zber kvetov je vhodné podniknúť od júla u rastlín starších ako tri roky. Odporúča sa jednotlivé kvetné úbory odtrhávať celé tesne pod kvetným lôžkom. Kvety sa sušia v tenkých vrstvách, ideálne však rýchlo pomocou umelého tepla (pri teplote do 45 °C). Vďaka tomu si zachovajú pôvodnú farbu. Vysušené arnikové kvety je potrebné uchovávať dobre uzavreté a chránené pred svetlom a vlhkom. 

Vnútorné použitie arniky len pod dohľadom lekára!

Používať možno buď zakúpené prípravky z arniky alebo dopestovanú bylinku. Avšak, s používaním tejto rastliny sa spája viacero obmedzení. Je dôležité zmieniť, že arnika je vo vyšších dávkach toxická, respektíve jedovatá. Preto jej vnútorné užívanie si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Spravidla sa odporúča túto bylinku, či už vo forme čajov, tinktúr alebo iných prípravkov, používať len pod dohľadom lekára či iného odborníka. 

Vnútorne sa arnika horská uplatňuje len pri niektorých zdravotných problémoch, najmä po operáciách, na úľavu od bolesti alebo pri liečbe niektorých srdcových ochorení, vždy však pod lekárskym dohľadom. Arnika horská nie je vôbec vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy, alergikov a kontraindikáciou k vnútornému užitiu je aj viacero ochorení.

Vysoké dávky arniky môžu spôsobiť podráždenie slizníc, škriabanie a pálenie v hrdle, problémy s prehĺtaním. Pri vážnejšej otrave dochádza k zápalom čreva, závratom, zmenám tepovej frekvencie, búšeniu srdca, paralýzam či poruchám vedomia. V najzávažnejších prípadoch môže u niektorých jedincov viesť otrava až k úmrtiu. 

Odporúčame: Palina dračia – ako si vypestovať vlastný estragón a ako ho používať?

použitie arniky

Zdroj: Shutterstock®

Vonkajšie použitie arniky horskej

Arniku sa pri bežnom používaní odporúča využívať len zvonka. Použitie zvonka je všeobecne bezpečné, treba však dávať pozor na to, aby rastlina nebola aplikovaná na otvorené rany (podobne ako pri vonkajšom používaní mnohých iných bylín).

Pre vonkajšie použitie arniky je možné pripraviť hlavne nálev, ktorý je osožný pri viacerých ťažkostiach, ako sú kožné problémy, odreniny, vyvrtnutý členok, bolesti kĺbov, natiahnuté svaly a iné. Nálev by však nemal byť veľmi koncentrovaný, inak môže vyvolať podráždenie kože či svrbenie, stanovené dávkovanie preto nikdy neprekračujte. 

Použitie arniky formou obkladu:

  • ingrediencie: 1 PL sušených kvetov arniky, 250 ml vriacej vody

  • postup: Kvety zalejeme a necháme lúhovať asi 10 minút. Výluh scedíme a necháme trochu ochladnúť. Následne doň ponoríme gázu či ľanovú handričku a priložíme na postihnuté miesto. Previažeme a necháme pôsobiť. Obklad pravidelne meníme. 

Použitie arniky do kúpeľa:

  • ingrediencie: 30 g sušených kvetov, 2 l vody

  • postup: Kvety povaríme vo vode asi 30 minút a následne necháme ďalších 30 minút lúhovať. Potom scedíme a odvar prilejeme do kúpeľa. Kúpeľ s arnikou je prospešný napríklad pri natrhnutých svaloch, ale aj pri iných spomínaných ťažkostiach. 

Recept na arnikovú masť

​Ingrediencie:

  • 100 g sušených kvetov arniky horskej

  • 500 g bravčovej masti
  • 2 ČL včelieho vosku

Postup: Do hrnca pridáme bravčovú masť a opekáme na nej na miernom plameni arnikové kvety asi 20 minút. Zmes by mala pomaly vrieť. Následne odstavíme a necháme postáť 24 hodín. Ďalší deň zmes znova zahrejme a scedíme do druhého hrnca, čím sa zbavíme pevných čiastočiek. Pridáme včelí vosk a zahrievame, kým sa roztopí. Potom masť nalejeme do pripravených čistých nádobiek a uskladníme. 

Použitie: Arnikovou masťou zľahka potierame (nemasírujeme!) reumou postihnuté miesta, zapálené miesta, pomliaždeniny, vykĺbenia, opuchy, tiež je ju možné používať pri trombózach. Masťou nikdy nenatierame otvorené rany, iba ich okolie!

Odporúčame: Borák lekársky a jeho účinky – ako ho pestovať a používať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní