Divozel veľkokvetý – ako si z neho pripraviť čaj, sirup či obklad?

Divozel veľkokvetý – ako si z neho pripraviť čaj, sirup či obklad?

Naša príroda ukrýva mnoho liečivých byliniek, ktoré dokážu byť osožné pri riešení viacerých zdravotných ťažkostí. Samozrejme, bylinky nie sú zázračné a nie vždy sa dá spoliehať len na ne, no keď nám dokážu pomôcť napríklad s bolesťou hlavy, kašľom či zlým trávením, prečo ich silu nevyužiť? Tunajší bylinkári od nepamäti využívajú najrôznorodejšie bylinky, ktoré možno nájsť v okolí. 

Jednou z nich je napríklad aj divozel veľkokvetý, ktorý v prírode len tak neprehliadnete. Ide totiž o mohutnú rastlinu, týčiacu sa do pozoruhodných výšok. Aké má divozel účinky a kde ho hľadať? Ako využiť jeho rôzne časti na prípravu čaju, odvaru, sirupu a ďalších pomocníkov pre zdravie?

Poznáte divozel veľkokvetý?

Divozel veľkokvetý, latinsky Verbascum densiflorum, je dvojročná rastlina z čeľade krtičníkovité. V minulosti bola táto bylinka nazývaná tiež divizna, známe je i ľudové pomenovanie kráľovská svieca. Ide o statnú rastlinu dorastajúcu až do výšky dvoch metrov. V prvom roku z vretenovitého koreňa vyrastá bohatá prízemná ružica veľkých plstnatých listov. V takomto stave rastlina prečká zimu a na jar druhého roka vyháňa priamu chlpatú stonku s chlpatými vajcovitými listami.

Na konci stoniek sa tvoria husté strapcovité 30 až 50 cm vysoké súkvetia veľkých žltých kvetov. Tie sa na rastline objavujú obvykle od júna do septembra. Plodom divozela sú tobolky, v ktorých dozrieva veľké množstvo malých hnedých semien. 

Odporúčame: Prietržník holý – prírodný pomocník pre močové cesty. Ako ho použiť?

účinky divozela

Zdroj: Shutterstock®

Aké má divozel veľkokvetý účinky?

Divozel bol súčasťou ľudovej medicíny už od nepamäti, údajne už v období antiky šlo o tradičné liečivo na rôzne ťažkosti s dýchacím systémom. Bylina obsahuje viacero účinných látok, vďaka ktorým má na zdravie človeka priaznivý vplyv. Obsahuje flavonoidy, horké glykozidy, triesloviny, slizovité látky, saponíny a mnohé iné. Divozel pôsobí protizápalovo, močopudne aj mierne analgeticky (tlmí bolesť). Prečisťuje dýchacie aj močové cesty, no priaznivý vplyv má aj na kožu pri použití zvonka.

Ľudová medicína pripisuje divozelu tieto účinky:

  • uvoľňuje hlieny z dýchacích ciest a podporuje ich zdravie,

  • podporuje liečbu kašľa a zápalov respiračného systému,
  • má priaznivý vplyv pri astme,
  • podporuje liečbu zápalov močových ciest,
  • zmierňuje tráviace ťažkosti – kŕče, hnačky,
  • ženám pomáha pri veľmi slabej menštruácii,
  • lieči afty, herpesy a zápaly v ústnej dutine,
  • pomáha pri bolestiach kĺbov a opuchoch končatín,
  • podporuje hojenie rán a kožných problémov.

Zber divozela veľkokvetého

Na liečebné účely sa z divozela veľkokvetého využívajú predovšetkým kvety, ale aj listy. Zber prebieha v čase kvitnutia rastliny, ideálne v dopoludňajších hodinách v suchom počasí. V prípade zberu kvetov oberáme z rastliny len žlté kvety s tyčinkami bez kalichov. Nazbierané časti rastliny sušíme v tenkých vrstvách na slnku, prípadne v umelých podmienkach pri teplote do 55 °C. Bylinku skladujte v suchu a tme.

A kde divozel hľadať? Táto rastlina je dobre rozšírená prakticky naprieč celou Európou. Rastie hlavne na slnečných miestach so suchšou pôdou. Túto mohutnú a v prírode ľahko identifikovateľnú bylinu možno nájsť na okrajoch ciest, stráňach, rúbaniskách, okrajoch lesov. Na zber si vždy voľte čisté prostredie, hlavne ďalej od veľkých ciest. 

Pestovanie divozela veľkokvetého

Divozel možno vo forme sušenej drogy, ale aj rôznorodých bylinných prípravkov, nájsť aj v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Ďalšou možnosťou, ako sa k byline dostať, je jej pestovanie. Divozel si môžeme vysadiť do záhrady. Pestujeme ho zo zakúpených semien, ktoré sa odporúča vysádzať koncom jari. 

Bylinke nájdite v záhrade hlavne slnečné stanovište s priepustnou pôdou, pokojne aj chudobnou na živiny. Divozel sa uspokojí aj so štrkovitou pôdou, pre svoj rast však potrebuje dostatok priestoru do šírky aj do výšky. Nezabúdajte na to, že prvý rok vyrastá len prízemná ružica listov a úrody sa dočkáte až druhý rok. Ďalšie roky sa divozel dobre samovoľne rozmnožuje semenami. 

Recept na čaj z divozela

Tradične sa z divozela veľkokvetého, a to konkrétne jeho kvetov, pripravuje čaj, ktorý má veľmi príjemnú chuť. Podávať ho možno pri vyššie spomínaných ťažkostiach, najmä však na úľavu od problémov s dýchacími cestami a prieduškami. Taktiež je vhodný na kloktanie a výplachy pri zápaloch v ústnej dutine. Čaj pripravíme z 1 až 2 ČL kvetov divozela na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút a scedíme. Pri ťažkostiach podávame tri šálky denne. 

Z divozela sa dá spolu s ďalšími liečivými bylinkami pripraviť aj podporná zmes na úľavu od ťažkostí pri chrípke, zápaloch dýchacích ciest, kašli, nachladnutí. 

Budeme potrebovať:

  • 1 diel kvetov divozela

  • 1 diel lipových kvetov
  • 1 diel sušených šípkových plodov
  • 1 diel kvetov bazy čiernej

Postup: Bylinky zmiešame. Čaj pripravíme z 1 ČL tejto zmesi na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút, scedíme a podávame. 

Odporúčame: Tráviace aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?

čaj z divozela

Zdroj: Shutterstock®

Recept na sirup z divozela

Pri kašli a nádche je dobrým pomocníkom aj divozelový sirup. Postačia nám na to čerstvé kvety divozela, kryštálový cukor a sklenená nádoba, napríklad zaváraninový pohár. Do pohára vrstvíme kvety a cukor, až kým nenaplníme celú nádobu. Odložíme na slnečné miesto na asi 3 až 4 týždne. Výsledkom bude tmavý sirup, ktorý pri kašli podávame ráno aj večer v množstve 1 PL. 

Recept na olej z divozela

Výborným bylinným pomocníkom z divozela na vonkajšie použitie, ktorý je účinný pri rôznych neduhoch, je divozelový olej. Ošetriť ním možno boľavé afty a zápaly v ústach, nepríjemné herpesy a taktiež pomáha pri bolestiach uší. 

Budeme potrebovať:

  • 2 až 3 hrste čerstvých divozelových kvetov

  • cca 250 ml kvalitného extra panenského olivového oleja

Postup: Pripravíme si sklenenú nádobu s dobrým uzáverom, ktorú naplníme kvetmi divozela. Kvety následne až povrch zalejeme olejom. Nádobu uzavrieme a ponecháme na slnečnom mieste macerovať 30 dní. Pravidelne obsah nádobky pretrepeme. Po mesiaci scedíme cez gázu a hotový olej uskladníme v čistej nádobke na tmavom mieste. 

Obklad z divozela na boľavé kĺby

V tradičnej medicíne sa listy divozela veľkokvetého používajú na prípravu obkladu na boľavé kĺby. Potrebujeme pár listov divozela, ktoré v mažiari rozdrvíme na kašičku. Pridáme lyžičku masla a lyžičku ľanového alebo olivového oleja. Vymiešame a rozotrieme na obväz alebo látkovú vreckovku. Priložíme na boľavé miesto a necháme pôsobiť. Tento obklad možno použiť na reumatické aj svalové bolesti, taktiež opuchy. 

Odvar z divozela na vonkajšie použitie

Zvonku možno listy divozela použiť aj vo forme odvaru, do ktorého namočíme gázu alebo látku a aplikujeme na postihnuté miesto. Obklady sú vhodné na ošetrenie poranenej kože, zle sa hojacich rán, pokožky postihnutej kožným ochorením, opuchy aj vredy. 

Budeme potrebovať:

  • 2 hrste sušených listov divozela veľkokvetého

  • 1 l vody

Postup: Listy divozela zalejeme v hrnci vodou, privedieme k varu a na miernom plameni varíme asi 12 minút. Odvar scedíme a ešte do teplého namáčame gázu na obklad alebo vatové tampóniky na prečistenie problémovej pokožky. 

Odporúčame: Poznáte účinky pľúcnika? Pomôže pľúcam a dokáže omnoho viac!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní