Oregano a jeho účinky – v akých formách ho využiť pre svoje zdravie?

Oregano a jeho účinky – v akých formách ho využiť pre svoje zdravie?

Oregano pravdepodobne všetci veľmi dobre poznáme. Hoci je typické najmä pre stredomorské kuchyne a nezaobídu sa bez neho viaceré talianske pochúťky, hojne sa využíva aj u nás. Výborne sa hodí do akýchkoľvek pokrmov, ktoré v sebe zahŕňajú paradajky, taktiež sa skvelo kombinuje s rybami a morskými plodmi, syrmi, jedlami s mletým mäsom ši strukovinami. Vedeli ste však o tom, že oregano nie je dobré len pre naše chuťové poháriky, ale aj zdravie? V článku sa pozrieme na zdravotné benefity oregana aj na 3 spôsoby, ako ho využiť pre svoje zdravie. 

Čo ste možno o oregane nevedeli?

Pojmom oregano sa obvykle nazýva sušená aromatická vňať pamajoránu obyčajného, ktorá sa využíva primárne ako korenina. Pamajorán obyčajný, latinsky Origanum vulgare, je rastlina z čeľade hluchavkovité, ktorá dorastá do výšky 20 až 60 cm. Charakteristický je štvorhrannou vzpriamenou stonkou, ktorá je riedko chlpatá a v hornej časti rozkonárená. Listy majú prevažne vajcovitý tvar a celistvý okraj. Sú protistojné, na spodku väčšie, smerom hore menšie. V letných mesiacoch pamajorán kvitne. Drobné ružovkasté až fialkové kvietky sú usporiadané v metlinách. Plodom rastliny sú tvrdky. 

Pamajorán veľmi príjemne vonia a je medonosný. Rozšírený je v mnohých oblastiach Európy, ale aj v Ázii. Uplatnenie pritom našiel už dávno v minulosti. V starovekom Egypte bol pamajorán vplietaný do korún a vavrínových vencov počas náboženských rituálov, starým Grékom údajne prinášal šťastie. V rámci tradičnej medicíny bol využívaný pri ťažkostiach s tráviacim traktom, arabskí lekári ním vraj dokonca zmierňovali nervozitu a migrény. 

Odporúčame: Najlepšie bylinky na kašeľ a dýchacie ťažkosti – ktoré odporúčajú bylinkári?

pamajorán

Zdroj: Shutterstock®

Oregano a jeho účinky

Na liečebné účely sa z pamajoránu obyčajného využíva najmä kvitnúca vňať. Bylinu možno pestovať i doma v kvetináči, podobne ako mnohé iné kuchynské bylinky. Oregano sa odporúča zberať krátko pred poludním, vtedy má mať vňať najviac účinných látok. Sušiť ju možno v tieni vo zväzočkoch alebo rozloženú v tenkých vrstvách, prípadne pri umelých podmienkach s teplotou do 35 °C. 

Vňať pamajoránu obsahuje viacero účinných látok, ktoré zabezpečujú liečivé vlastnosti bylinky. Spomenúť môžeme triesloviny či horčiny, flavonoidy i minerálne látky. Významnými zložkami sú tymol a karvakrol s mnohými vedecky potvrdenými účinkami. Ide o silné antiseptiká, ktoré ničia mnohé baktérie i plesne. Pamajorán má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na tráviaci trakt, ale aj dýchaciu sústavu, nervový systém aj na pokožku pri použití zvonka. 

Tradičná medicína pripisuje pamajoránu tieto účinky:

  • tíši kašeľ a podporuje jeho vykašliavanie,

  • podporuje liečbu zápalov dýchacích ciest,
  • prispieva k očiste dýchacích ciest,
  • zmierňuje bolesti žalúdka a čriev,
  • zmierňuje problémy s plynatosťou,
  • tlmí rôzne druhy kŕčov – tráviaceho traktu, menštruačné,
  • podporuje chuť do jedla a zlepšuje proces trávenia,
  • pomáha pri nespavosti,
  • zmierňuje migrénu,
  • pôsobí utišujúco na nervovú sústavu – upokojuje a zlepšuje náladu,
  • pri použití zvonka zmierňuje vyrážky, svrbenie a podráždenie kože či prejavy ekzémov. 

Spôsoby využitia pamajoránu pre zdravie:

1. Čaj z pamajoránu

Oregano, respektíve pamajorán možno využiť mnohými ďalšími spôsobmi, ako len na ochucovanie pizze. I z tejto bylinky sa tradične pripravuje čaj, ktorý možno užívať vnútorne, no ktorý je rovnako vhodný aj na vonkajšie použitie. Čaj pripravíme z 1 PL pamajoránu a 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať asi 10 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach sa spravidla podávajú 2 až 3 šálky pamajoránového čaju denne. 

Čaj z pamajoránu možno popíjať pri vyššie spomínaných zdravotných ťažkostiach. Vhodné je ním podporiť liečbu zápalov dýchacích ciest, osoží pri zápale priedušiek, chrípke aj prechladnutí. Šálku tohto bylinkového čaju je rovnako vhodné dopriať si pri zlom trávení, nechutenstve či bolestiach brucha, taktiež pri nespavosti, nervozite a pocitoch napätia. Zvonka sa dá zápar použiť na vyplachovanie úst pri zápaloch ústnej dutiny alebo bolestiach zubov a hrdla. Taktiež je ním možné ošetrovať kožné rany. 

Odporúčame: Zdraviu prospešný medvedí cesnak – ako využiť jeho silu mimo sezóny?

oreganový olej

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

2. Oreganový olej

Pamajorán možno spracovať i ďalšími spôsobmi. Bylinku je napríklad možné vymacerovať v oleji. Oreganový olej je bežne dostupný aj na internete, v lekárňach či predajniach so zdravými potravinami a obvykle je využívaný ako doplnok stravy. Príznačné sú preň antimikrobiálne vlastnosti, pôsobí proti parazitom, baktériám i plesniam a pomáha pri rôznych tráviacich a žalúdočných ťažkostiach. Oreganový olej má tiež vďaka svojmu zloženiu antioxidačné účinky, čo znamená, že napomáha bunky tela chrániť pred účinkom voľných radikálov. 

Tento doplnok stravy rovnako podporuje imunitu a siahnuť sa po ňom oplatí aj pri infekciách dýchacích ciest a kožných problémoch. Oreganový olej má vo svojej ponuke i slovenská značka Panakeia, ktorá sa zaoberá výrobou produktov z bylín, ako aj prírodnej kozmetiky. Pripravuje sa z macerátu oregana v kvalitnom olivovom oleji (90 %) s pridaním esenciálneho oreganového oleja (10 %). Olej je vhodné na podporu zdravia užívať nalačno v malom množstve, a to 3 až 5 kvapiek 2-krát denne spolu s 200 ml vody alebo čaju. 

oreganová tinktúra

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

3. Tinktúra z pamajoránu obyčajného

V rámci tradičnej medicíny sa liečivá sila mnohých bylín využíva aj formou tinktúr a pri pamajoráne obyčajnom tomu nie je inak. Tinktúra sa pripravuje maceráciou drogy (prakticky akejkoľvek časti rastliny) vo vhodnom rozpúšťadle, obvykle v čistom alkohole. Účinky tinktúr vždy závisia od toho, aké byliny boli použité. Užívať ich možno ako doplnok stravy v rámci prevencie, ale aj na podporu liečby rôznych ťažkostí. Užívajú sa len v malom množstve (cca 15 až 20 kvapiek 1 až 3 razy denne) na prázdny žalúdok spolu s vodou.

Konkrétne tinktúra z pamajoránu obyčajného môže byť nápomocná pri viacerých zdravotných problémoch, ktoré sme už spomenuli vyššie. Bylinkári ju v prvom rade odporúčajú na podporu normálnych dýchacích a tráviacich funkcií, ale aj pre dobrý spánok. Pomáha fungovaniu pečene, žlčníka i žalúdka a podporuje imunitu. Pri podráždenosti napomáha upokojiť nervy a zmierniť napätie a nervozitu. Priaznivý vplyv má aj na kardiovaskulárny systém. 

Olej aj tinktúru z oregana slovenskej značky Panakeia, ako aj ďalšie bylinné produkty, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.

- Galéria
1 z 3
Oregano a jeho účinky – v akých formách ho využiť pre svoje zdravie? - TvojeZdravie.sk
Oregano a jeho účinky – v akých formách ho využiť pre svoje zdravie? - TvojeZdravie.sk
Oregano a jeho účinky – v akých formách ho využiť pre svoje zdravie? - TvojeZdravie.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní