Je pasívne fajčenie škodlivé? Koho najviac ohrozuje a ako sa chrániť?

Je pasívne fajčenie škodlivé? Koho najviac ohrozuje a ako sa chrániť?

O tom, či je fajčenie tak škodlivé, ako sa o ňom hovorí, alebo nie, nemusíme viesť dlhé debaty. Škodlivosť fajčenia a cigariet je už dlhú dobu dokázaná. Tabakový dym predstavuje nebezpečný kokteil toxických organických aj anorganických látok, vrátane nikotínu, izotopov polónia a olova, ťažkých kovov či kyanidu. Mnohé z obsiahnutých látok pritom radíme ku karcinogénom, čiže rakovinotvorným látkam. 

V súvislosti s fajčením a cigaretami sa najčastejšie hovorí o rakovine pľúc. Avšak, tento zlozvyk ani zďaleka nie je len častou príčinou pľúcnych nádorov, ale rovnako zvyšuje riziko rakoviny pankreasu, krčka maternice či ústnej dutiny. Fajčenie je tiež rizikovým faktorom kardiovaskulárnych chorôb, infarktu, mozgovej porážky či šedého zákalu a rovnako zvyšuje riziko kožných problémov či problémov s plodnosťou. 

Má však podobne škodlivé účinky aj pasívne fajčenie? Kedy hovoríme o pasívnom fajčení a ktoré skupiny sú nim najviac ohrozené? Je možné sa nejako chrániť?

škodlivosť cigariet

Zdroj: Shutterstock®

Čo je pasívne fajčenie?

Pasívne fajčenie je opakom aktívneho fajčenia. Aktívne fajčenie sa týka priamo fajčiarov – ide o nasávanie dymu z cigarety. Pasívne fajčenie tiež nazývame ako sekundárne či nepriame fajčenie. Ide o vystavenie sa  sekundárnemu dymu osoby fajčiacej tabakový výrobok a jeho vdychovanie inou osobou.

Pasívne fajčenie sa teda týka aj nefajčiarov, zdržujúcich sa v blízkosti fajčiara či v zafajčených priestoroch. Človek pri pasívnom fajčení vdychuje dym vydýchnutý fajčiarom, ale aj dym vznikajúci horením tabaku a cigaretového papiera na konci cigarety.

S pasívnym fajčením sa pritom môžeme dnes stretnúť prakticky kdekoľvek. Ide o častý problém najmä vo fajčiarskych domácnostiach ale aj vo vonkajších verejných priestranstvách, kde nie je fajčenie cigariet zvlášť obmedzované. Na pracoviskách a v rôznych iných verejne prístupných vnútorných priestoroch je dnes obvykle fajčenie úplne zakázané alebo povolené len vo vyhradených priestoroch. 

Zdravotné riziká pasívneho fajčenia

Mnohým by sa mohlo zdať, že cigarety a tabakové výrobky predstavujú problém len pre ich užívateľov. To je však veľký omyl. Dym z cigariet a dym vydychovaný fajčiarom predstavujú pre okolie, a to najmä to nefajčiarske, významné zdravotné riziko. Sú zmesou rôznych nebezpečných látok a zlúčenín, ktoré sa šíria vzduchom a zotrvávajú v ňom aj po dofajčení, navyše sa usádzajú na stenách vnútorných priestorov, veciach či vlasoch. 

Dym, ktorý uniká zo zapálenej cigarety, dokonca neraz obsahuje väčšie množstvo rôznych karcinogénov v porovnaní s dymom vdychovaným fajčiarom, ktorý ešte prechádza filtrom. I pasívne fajčenie predstavuje z dlhodobého hľadiska nemalé riziko pre zdravie človeka, neraz vo veľkej miere porovnateľné s rizikami prítomnými u aktívnych fajčiarov. 

Pravidelné a dlhodobé vystavovanie sa cigaretovému dymu v okolí sa spája napríklad aj s týmito rizikami:

  • zvýšenie rizika rozvoja rakoviny pľúc (u nefajčiarov prispieva k rozvoju karcinómu pľúc, okrem iného, práve pasívne fajčenie),

  • zhoršenie pľúcnych funkcií,
  • zvýšenie rizika infekcií a chronických ochorení dýchacích ciest,
  • zvýšenie rizika ochorení srdcovo-cievneho systému,
  • problémy počas tehotenstva (napr. predčasný pôrod),
  • dráždenie očí,
  • oslabenie imunity.

Odporúčame: Zrak a bežné zlozvyky, ktoré ho poškodzujú – týkajú sa aj vás?

pasívne fajčenie a deti

Zdroj: Shutterstock®

Koho najviac ohrozuje pasívne fajčenie?

Pasívne fajčenie je, samozrejme, škodlivé pre všetkých, predovšetkým pre nefajčiarov, ktorí sa v dôsledku pobytu v blízkosti fajčiarov stávajú nedobrovoľnými nepriamymi fajčiarmi. Pre niektoré skupiny však predstavuje pasívne fajčenie ešte väčšie riziko, preto by sa mu mali čo najviac vyhýbať. Ide v prvom rade o malé deti, taktiež tehotné ženy a osoby s chorobami dýchacieho systému. Pasívne fajčenie však škodí dokonca aj domácim zvieratám.

Pasívne fajčenie u detí môže spôsobiť:

  • opakované dýchacie problémy – kašeľ, dýchavičnosť,

  • opakované infekcie hrdla, uší aj prínosných dutín,
  • spomalenie telesného vývoja,
  • častejšie astmatické záchvaty u detí trpiacich astmou,
  • zvýšenie rizika náhleho úmrtia dojčiat.

Pasívne fajčenie u tehotných žien môže spôsobiť:

  • predčasný pôrod,

  • zvýšenie rizika potratu v 4. až 6. mesiaci tehotenstva,
  • nízku váhu novorodenca,
  • vo vážnych prípadoch ohrozenie zdravého vnútromaternicového vývoja,
  • zvýšenie rizika náhleho úmrtia dojčiat.

Pasívne fajčenie u osôb s chronickými chorobami dýchacích ciest môže viesť k:

  • zhoršeniu priebehu ochorenia a závažnosti príznakov (napr. zhoršenie dýchavičnosti alebo chronického kašľu),

  • častejším infekciám dýchacích ciest,
  • zvýšeniu výskytov astmatických záchvatov u osôb s astmou.

Pasívne fajčenie môže škodiť domácim zvieratám:

  • u psov zvyšuje riziko rakoviny pľúc či rakoviny nosných dutín, môže viesť ku kolapsu priedušnice, ďalej hrozí bronchitída a zhoršenie doterajších zdravotných problémov,

  • u mačiek zvyšuje riziko rakoviny ústnej dutiny (najmä z dôvodu oblizovania si srsti, v ktorej sa usádzajú škodliviny z cigaretového dymu), taktiež riziko rakoviny lymfatických uzlín, dokonca u nich môže vyvolať astmu,
  • vtákom spôsobuje najmä kožné problémy (operence si môžu viac šklbať perie),
  • u hlodavcov zvyšuje riziko dýchacích problémov a infekcií dýchacích ciest. 

Ako znížiť mieru pasívneho fajčenia?

Vyhýbať sa pasívnemu fajčeniu je naozaj neľahké, keďže sa s cigaretovým dymom človek stretáva na rôznych miestach. Nie vždy je to úplne možné, no je potrebné to ovplyvniť v čo najväčšej možnej miere. Pred pasívnym fajčením treba chrániť predovšetkým deti, tehotné ženy a ďalšie ohrozené skupiny. 

Opatrenia je nevyhnutné urobiť v prvom rade v domácnosti, pretože doma máme plne pod kontrolou, čo sa v interiéri smie a čo nie. Fajčenie v obývačke, kuchyni či nebodaj v spálni a iných miestnostiach by malo byť tabu, najmä ak s fajčiarom zdieľajú domácnosť nefajčiari a malé deti. Ideálne je vyhnúť sa aj fajčeniu v blízkosti domu, no ak je to nevyhnutné, treba použiť balkón alebo terasu. 

Pozor treba dávať na fajčenie v aute. Otvorené okno problém nerieši. Vedeli ste o tom, že ak si dospelý zapáli v aute cigaretu, dieťa v tom momente na zadnom sedadle dýcha dym, ktorý dosahuje trojnásobok európskeho odporúčaného limitu znečistenia ovzdušia? Aj fajčenie v aute by preto malo byť za účelom ochrany nefajčiarov tabu. 

Mimo domova je možné chrániť svoje zdravie a zdravie detí najmä voľbou úplne nefajčiarskych priestorov. Nefajčiarska miestnosť vo fajčiarskom podniku neposkytuje obvykle až takú ochranu, akú by sme očakávali. 

Odporúčame: Rakovina – 7 častých mýtov a poloprávd, ktoré sa s ňou spájajú


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní