Arachnofóbia: Prečo sa ľudia boja neškodných pavúkov?

Arachnofóbia: Prečo sa ľudia boja neškodných pavúkov?
  • 07.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Malé tvory, ktoré nepredstavujú na Slovensku pre človeka žiadne nebezpečenstvo. U mnohých ľudí však vyvolávajú panické situácie, ktoré sa prejavujú strachom, krikom, útekom či triaškou.

Napriek tomu, že z existujúcich 60 000 druhov pavúkov je rizikových len 7 druhov, podľa odborníkov trpí strachom z pavúkov zrejme najviac ľudí na svete.

Arachnofóbia

Fóbia je chorobným strachom v situáciách, ktoré v bežnom živote strach nevyvolávajú. Ak trpíte fóbiou uvedomujete si, že váš strach je iracionálny, ale nie ste schopné s tým nič urobiť.

Fóbia je viazaná na veci, situácie, zvieratá i ľudí. Arachnofóbia – strach z pavúkov patrí medzi najznámejšie a najrozšírenejšie fóbie na svete.

Medzi ďalšie známe fóbie patrí klaustrofóbia – strach u uzavretých priestorov či hypsofóbia – strach z výšky.

Pozri aj: Viete, ktorá kolegyňa najskôr „vybuchne" pri ponorkovej chorobe?

strach z pavúkov

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky arachnofóbie

Najčastejším príznakom arachnofóbie je panický strach, ktorý sa navonok prejavuje:

  • zvýšeným srdcovým tepom,
  • nepravidelným dýchaním,
  • nevoľnosťou,
  • vysokým krvným tlakom,
  • triaškou tela,
  • točením hlavy,
  • problémami s rečou,
  • suchom v ústach,
  • nutkaním k močeniu,
  • mravenčením v končatinách,
  • plačom,
  • krikom.

Pavúky v sebe spájajú 3 najhoršie obrazy

Psychológ Jon May z univerzity v Plymouthe upozorňuje, že pavúky v sebe spájajú tie najhoršie obrazy, z ktorých majú ľudia strach.

  • Prvým znakom je nevypočítateľnosť. Pavúky sa vďaka svojmu tvaru môžu pohybovať do strán i dopredu. Ich pohyby sú zdanlivo náhodné, čo je pre človeka nepredvídateľné a nepochopiteľné.
  • Druhým znakom je tvar tela. Štúdie dokazujú, že ľudia majú radi oválne tvary. A pavúky sú hranaté.
  • Treťou príčinou strachu je ich farba. Pavúky sú najčastejšie čierne, čo pre na našich predkov bola farba nebezpečenstva, pretože v noci sa pohybuje väčšina predátorov a časť z nich má čiernu farbu.

U pavúkov sa teda kombinujú všetky tri znaky. Výsledkom je nepríjemný pocit, ktorému sa mnohí z nás ubránia s určitými ťažkosťami. Niektorí ľudia to nedokážu vôbec a následne u nich dochádza k prejavom panického strachu.

May pre BBC ozrejmil: „Pavúky v nás spúšťajú strach rovno v niekoľkých oblastiach naraz. (Strach) Je potom tak silný, že ako spúšťač stačí len fotografia alebo obrázok.“

Prepojenie medzi obyčajným obrázkom a strachom, ako je to pri arachnofóbií, sa pri ostatných fóbiách objavuje málokedy. Človeka totiž len ojedinele vydesí fotografia uzavretej miestnosti.

Neprehliadni: Aké je využitie kyseliny citrónovej v domácnosti? Tieto triky budeš milovať!

arachnofóbia príznaky

Zdroj: Shutterstock®

Pôvod strachu z pavúkov

Vznik jednotlivých fóbií vysvetľuje niekoľko rôznych teórií. Mnohé strachy vznikajú v detstve. S rastúcim vekom sa zmiernia alebo úplne zmiznú. Dôvodom ich vzniku je vrodená úzkosť alebo traumatizujúca situácia. Adam Hart z univerzity v Gloucestershire si však všimol, že strach z hmyzu výrazne rastie s dospievaním. Kým 5-ročné dieťa sa hrá s pavúkmi, už 9-ročné deti sa pavúkom či rôznym larvám radšej vyhne.

Fóbie sa tiež objavujú ako následok nepríjemného zážitku – znásilnenie, šikana, úraz, nehoda či smrť blízkej osoby.

Strach z hmyzu sa však považuje za geneticky dedičný, iní tvrdia, že ide o spoločenskú dedičnosť. To znamená, že pokiaľ ste sa v detstve stretávali s niekým, kto sa pavúkov bojí, je veľká šanca, že sa fóbia vypestuje aj u vás. Čiže ide o naučené správanie sa.

ako sa zbaviť strachu

Zdroj: Shutterstock®

Liečba

Ak trpíte panickým strachom, ktorý obmedzuje váš život - napríklad, že sa bojíte ísť na exotickú dovolenku či do lesa na chatu, poraďte sa s odborníkom. Pri liečbe fóbií sa totiž uplatňujú postupy, ktoré vám môžu pomôcť získať nad nepríjemnou situáciou kontrolu.

Základom liečby je psychoterapia, v niektorých prípadoch sa uplatňuje aj vhodná farmakologická liečba. „Úplne správna predstava o liečbe spočíva v tom, že je potrebné postupne sa obavám vystaviť, čo je pre mnohých ľudí nepríjemnou vyhliadkou,“ vysvetľuje český lekár Ján Hanka.

Človek si postupne zvyká na kontakt so spúšťačom – pavúkom, a súčasne pracuje na postupnom zmierňovaní úzkosti a príznakov stresu.

Bude ťa zaujímať: Úžasné TIPY na masť, olej i tinktúru z „Božej byliny"


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní