Lipa a jej neobyčajné liečivé účinky: Pripravte si z nej sirup, víno či med

Lipa a jej neobyčajné liečivé účinky: Pripravte si z nej sirup, víno či med
  • 06.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Lipa, latinsky Tilia, je listnatý strom mnohých druhov a zároveň je to aj strom Slovanov. Už odpradávna sa lipa uctievala nielen pre svoje liečivé účinky, ale aj pre svoje takzvané „sväté drevo". Keď lipa kvitne, všade naokolo je to potešenie pre oko aj pre dušu. Jej nádherná vôňa si dokáže získať každého! Nehovoriac o jej liečivých účinkoch. Pre naše zdravie je lipa nevyčerpateľný zdroj prírodného liečiva s mnohými účinkami.

Obdobie kvitnutia lipy je práve v týchto dňoch – na prelome júna a júla. Je teda ideálne obdobie na to, aby sme využili liečivú silu lipy a nešetrili jej zberom. A to aj do zásoby! A ak potrebujete inšpiráciu na to, ako lipové kvety spracovať, ste na správnom mieste. Poradíme vám, ako si z nich pripraviť napríklad lipový čaj, sirup, med, ale aj likér či lipové cukríky.

Liečivé účinky lipových kvetov

Využitie lipových kvetov je naozaj veľmi široké. Nešetrite s ich zberom, pretože majú pozitívny vplyv na:

  • boj pri prechladnutí – znižujú zvýšenú teplotu a horúčku, podporujú potenie,
  • horné a dolné dýchacie cesty,
  • nervový systém,
  • močové ústrojenstvo a funkciu obličiek,
  • detoxikáciu organizmu,
  • tráviacu sústavu,
  • cievny systém,
  • uľavujú od kŕčov,
  • normálnu hladinu krvného tlaku.

Ak máte problematickú pleť, môžete odvar z lipových kvetov použiť rovnako aj na tvár – pokožku čistí a hydratuje. A, samozrejme, využitie v kuchyni je veľmi široké aj na uspokojenie našich chuťových pohárikov.

Odporúčame: Šalvia lekárska: Viete, čo všetko dokáže?

zber lipy

Zdroj: Shutterstock

Zber kvetov lipy

Ideálne obdobie na zber lipových kvetov je na začiatku ich kvitnutia, kým sa ešte neotvoria plody. V našich zemepisných šírkach toto obdobie pripadá na mesiace jún a júl. Na zber si pripravte prútený košík a pri oberaní dajte pozor na to, aby ste nepoškodili konáre stromov. Nezabudnite, že sa oberajú celé súkvetia kvetov lipy aj spolu s listeňom.

Nazberané kvety lipy rozložte na väčšiu plochu, napríklad plech, a nechajte vysušiť v tieni alebo polotieni. Vyvarujte sa sušeniu na priamom slnku, pretože lipové kvety obsahujú silice, a tie priame slnko nemajú rady. Usušené kvety lipy uskladňujte na suchom mieste v sklenených pohároch alebo látkových vrecúškach.

Kvietky lipy nikdy neumývajte, pretože by ste ich tak pripravili o drahocenný peľ.

Lipový čaj ako nesmrteľná klasika

Nazbieraná, usušená a správne uskladnená lipa nám poslúži najmä v jesennom a zimnom období. Je ideálnou na prípravu lipového čaju, ktorý:

  • upokojuje,
  • detoxikuje,
  • znižuje zvýšenú teplotu a horúčku,
  • podporuje potenie,
  • znižuje krvný tlak.

Hrsť lipových kvetov zalejte horúcou vodou a nechajte vylúhovať približne 10 minút. Výborne chutí aj s medom či citrónom.

Lipový likér

Zoberte približne 3 veľké hrste lipových kvetov a kvety zbavte stoniek. Vložte ich do veľkej nádoby a zalejte buď 0,5l liehu (z lekárne) alebo 1l vodky. Takto naloženú lipu nechajte odstáť 2 týždne, ale každý deň túto zmes premiešajte a pretrepte.

Po dvoch týždňoch zmes preceďte. Uvarte 1l vody, zmiešajte s 500 g krupicového cukru a nechajte vychladnúť. Zmiešajte s vylúhovanou a precedenou zmesou lipy a nechajte postáť ešte niekoľko týždňov. Potom likér rozdeľte do menších uzatvárateľných fliaš a skladujte na suchom a tmavom mieste.

Odporúčame aj: RECEPT: Exotické ananásové minibábovky z Pečie celé Slovensko

lipový čaj

Zdroj: Shutterstock

Lipové víno

Na prípravu lipového vína si pripravte aspoň 8 – 10 hrstí lipových kvetov, ktoré pridajte do 5 l uvarenej vody spolu s 1 kg kryštálového cukru. Citrón nakrájajte na plátky a spolu s 300 g medu a 10 g vínnych kvasiniek vložte do pripravenej zmesi. Všetko spolu poriadne premiešajte a prevarte. Po vychladnutí zmes nechajte kvasiť minimálne týždeň.

Po vykvasení víno sceďte a rozlejte do pripravených uzatvárateľných fliaš. Skladujte v chlade a v tme, ideálna doba spotreby takto pripraveného lipového vína je približne 4 – 6 týždňov.

Lipový sirup

5 veľkých hrstí lipových kvetov zalejte horúcou vodou a pridajte šťavu z 2 citrónov. Ak máte radi citrónovú arómu, pokojne pridajte aj plátky nakrájaných citrónov. Nechajte odležať 2 – 3 dni na tmavom a chladnom mieste. Následne zmes preceďte cez plátno a lipové kvety poriadne vyžmýkajte.

Takto pripravenú zmes potom varte spolu s cukrom (množstvo pridajte podľa vašej chuti). Čím dlhšie budete sirup variť, tým hustejšia bude jeho konzistencia. Po uvarení sirup nalejte do pripravených sklených uzatvárateľných nádob a skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Lipový med

Pri príprave lipového medu postupujeme rovnako ako v prípade lipového sirupu, avšak v poslednom kroku, teda pri varení, volíme dlhší čas varu, až pokiaľ nedosiahneme požadovanú konzistenciu hustoty medu.

Lipové cukríky

Najskôr si pripravte silný výluh z lipových kvetov – veľkú hrsť lipových kvetov zalejte horúcou vodou a nechajte postáť približne 10 – 15 minút.

Medzitým do hrnca nasypte 100 g krupicového cukru, pridajte citrónovú šťavu, med podľa chuti a približne 2 – 3 lyžice lipového výluhu. Všetko spolu na miernom ohni za stáleho miešania pomaly zohrievajte, až pokým sa všetky suroviny nespoja a zmes nezhustne.

Nakoniec si pripravte silikónové formy rôznych tvarov alebo len obyčajný papier na pečenie, hustú zmes prelejte a nechajte stuhnúť. Po vychladnutí a stuhnutí môžete cukríky obaliť v cukre alebo inej sladkej poleve. Táto zdravá sladká maškrta poteší nielen malých, ale aj veľkých.

Tip pre vás: TOP 3 domáce masky na zničené vlasy a jeden VÝBORNÝ TIP NAVYŠE!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní