Počuli ste o paracetamolovej výzve? Jej účinky môžu pripraviť deti a mladých ľudí o život!

Počuli ste o paracetamolovej výzve? Jej účinky môžu pripraviť deti a mladých ľudí o život!
  • 14.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak ste v týchto dňoch ešte nepočuli o paracetamolovej výzve, zbystrite pozornosť. Lekári NDÚCH - Národného ústavu detských chorôb informovali verejnosť, že za mesiac marec sa zvýšil počet detí, ktoré sa ÚMYSELNE intoxikovali liekmi obsahujúcimi paracetamol. A keďže ide o voľnopredajné a jednoducho dostupné lieky, nekontrolované a nadmerné užívanie paracetamolu môže do značnej miery ovplyvniť život a zdravie.

Prečítajte si aj: Bolesť hlavy po sacharidovom jedle – prečo sa objavuje?

paracetamol

Zdroj: Shutterstock®

Ako funguje paracetamolová výzva?

Výzvy sú v živote prirodzené a stretáva sa s nimi každý z nás. Pokiaľ sa ale pohybujeme vo virtuálnom svete, každý z nás by sa mal kriticky zamyslieť nad tým, čo je a čo nie je správne. Túžba vyskúšať niečo nové je najmä pre mladých ľudí prostriedkom vyrovnať sa ostatným. ALE! Mnohé výzvy šíriace sa internetovým svetom môžu byť veľmi nebezpečné a skončiť sa tragédiou.

Paracetamolová výzva vznikla ešte v roku 2015. Ako však v týchto dňoch môžeme vidieť, pretrváva dodnes a jej účinky majú vplyv na život a zdravie mnohých detí, mladých ľudí a ich rodiny.

Paracetamolovú výzvu potvrdil už aj ŠÚKL – Štátny ústav pre kontrolu liečiv, pričom počas nej majú deti užiť všetky voľnopredajné lieky s obsahom paracetamolu, ktoré majú doma, a reakciu organizmu následne natočiť a zdieľať na sociálnej sieti. Paracetamol je pritom jedno z najrozšírenejších liečiv proti bolesti a/alebo horúčke a nájdeme ho v širokom spektre voľnopredajných analgetík či antipyretík. Pri užívaní liekov s obsahom daného liečiva je ale nutná opatrnosť, obozretnosť a striktné dodržiavanie predpísaného dávkovania.

Otrava a predávkovanie paracetamolom

Otrava paracetamolom spôsobuje nielen zlyhávanie orgánov (obličiek, pečene), ale aj k poruchám vedomia. Neliečená otrava môže dokonca viesť až k úmrtiu. Medzi príznaky patrí:

  • nevoľnosť,
  • potenie,
  • vracanie,
  • bolesti brucha,
  • nechutenstvo,
  • únava,
  • ospanlivosť,
  • apatia.

Odporúčame: Aká je starostlivosť o okrasnú záhradu v apríli? Tipy, na čo nezabudnúť

predávkovanie liekmi

Zdroj: Shutterstock®

POZOR však na takzvanú bezpríznakovú fázu otravy. Počas nej dochádza k zlepšeniu stavu pacienta, čo je avšak iba prechodný stav. Táto fáza negatívne ovplyvňuje celkovú diagnostiku a príznaky sa následne vrátia ešte vo vyššej intenzite.

„Intoxikácia paracetamolom je nebezpečná v tom, že v úvode nemusia byť prítomné žiadne symptómy. K ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo je už moment, kedy pečeň môže byť natrvalo poškodená,“ uviedol doktor Jakub Gécz z NÚDCH.

Bohužiaľ, objavujú sa aj prípady užitia paracetamolu v kombinácii napríklad s kofeínom. Vtedy hrozí nielen otrava paracetamolom, ale aj otrava kofeínom, pričom deti môžu pociťovať búšenie srdca, majú závraty, kŕče, poruchy vedomia a iné ďalšie symptómy.

Robiť zodpovedné a múdre rozhodnutia nám môže veľakrát zachrániť život. Starajme sa o svoje zdravie, o svojich najbližších a nebuďme ľahostajní voči tomu, čo sa deje okolo nás.

Bude vás zaujímať: Spánok za zatvorenými dverami – zisti, ako môže tvojej rodine zachrániť život!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní