Zabudnuté a neznáme miesta Slovenska: Necháš sa zlákať ich kúzlom?

Zabudnuté a neznáme miesta Slovenska: Necháš sa zlákať ich kúzlom?
  • 30.04.2022
  • Michaela Kožáková

Sociálne siete sú plné fotografií z celého sveta, a dokonca i z nášho krásneho Slovenska. Niekedy má človek pocit, že jednotlivé populárne lokality sú na každom druhom zábere. Veď predsa každý chce navštíviť Vysoké Tatry, vziať svoje ratolesti do detského mestečka Donovalkovo, stráviť deň na Bojnickom zámku či odfotiť sa pri Modrom kostolíku. Slovensko je plné nádherných miest a pútavých atrakcií. My vám však teraz predstavíme zabudnuté, pre mnohých z vás i neznáme zákutia, o ktorých ste ešte možno nepočuli. Nechajte sa inšpirovať a navštívte trochu netradičné, zaujímavé a turistami nepreplnené miesta, ktoré majú svoje osobité čaro. 

Pozri aj: Najkrajšie tiesňavy na Slovensku: Tieto musí navštíviť každý milovník prírody!

Park tmavej oblohy Poloniny

Zdroj: INSTAGRAM/tomas.sici

Park tmavej oblohy Poloniny

Fascinujúce miesto s názvom Park tmavej oblohy sa nachádza na území Národného parku Poloniny, ktorý leží na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou. Tento park je najmenej navštevovaným národným parkom na Slovensku, preto je tu vplyv človeka na životné prostredie minimálny. Z hľadiska svetelného znečistenia je územie Národného parku Poloniny najtmavšou oblasťou na Slovensku, a preto bol Park tmavej oblohy 3. decembra 2010 vyhlásený za prvú oblasť tmavej oblohy na Slovensku. Zároveň je park 20. najtmavším miestom na svete.

Prirodzená nočná tma a nočné biorytmy všetkých živých organizmov sú najmenej narušené a aj vďaka tomu je na území národného parku veľká koncentrácia endemických a ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Bez ďalekohľadu tu môžete zahliadnuť voľným okom až 2000 hviezd, a dokonca i mliečnu dráhu. Zaujímavosťou Parku tmavej oblohy je Astronomické observatórium v Kolonickom sedle medzi obcami Kolonica a Ladomírov. Hlavným pozorovacím prístrojom observatória je Vihorlatský národný teleskop. S priemerom zrkadla jeden meter je druhým najväčším ďalekohľadom na Slovensku.

Bešeňovské travetríny

Zdroj: INSTAGRAM/milospobis

Bešeňovské travertíny

Vzácny prírodný výtvor, ktorý sa nachádza severne od obce Bešeňová, je slovenským bohatstvom a prírodnou pamiatkou. Sladkovodné vápence – travertíny, svojou rozmanitosťou patria k najzaujímavejším útvarom tohto druhu v Európe. Travertíny predstavujú mäkkú vápencovú horninu, ktorej vznik ovplyvňujú mnohé faktory, ako je teplota vody, chemický obsah vody, geologické podložie, prítomnosť organizmov a CO2 vo vode. Pútavo tvarované kopce a travertínové terasy s názvom Červené terasy zaujmú svojím pestrým sfarbením, ktoré spôsobujú zlúčeniny železa.

Na mieste tiež vyviera približne 20 zemito-sádrovitých kyseliek. Bešeňovské travertíny okúzlia aj svojim kaskádovitým vzhľadom, ktorí vyzerá ako mohutný vodopád, ktorý sa premenil na vápenec. Po travertínoch ešte stále aktívne steká minerálna voda, ktorá je dokonca pitná. Keď ju ochutnáte, v ústach pocítite typickú železitú príchuť. Oproti tomuto unikátu sa nachádza monumentálne travertínové bradlo. Miesto, kde prameň už vyschol, zdobí vztýčený kríž spolu s pamätníkom.

Drevený kostol v Tatranskej Javorine

Zdroj: INSTAGRAM/butterflyalenka

Drevený kostol v Tatranskej Javorine

Nevšedný drevený kostolík v malebnej tatranskej dedinke s týčiacimi sa majestátnymi Belianskymi Tatrami v pozadí, dal postaviť knieža Hohenlohe, jeden z najbohatších šľachticov, ktorý vlastnil rozsiahle územia v Tatrách. Kostolík učupený v nádhernom prostredí na okraji obce, obklopuje neveľký cintorín. Drevený kostol, ktorý dal knieža zasvätiť sv. Anne, patrónke lesnej práce, je katolícky napriek tomu, že jeho mecenáš bol protestant. 

Vnútorný drevený interiér je pastvou pre oči a pohladením pre dušu, najmä vtedy, keď sa do stien oprú teplé lúče slnka. Na počesť kniežaťa je v chráme umiestnený erb rodu Hohenlohe. Kostol sv. Anny spolu s cintorínom, hrobkou Kegelovcov, pomníkmi kniežaťa Hohenlohe a J. Votrubu a drevenou márnicou sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Ak nehľadáte náročnú turistiku, ale chcete si oddýchnuť či vybrať sa niekam na výlet s deťmi, toto miesto je určite tým pravým. 

Miléniový kríž

Zdroj: INSTAGRAM/jan.simo

Miléniový kríž

Chcete na vlastné oči vidieť najväčší kríž na Slovensku? Tak zbaľte batoh, naštartujte auto a vyberte sa na Záhorie. Na rozsiahlej lúčnej rovine pri ceste, ktorá smeruje z obce Rybky do obce Oreské, sa ticho týči Miléniový kríž, ktorý bol postavený a vysvätený v roku 2000 na slávu Ježiša Krista pri príležitosti jubilea jeho narodenia.

Výška tejto mohutnej pamiatky je 27 a rozpätie ramien 9 metrov. V krížení ramien je umiestnený farebný reliéf s piatimi holubicami, ktoré symbolizujú päť svetadielov. V spodnej časti Miléniového kríža sa nachádza kaplnka Božieho Milosrdenstva, ktorej vnútro vypĺňa relikvia sv. Faustíny. Ku krížu vedie chodník lemovaný štrnástimi jednoduchými krížmi, ktoré symbolizujú zastavenia Krížovej cesty. 

Obec Miloj

Zdroj: INSTAGRAM/navychodenicnieje

Obec Miloj

V stratenej a zabudnutej obci Miloj, ležiacej neďaleko Spišského Hrušova, môžete nájsť čarovnú zrúcaninu ranogotického kostolíka. Zachovala sa z neho iba veža stojaca uprostred polí. Práve tieto kamenné zvyšky sú jediným pozostatkom, ktorý tu zostal zo zaniknutej stredovekej dediny Miloj. Vznik kostolíka sa datuje okolo 13. storočia. Dôvodom, prečo sa z kostola zachovalo iba tak málo je i fakt, že časť chátrajúcich múrov obyvatelia využili ako stavebný materiál pre iné objekty v Spišskom Hrušove. 

Povráva sa, že ľudia z dediny Miloj boli morálne veľmi skazení, a tak sa jedného dňa celá obec prepadla do pekla, teda až na vysvätený kostol, ktorý má hriešnikom pripomínať, že treba žiť podľa Božích pravidiel. Podľa historických zdrojov však obyvateľov donútili vysťahovať sa zlé klimatické podmienky, ktoré spôsobili neúrodnosť pôdy a následný hladomor. Niektorí odborníci tvrdia, že na vine boli tatárske hordy a Turci, ktorí dedinu vyplienili a vypálili, alebo že tu ľudia vymreli počas morovej epidémie. 

Opálové bane

Zdroj: INSTAGRAM/slovak_explorer

Slovenské opálové bane

Slovenské opálové bane pri obci Červenica v okrese Prešov boli až do objavenia nálezísk opálu v Austrálii a Mexiku v 19. storočí jedinou ťaženou lokalitou na svete. Vzácny a drahý slovenský opál si veľmi obľúbili členovia rodiny cisára Napoleona. Cisárovná Jozefína nosila najslávnejší opál s názvom Oheň trójsky. Najväčší opál menom Harlekýn, ktorý našli v roku 1775 na dne potoka v osade Červenica, je dnes uložený v Prírodovednom múzeu vo Viedni. V roku 1922 bane z dôvodu zlej ekonomickej situácie zatvorili a až v dnešných časoch začínajú znovu ožívať.

Zaujímavá lokalita je prístupná i turistom. Hlavné banské chodby majú dĺžku viac ako 30 km a sú rozložené na 15-tich slepých štôlňach. Objaviť hodnotný poklad Slovákov a túlať sa tajomnými zákutiami tmavej bane s nádherne sfarbenými stenami môžu malí i veľkí. Okrem absolvovania dobrodružného okruhu môžete v bani vidieť i ukážky horizontálnej a vertikálnej banskej dopravy, nástroje, ukážky odvodňovania banských chodieb, vodnú hrádzu, repliku podzemnej banskej toalety alebo sklad streliva. Sprievodca vás zavedie i do veľkej podzemnej galérie s najstaršími fotografiami, aké boli v týchto baniach urobené. 

Gudrónové jamy

Zdroj: INSTAGRAM/kat_zuborova

Gudrónové jamy

Na Horehroní, medzi obcami Lopej a Predajná, sa nachádzajú Gudrónové jazerá alebo jamy, ktoré predstavujú slovenskú technickú pamiatku. Tri gudrónové jamy, ktoré vznikli v roku 1964, sú pozostatkom spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide v podstate o nebezpečný toxický odpad zložený z arzénu, síranov, amónnych iónov a viazanej, ale aj voľnej kyseliny sírovej, ktorý je v nich uložený už celé desaťročia. Dodnes sa totižto nenašiel nikto, kto by si s ním poradil.

Prvá jama o rozlohe necelých jedenásťtisíc štvorcových metrov obsahuje stotisíc kubíkov gudrónov, tá druhá až dvadsaťpäťtisíc kubíkov. Tretia jama s obsahom stotisíc kubíkov sa nachádza priamo v areáli bývalej Petrochemy Dubová. Toto miesto nie je turistickou atrakciou v pravom slova zmysle. Jedná sa skôr o zaujímavú lokalitu, ktorá má čosi do seba. Hladina toxických jazier na prvý pohľad vyzerá nádherne a odráža okolité žiarivé farby. Okolie jám je síce vysadené bujným lesom, no zápach a koncentrácia látok vo vode nie sú veľmi príjemným zážitkom, a dokonca dlhší pobyt pri jamách môže byť i nebezpečný.

Asfaltový lom

Zdroj: INSTAGRAM/jan_stefan1

Medzi ďalšie zabudnuté miesta patrí aj Okočské jazero pri obci Veľký Meder, travertínový vrch Vápnik ležiaci neďaleko Levíc, Asfaltový lom pri Žiline, Kostol svätej Margity Antiochijskej (stojaci uprostred polí obce Kopčany), Hrádok pod Vtáčnikom v divokej Bystričianskej doline, Pustý hrad vypínajúci sa nad sútokom Hrona a Slatiny (neďaleko Zvolena), Malachovské skalky pri Banskej Bystrici či nádherný Prales Stužica v Poloninách.

Neprehliadni: Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Zdroj foto: Zdroj foto –úvodná koláž: Instagram.com/shudbouvesmirnouofficial, Instagram.com/andregant

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 30.04.22 07:30

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé, rada by som si pozrela...

  • 1
Odpovedať

Martina Zahoranova 30.04.22 11:28

MZ
karma
-1.00

krásne miesta ... určite sa ich oplatí navštíviť

  • 1
Odpovedať

Helena Povalova 03.05.22 11:19

HP
karma
107.00

Nádherné miesta. Už ich len navštíviť.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:05

KS
karma
133.00

Poloniny ma očarili úplne najviac, už som tam bola, ale som vôbec netušila, že v noci sú ešte krajšie :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní