Elektronická PNka je už realitou. Má to však jeden háčik

Elektronická PNka je už realitou. Má to však jeden háčik
  • 14.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Určite ste už zažili situáciu, kedy ste s horúčkou, kašľom či inými ťažkosťami prišli k lekárovi. Ten vás vyšetril, predpísal lieky a zároveň vypísal dočasnú práceneschopnosť. Do ruky ste dostali papier s poučením, ktorú časť máte podpísať, čo je potrebné ešte dopísať, ktorú časť si máte nechať a ktorú poslať zamestnávateľovi.

Od začiatku júna sa tento scenár už nemusí opakovať. Má to však jeden háčik.

Elektronická PNka

Od 1. júna 2022 začala platiť novela zákona o sociálnom poistení, ktorá umožňuje lekárovi vystaviť pacientovi elektronickú PNku, ktorá je zároveň žiadosťou o nemocenské.

Nemocenská dávka aktuálne patrí k najčastejšie vyplácaným dávkam. Podľa zverejnených údajov na dočasnú pracovnú neschopnosť ide ročne 160 000 ľudí.

Pozri aj: Obezita u detí: 7 preventívnych tipov, ktoré môžete urobiť ako rodič

pnka vyplácanie

Zdroj: Shutterstock®

Prechodné obdobie

V praxi sa však môže stať, že kým vaša kamarátka sa ešte stále budete musieť troška potrápiť s papiermi, aby sa dostala k svojej nemocenskej dávke, vy to už absolvovať nemusí. Dôvodom je prechodné obdobie.

Lekári totiž majú prvý rok na to, aby sa do systému zapojili. Povinnosť vystavovať elektronickú PNku budú mať všeobecní lekári, lekári zdravotníckych zariadení a gynekológovia až od budúceho roka, od 1. júna 2023. Takže aktuálne je to na dobrovoľnosti vášho lekára.

Od 1. januára 2024 do systému e-PN pribudnú povinne aj lekári – špecialisti vrátane lekárov poskytujúcich zubno-lekársku starostlivosť. Papierovým tlačivám tak úplne odzvoní.

Komunikácia medzi úradmi

Ak teda máte lekára, ktorý už vystavuje elektronickú PNku, komunikácia o vašej dočasnej pracovnej neschopnosti už prebieha medzi Národným centrom zdravotníckych informácií a Sociálnou poisťovňou. Tá následne komunikuje so zamestnávateľom. Vy, ako poistenkyňa, vidíte informácie o PNke v elektronickom účte poistenca eZdravie alebo v e-Službách Sociálnej poisťovne. Ak máte aktivované e-Služby Sociálnej poisťovne zároveň sa dozviete aj stav vybavovania vašej dávky.

Podľa zverejnených údajov zároveň budete môcť v systéme priamo nahlásiť zmenu pobytu počas práceneschopnosti či upraviť spôsob výplaty na iný bankový účet než ten, ktorý poskytne Sociálnej poisťovni zamestnávateľ. Rovnako budete môcť vziať späť žiadosť o dávku, ak si ju neželáte vyplácať, alebo doručiť hlásenie o úraze v prípade, že ste PN z dôvodu pracovného úrazu.

Príslušný ošetrujúci lekár v zázname e-PN určuje tiež dátum predpokladaného skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti. Taktiež v zázname budú uvedené informácie o vašom liečebnom režime, napr. vychádzky, miesto pobytu počas PN osoby.

Zároveň však už nemusíte nahlasovať ukončenie PN – aj tento údaj si inštitúcie vymenia elektronicky.

Váš zamestnávateľ sa o tom, že ste na PNke dozvie tiež elektronicky už do niekoľkých minút po vašej návšteve lekára. Napriek tomu má však zamestnanec naďalej povinnosť oznámiť zamestnávateľovi, že bude PN.

Bude ťa zaujímať: Dovolenka 2022: Milovníci histórie, kam by ste si to mali tento rok namieriť?

nemocenské dávky

Zdroj: Shutterstock®

Povinnosti zamestnávateľa

Nielen vy máte povinnosť voči zamestnávateľovi, ale aj váš zamestnávateľ má pri e-PN určité povinnosti.

Ak Sociálna poisťovňa na základe e-PN oznámi vášmu zamestnávateľovi, že ste na dočasnej pracovnej neschopnosti, zamestnávateľ musí Sociálnej poisťovni do troch dní oznámiť vaše číslo účtu, na ktoré vám vypláca mzdu, alebo informovať poisťovňu, že mzdu vypláca v hotovosti.

Zároveň musí poisťovňu informovať o poslednom dni, v ktorý ste vykonávali prácu pred PN. Tiež musí oznámiť, v prípade PN potvrdenej z dôvodu pracovného úrazu alebo choroby z povolania, dni, za ktoré bola náhrada príjmu pri PN vyplatená, a to opäť do 3 dní odo dňa vyplatenia tejto náhrady.

Neprehliadni: Zoberte dieťa do čarovného sveta rozprávok, uľahčite mu tým učenie

výpočet pn

Zdroj: Shutterstock®

Už viac ako tisíc PN

Podľa zverejnených údajov Národného centra zdravotníckych informácií k 10. júnu lekári vystavili už viac ako tisíc elektronických PN.

Do systému e-PN vkladá dôveru aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý v tejto súvislosti uviedol: „Pri akejkoľvek chorobe je nevyhnutné čo najskôr začať liečbu. Doteraz však boli pacienti nútení doručovať rôzne formuláre namiesto toho, aby išli od svojho lekára domov a tam chorobu „vyležali". Ak štát disponuje potrebnými informáciami o svojich občanoch, je jeho povinnosťou, aby si ich jednotlivé inštitúcie navzájom vymenili a nezaťažovali občana ďalšími povinnosťami.“


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Iveta Moravčíková 15.06.22 20:19

IM
karma
100.00

To už je u nás realita od covidu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní