Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?

Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?
  • 09.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

S otázkami či situáciami ohľadom sexuálnej výchovy sa deti priamo alebo nepriamo stretávajú od raného veku v každodenných situáciách. Objavovanie vlastného tela, spoznávanie opačného pohlavia, situácie v rodine, škôlke, škole či na ulici, a to každý deň. Kedy treba zbystriť pozornosť a začať sa rozprávať s deťmi o sexualite?

Sexuálna výchova detí – to neznamená, aby sme sa s nimi priamo rozprávali hneď o sexe. Patrí sem veľké množstvo ďalších situácií, s ktorými sa ale každé dieťa musí vysporiadať. A čím skôr začnú správne chápať aj tieto veci, tým ľahšie sa s tým vysporiadajú aj v neskoršom veku. Hovorme s deťmi hlavne o ich tele, vzťahoch, láske... sami, včas, pokojne už v ich predškolskom veku. Ak by sme túto tému nechali na internet, kamarátov či ulicu, následky by sa nám, rodičom, nemuseli páčiť.

Začnite v rodine

Čím skôr, tým lepšie. Deti milujú počúvať príbehy o tom, ako sa ich rodičia zoznámili. Rozprávajte im svoj príbeh, ako ste sa stretli a ako ste žili predtým, kým sa deti narodili. Takto sa všetky situácie stanú pre deti autentickejšie, čo odľahčí situáciu a rozhovor aj na tému sexuálnej výchovy tak bude veľmi prirodzený.

Veľkou výhodou predškolského a školského veku detí je, že ešte nepoznajú pocit „trápnosti“, takže rozhovor ohľadom vlastného tela a lásky môže prebiehať v uvoľnenej a pohodovej atmosfére.

Odporúčame: Ako vitamín C ovplyvňuje tvorbu kolagénu? Prinášame vám všetky užitočné informácie

sexuálne otázky

Zdroj: Shutterstock®

Nenechajte sa zaskočiť!

Nebuďte prekvapení, ak sa vás deti začnú pýtať ako prišli na svet, a to už vo veku dvoch či troch rokov. Dôležité je, aby ste sa nevyhýbali odpovediam, hovorili zrozumiteľne a primerane veku dieťaťa. ALE, zabudnite na príbehy o tom, ako deti nosí bocian!

Deti totiž veľmi dobre vedia, kedy im rodičia hovoria pravdu a sú na to veľmi citlivé. Historky na tému bocianov a detí môžu byť dokonca pre deti nebezpečné, dnes už totiž žijeme vo veľkej miere aj vo virtuálnom svete, kde deti môžu nájsť už úplne všetko. Preto je veľmi dôležité, aby počuli pravdu a vysvetlenie od rodičov, v opačnom prípade budú zmätení a nesprávne odpovede či súvislosti si vydedukujú z nesprávnych zdrojov.

Ak deti nedostanú pravdivú a dostatočnú odpoveď, budú sa pýtať znovu. Odpovede môžu hľadať na internete alebo u kamarátov, kde sa príbehmi o bocianoch alebo o iných výmysloch môžu stať terčom posmechu.

Dajte pozor na negatívne emócie

Nejasnosti v sexuálnej výchove zo strany rodičov smerom k dieťaťu môžu mať za následok negatívnu emóciu. Sex a sexuálna výchova je téma, ktorá by mala sprevádzať deti celou výchovou už od raného detstva. Niektorí rodičia zvyknú počkať až na obdobie puberty, ale to je neskoro!

Deti sú zvedavé už odmalička a v kolektíve získavajú veľa informácii od kamarátov, spolužiakov, či z internetu alebo dokonca aj zo sledovania sexuálnych videí. Sledovanie pornografických stránok v útlom veku má ale veľmi problematické dopady. Pretože:

  • deti si môžu myslieť, že takto vyzerá sex aj v skutočnosti,
  • podľa štatistík je u týchto detí, bohužiaľ, väčšie riziko, že sa stanú obeťami sexuálnych predátorov na sociálnych sieťach,
  • čím skôr začnú so sledovaním porna, tým viac sú vystavené všetkým rizikám.

Nerobme zo sexuálnej výchovy tabu

Odmalička učíme deti, aby mali zdravý vzťah napríklad k športu, zdravej výžive, svojim aktivitám a podobne. Rovnako by sme im mali pomôcť aj v tom, aby si vybudovali vzťah aj k svojmu telu a pripravili sme ich na život vo vzťahoch, do ktorých sex prirodzene patrí. Keď sa budeme s deťmi na túto tému rozprávať prirodzene a otvorene, zbavíme sex nálepky „tabu“, a deti nám budú dôverovať.

Aj v tomto prípade platí veľmi jednoduché pravidlo – ak chcete, aby vás deti počúvali, musíte počúvať vy ich. Nebojte sa priznať si prípadnú chybu a zaujímajte sa o svoje dieťa a jeho názor. Motivujte ho k otázkam, pretože to je znak toho, že nám dôveruje. Buďte citliví a empatickí, pretože deti môžu mať v tejto oblasti častokrát aj obavy, či sú „normálni“, ak veci chápu po svojom a spoznávajú nielen vzťahy, ale aj svoje telo.

Odporúčame aj: Deti potrebujú hranice a rodičov, ktorí nemajú strach z chýb

sexuálna výchova v škole

Zdroj: Shutterstock®

Na školu sa príliš nespoliehajte

Školský systém na školách v našich zemepisných šírkach zaraďuje sexuálnu výchovu do obdobia života detí, kedy už majú veľa otázok a veľa podnetov. Sexuálna výchova by ale mala obsahovať oveľa väčší záber ako iba ochranu pred nechceným otehotnením alebo pred rizikom prenosu pohlavných chorôb.

Predovšetkým v období bujnenia hormónov u detí je nevyhnutné deťom vysvetliť hormonálne zmeny, zmeny na ich tele, rozprávať sa spoločne o ich pocitoch a túžbach, ktoré sú prirodzené a úplne normálne. Dôležité je nastavenie hraníc a rešpektovanie hraníc druhých – porozumenie dobrovoľného súhlasu je veľmi dôležité.

Deti sú osobnosti, rešpektujte to

Rodičia sa na tému sexuálnej výchovy zvyknú so svojimi deťmi rozprávať niekedy infantilne, inokedy ignorujú ich otázky alebo sa tvária, že sex a vzťahy musia byť tabu. Toto je do ich ďalšieho života veľmi nebezpečné, preto sa odporúča dodržať:

  • nepoužívajte na pomenovanie pohlavných orgánov príliš infantilné a zosmiešňujúce slová,
  • vysvetlite dieťaťu rozdiel medzi pohlaviami,
  • netabuizujte erekciu a sebauspokojovanie,
  • poznať svoje telo je jeden zo základných pilierov zdravého prístupu k vlastnému telu,
  • budujte telesnú autonómiu u malých detí,
  • vnímajte, o čo sa deti zaujímajú,
  • rozprávajte sa s deťmi o všetkom – vybudujete si vzťah plný dôvery a vzájomného rešpektu.

Neprehliadnite: Je vaše dieťa samotár? Pomôžte mu nadviazať priateľstvá


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní