Ako zariadiť obývačku? Máme pre vás 10 tipov, ktoré vám zaručene pomôžu!

Ako zariadiť obývačku? Máme pre vás 10 tipov, ktoré vám zaručene pomôžu!
  • 12.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Obývacia izba v dome alebo v byte, nazývaná obývačka, je srdcom každého domova. Pre niektorých je to ústredná miestnosť celej domácnosti, pre iných napríklad „iba“ odpočinková alebo relaxačná zóna. V každom prípade, pri jej zariaďovaní stojíte pred neľahkou úlohou. Ak máte na začiatku iba prázdny priestor, musíte myslieť na veľa vecí, a popritom nechať voľnú ruku svojej fantázii. A práve preto vám prinášame 10 zaručených tipov, ktoré vám pri zariaďovaní obývačky určite pomôžu.

Odporúčame: 6 tipov, ako vybrať cumlík pre bábätko: Je lepší latexový alebo silikónový?

doplnky do obývačky

Zdroj: Shutterstock®

1. Majte plán

Poznáte to aj vy? Stojíte v showroome s nábytkom alebo si prezeráte online shopy a objavujete veľmi veľa vecí, ktoré sa vám páčia a radi by ste si ich kúpili. Pozor, pretože sa ľahko môže stať, že jednotlivé kúsky vybraného nábytku spolu nebudú ladiť. Práve preto je vždy správnou voľbou, ak si na začiatku vytvoríte plán, teda jasnú a zrozumiteľnú predstavu o budúcom priestore vašej obývačky. Premyslite si štýl miestnosti, farebnosť nábytku a neskôr doplnkov, účel miestnosti a podobne. Takýmto spôsobom si prirodzene vytvoríte pomyselné mantinely, v rámci ktorých sa budete orientovať už iba na nábytok a vybavenie, ktoré bude zodpovedať vašej predstave.

2. Určte si ústredný bod celého priestoru obývačky

Koľko ľudí, toľko chutí – aj preto je obývačka každého z nás úplne iná. V každom prípade je ale dobrou radou si na začiatku určiť, čo by malo byť ústredným bodom celej obývačky. Či už to bude krb, veľký televízor, vkusne umiestnené zrkadlo, výrazná tapeta, zoskupenie nábytku, efektný konferenčný stolík alebo niečo iné, nechajte to vyniknúť, aby ste seba a svojich hostí vtiahli do priestoru.

moderná obývačka dizajn

Zdroj: Shutterstock®

3. Priestor pre vzájomné rozhovory

Ak má vaša obývačka priestor, ktorý prirodzene pozýva na sedenie ku konverzácii, vy a vaši hostia sa v nej zaručene budete cítiť príjemne. Priestor, ktorý evokuje vzájomnú interakciu a poskytuje príjemný a útulný priestor na spoločné rozhovory v príjemnej spoločnosti, sa stáva oázou pokoja a harmónie. Takýto priestor podporíte zariadením, kde si môžete sadnúť oproti sebe, aby ste sa mohli porozprávať tvárou v tvár. Niektorí preferujú túto zónu bez televízora, aby bol priestor zameraný iba na vzájomný kontakt a príjemnú atmosféru.

4. Cit pre doplnky

Celkový charakter miestnosti by mal určovať aj výber doplnkov. Dajte si ale pozor na to, aby ste priestor zbytočne nepreplnili, pretože doplnky by nakoniec mohli spôsobiť chaos. Ale práve tie by mali iba podčiarknuť dizajn obývačky. Dobrou voľbou je aj to, ak v priestore necháte aj takzvané prázdne miesta, napríklad medzi časťami nábytku, aby si vaše oko oddýchlo a priestor nebol za každú cenu preplnený. Aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac.

ako zariadiť obývačku v byte

Zdroj: Shutterstock®

5. Je dobré vedieť, ako sa v miestnosti pohybovať

Orientácia v priestore je dôležitá nielen vo vonkajších priestoroch, ale aj v jednotlivých miestnostiach našej domácnosti. A ak je obývačka srdcom domova, platí to o to viac. Je dôležité, aby prechody cez túto miestnosť boli zrozumiteľné, aby bol dostatočný priestor v okolí sedacej súpravy, konferenčného stolíka, prípadne veľkých doplnkov. Plynulosť pohybu je dôležitá, keď do priestoru vstupujete, ale aj keď ním prechádzate.

6. Veľkosť a umiestnenie nábytku sú veľmi dôležité

Sedacia súprava v obývačke je zvyčajne tou najdrahšou položkou. Dbajte preto na správny výber svojej investície. Nebojte sa nakresliť si pôdorys miestnosti a presne si namerať rozmery, ktoré budú zodpovedať správnemu výberu a umiestneniu sedacej súpravy. Dôležitá je nielen šírka a hĺbka, ale aj výška sedačky, aby vám nebránila vo výhľade v miestnosti, ale zároveň aby bola aj dostatočne pohodlná a účelná. Ďalším dôležitým prvkom je ako konferenčný stolík, tak aj odkladacie stolíky. Tie sú neoceniteľnou súčasťou najmä vtedy, ak v obývacej izbe trávime veľa času a je ústrednou miestnosťou v domácnosti. A čo je ešte veľmi dôležité, je koberec. Či už si vyberiete koberec ako doplnok alebo koberec do celej miestnosti, myslite na to, že svojim kontrastom sa môže stať dominantnou súčasťou priestoru, alebo farebnou voľbou „tón v tóne“ iba podčiarkne celkový dizajn.

sedačka do obývačky

Zdroj: Shutterstock®

7. Osvetlenie je dôležité

V súčasnosti je na trhu obrovské množstvo možností, ako dostať do miestnosti umelé svetlo. Dajte si preto záležať na výbere a investuje čas do spoznávania všetkých možností. Bodové svetlá, zapustené stropné svietidlá, klasické lustre, stolné lampy, stojace lampy, nástenné svietidlá – to je iba malý výber toho, čo všetko môžete použiť ako osvetlenie do obývacej izby.

8. Pracujte s oknami

Využitie okien v obývacej miestnosti má veľa možností. Či už máte klasické okná alebo francúzske okná cez takmer celú výšku izby, môžete ich využiť rôzne. Je iba na vašom vkuse, či necháte okno rozprávať jeho vlastný príbeh bez záclony alebo závesu, alebo budete tieto doplnky vrstviť a zároveň sa hrať s rôznymi druhmi materiálov, farieb a rozmerov. Dĺžkou záclony môžete priestor opticky zmenšiť alebo zväčšiť, pri výbere farby a materiálu sa zároveň „hráte“ s prirodzeným svetlom miestnosti. Nepodceňujte preto tento dôležitý krok pri celkovom zariaďovaní priestoru obývacej izby.

malá obývačka

Zdroj: Shutterstock®

9. Pozor na doplnky na stenách

Steny v obývacej izbe majú taktiež nekonečné možnosti. Môžete zvoliť náter rôznych farieb, exteriérový typ omietky, obklady alebo tapety za obývaciu stenu alebo televízor, panelové steny a podobne. Ak sa rozhodnete pre klasiku – umiestnenie fotiek alebo obrazov, dajte pozor na celkový dizajn priestoru a zachovanie časti aj prázdnych miest v priestore.

10. Určte si zóny aktivít v priestore

Ak je obývacia izba miestnosťou, kde počas dňa trávite najviac času, skúste si určiť a následne oddeliť takzvané zóny aktivít. Či už máte v priestore hrací kútik pre deti, čitateľský kútik pre vás, kútik na konverzácie s priateľmi alebo kútik na jedlo počas dňa, oddeľte ich opticky kobercom, nízkym nábytkom alebo vkusnými doplnkami. Priestor sa tak prevzdušní, bude zrozumiteľnejší pre vás i vašich hostí, a budete sa v ňom tak cítiť oveľa príjemnejšie.

Odporúčame aj: Ako zariadiť balkón útulne a štýlovo? Prinášame tipy a inšpirácie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní