Adventný veniec: TOP trendy a inšpirácie pre rok 2022!

Adventný veniec: TOP trendy a inšpirácie pre rok 2022!
  • 25.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Adventný veniec je neodmysliteľnou súčasťou snáď každej domácnosti, a to ako symbol odpočítavania štyroch týždňov do začiatku Vianoc. Svoju zakorenenú tradíciu má v kresťanstve, nakoľko typický adventný kresťanský veniec je tvorený zo vždyzelených vetvičiek, na ktorom sú pripevnené štyri sviečky.

U mnohých ľudí je zaužívané, že adventný veniec sa ukladá do stredu stola a prvá adventná sviečka sa zapaľuje na prvú adventnú nedeľu, kedy sa začína samotný advent. Každú nedeľu až do Vianoc sa zapaľuje jedna sviečka, a keď už budú horieť všetky štyri, Vianoce sú tu.

Kruhový tvar adventného venca vytvoreného zo vždyzelených vetvičiek má symbolizovať večný život. Predchodca adventného venca sa však objavil už v predkresťanskom období, kedy jeho kruhový tvar symbolizoval večný cyklus striedajúcich sa ročných období.

Adventný veniec - aké sú trendy?

Klasikou v trendoch adventných vencov sú nepochybne stále tie, ktoré majú kruhový tvar, pričom jeho tradícia siaha do 19.storočia, kedy nemecký teológ Johann Heinrich Wichern založil školu pre chudobné deti a práve postupným zapaľovaním sviečok na kruhovom adventnom venci odpovedal deťom na otázku – „Kedy už budú Vianoce?"

Štyri adventné sviečky symbolizujú štyri adventné nedele. Počty sviečok zostávajú, ale trendy sa menia, čo sa týka tvaru adventného venca, použitých materiálov či samotných farieb.

Patríte k vyznávačom klasiky? Alebo ste si obľúbili aj iné tvary a formy dekorácií adventných vencov? Tak či onak, máme pre vás TOP nápady a inšpirácie, ktoré vám poslúžia pri tvorbe vášho adventného venca. A určite to všetko stihnete ešte do prvej adventnej nedele, ktorá nás čaká už čoskoro.

Odporúčame: KVÍZ: Vianočné zvyky a tradície, adventný veniec, pesničky – vieš o Vianociach všetko?

Klasikou je kruhový adventný veniec z ihličia

Ak ste zástancom klasického kruhového tvaru adventného venca, jeho výroba vám pôjde veľmi ľahko. Stačí, ak si kúpite kruhový tvar ako základ venca a pripravíte si ihličie, stálezelené listy či rôzne sušené dekorácie na ozdobu. Ihličie a väčšie listy pripevňujte ako prvé, najjednoduchšie to pôjde, ak použijete jutový špagát a všetky zelené časti budete „obmotávať" tak, aby držali svoj tvar.

Na takto vytvorený základ ideálne už lepiacou pištoľou pripevňujte ďalšie zelené listy a ihličie, aby ste prekryli viditeľné časti špagátu, a dopĺňajte ich ďalšími dekoráciami podľa vášho vkusu. V tomto prípade krásne vyniknú práve prírodné materiály a ich zemité farby. Efektným doplnkom môže byť nakoniec aj celá škorica či šišky alebo slamené steblá.

Hneď na začiatku ale nezabudnite na nápichy na sviečky! Ak budú mať svoj pevný základ, budú vám spoľahlivo držať a vy sa tak pri ich zapaľovaní nebudete musieť obávať o bezpečnosť svojej domácnosti a členov vašej rodiny.

Neprehliadnite: Vianočné tradície a zvyky vo svete: Ako trávia sviatky v iných kútoch sveta?

Adventný veniec na drevenom podnose

Pôvodná myšlienka Vianoc je založená na skromnosti a jednoduchosti, čomu zodpovedali aj niekdajšie dekorácie mnohých domácností. V tomto prípade hrajú dôležitú úlohu prírodné materiály, ktoré snáď najideálnejšie zastupuje práve drevo, a to v jeho mnohých variáciách.

Môžete si zvoliť drevenú podložku, kmeň stromu či hrubší peň – vo fantázií sa medze nekladú. Adventný veniec na drevenom podnose tak môže mať rôzne tvary, od kruhových cez podlhovasté, až po ovál či štvorec.

Ak nájdete ideálny drevený podnos, na ktorom vám budú sviečky a všetok ostatný materiál držať, začnite ukladaním a ich prilepovaním lepiacou pištoľou. Na drevených materiáloch krásne vyniknú nielen ďalšie prírodné materiály, ale aj iné ozdoby, ako napríklad vianočné gule, malý betlehem či umelá čečina alebo aj umelý sneh.

Odporúčame aj: Ako ušetriť na darčekoch? S týmito trikmi ušetríš aj na ozdobách!

Luxusný adventný veniec

Pojem luxusu si každý z nás spája s niečím iným – a to sa týka aj predstavy adventných vencov! Pre niekoho to môže byť okázalý adventný veniec vytvorený z vianočných gúľ, pre iných jeho obrovská veľkosť, honosné sviečky či samotná inštalácia – ak bude visieť zo stropu.

V každom prípade je základom pevný podstavec, teda umelý kruh, ktorých veľkosti sú naozaj rôzne, a od toho bude závisieť váš konečný výsledok. Najjednoduchším spôsobom pripevňovania jednotlivých dekorácii je ich lepenie lepiacou pištoľou, avšak efektným doplnkom môže byť aj samotné použitie rôznych ozdobných stúh či špagátov z prírodných materiálov.

Tip pre vás: Darujte vašim najbližším na Vianoce pohodlné kúsky z F&F!

advent

Zdroj: pinterest.com/SvetlanaDannevig

Sviečky na adventný veniec sú ako čerešnička na torte!

Pri tvorbe či výbere adventného venca nezabudnite na dôležitý detail – sviečky! Tie sú totiž už len pomyselnou čerešničkou na torte a svojou farbou, veľkosťou či tvarom iba podčiarkujú krásu vášho adventného venca.

V dnešnej dobe je výber naozaj veľmi bohatý. Môžete zvoliť sviečky jednej farby v jednej veľkosti, pričom obľúbené sú aj tie, ktorých veľkosť závisí od približovania sa k Vianociam – prvá je teda najvyššia a s postupom pribúdania adventných nedieľ ich veľkosť a výška klesá.

Na adventných vencoch veľmi tradične a luxusne vyznejú napríklad aj kónické sviečky, ktoré sa vynímajú svojou výškou a štíhlym tvarom. V tomto prípade vám ale odporúčame siahnuť po vami „overených" sviečkach, ktoré budú horieť, takpovediac, dovnútra, aby vám stekajúci vosk nezničil dekorácie na adventnom venci.

Výnimkou vo výnimočnosti nie sú ani obyčajné každodenné sviečky, ktoré ak ale umiestnite napríklad do sklených pohárov, ktoré obviažete ozdobnou stužkou, získajú nový dizajn a stanú sa tak nádhernou dominantou vášho adventného venca.

Zaujme vás: Vianoce sú za rohom, nakúpte vianočné darčeky v niektorej z nových predajní Auparku!

Adventný veniec

Zdroj: pinterest.com/Mad&Bolig, pinterest.com/LuciaTranova, pinterest.com/Freshideen

Adventný veniec

Zdroj: pinterest.com/Kytkyodpotoka

adventný veniec na stôl

Zdroj: pinterest.com/LuciaTranová

ako si vyrobiť adventný veniec

Zdroj: pinterest.com/RAFINAHOMEDËCOR

advent

Zdroj: pinterest.com/DEPOT

luxusný adventný veniec

Zdroj: pinterest.com/casatreschic.blogspot.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní