Tablety do umývačky riadu: Spoznajte 10 netradičných využití!

Tablety do umývačky riadu: Spoznajte 10 netradičných využití!
  • 29.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Tablety do umývačky riadu boli navrhnuté tak, aby si poradili s tvrdou vodou, odstraňovali škvrny a rozpúšťali mastnotu a tuk nachádzajúci sa v potravinách na báze bielkovín – takže by nemalo byť prekvapením, že sa dajú použiť aj na čistenie vecí mimo umývačky riadu.

Možno patríte k ľuďom, ktorí kupujú tablety do umývačky riadu, aj keď nemajú umývačku riadu! A to aj v prípade, či preferujete tekutú alebo práškovú verziu. A my nie sme prekvapení, pretože tablety do umývačky riadu sú veľmi účinné napríklad na pripálených hrncoch a panviciach alebo aj na zamastených dvierkach rúry.

My sme preto hľadali aj ďalšie položky v našich domácnostiach, ktoré môžete umývať tabletami do umývačky riadu. Nezabudnite však vždy pri používaní čistiacich prostriedkov používať na rukách ochranné rukavice a snažte sa priamo nevdychovať výpary.

1. Pripálené hrnce a panvice

Tableta do umývačky veľmi ľahko vyčistí pripálené hrnce a pripálené panvice, a to aj vtedy, keď určite existujú aj iné metódy. Avšak, táto funguje na 100 % najmä vtedy, keď ste už načisto zúfalí.

Ako na to? Použite tabletu do umývačky riadu namočenú v teplej vode a umyte znečistený povrch.

Odporúčame: Adventný veniec: TOP trendy a inšpirácie pre rok 2022!

2. Znečistené dvierka rúry

Pečenie mäsa či sladkých pokrmov je v našich domácnostiach veľmi bežné a obľúbené. V tomto prípade však nepodceňujte správnu a hlavne pravidelnú starostlivosť o vašu rúru, nakoľko sa zvykne zašpiniť po jej použití vo vnútri nielen po stranách a jej dne, ale aj na dvierkach.

V tomto prípade skúste použiť práve tabletu do umývačky riadu namočenú v teplej vode na ľahké čistenie skla a dvierok rúry. Výsledkom budete nadšení.

3. Nečistoty od kávy

Ak vaše hrnčeky a šálky po káve ihneď nevypláchnete, zvyknú na nich zostať nečistoty od kávy, a to aj po ich umytí. Tieto typy škvŕn môže byť ťažké odstrániť, avšak s tabletou do umývačky riadu si s nimi ľahko poradíte!

Vyskúšajte tento šikovný trik napríklad aj s nečistotami vo vázach na kvety, s karafami alebo aj usadeninami vo vašich fľašiach.

4. Smetný kôš

Odpadkové koše sú súčasťou našej domácnosti, a aj keď v nich končí odpad, mali by sme ich udržiavať čisté. Okamžité utretie zvyškov jedla, ktoré sa vyleje na veko alebo si nájde cestu na dno koša, udrží kôš relatívne čistý, ale je dobré ho aj pravidelne umývať či dezinfikovať.

Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je:

  • naplňte smetný kôš doplna teplou vodou a vložte do neho tabletu do umývačky riadu,
  • počkajte, kým sa rozpustí,
  • nechajte hodinu pôsobiť a potom vypláchnite smetný kôš horúcou vodou.

5. Chladnička

Ostalo rozliatie potravín vo vašej chladničke nepovšimnuté a zanechalo za sebou nepríjemný a lepkavý povlak? Všetko, čo potrebujete, je tableta do umývačky riadu a trochu teplej vody.

Nechajte tabletu vo vode rozpustiť a následne umyte ňou vnútro chladničky a všetky poličky.

6. Umývadlo a sanita v kúpeľni

Je „úžasné", ako rýchlo môže spodok vášho umývadla v kuchyni či v kúpeľni vyzerať špinavo a odpudivo. Škrabance z hrncov a panvíc a zmena farby od tmavých tekutín môžu spôsobiť, že aj ten najčistejší drez bude vyzerať špinavo.

Ak sa vám minie váš čistiaci prostriedok, tableta do umývačky riadu funguje veľmi účinne, a to aj dokonca ako drôtenka. Stačí pustiť trochu teplej vody do drezu a trieť tabletu umývačky po okolí rukou v rukavici. Keď sa leskne a vyzerá ako nový, opláchnite ho teplou vodou.

Neprehliadnite: RECEPT: Orechové tiramisu z Pečie celé Slovensko

7. Olejové škvrny

Ak vám z auta vytiekol olej v garáži alebo na príjazdovej ceste, škvrnu vám pomôže odstrániť tableta do umývačky riadu. Keď sa všetok olej vstrebe (výborne funguje podstielka pre mačky alebo kukuričný škrob), navlhčite oblasť a použite tabletu do umývačky na vydrhnutie celej škvrny.

V závislosti od veľkosti úniku oleja môžete nakoniec použiť niekoľko tabliet. Nechajte ich pôsobiť na škvrne približne 30 minút a potom škvrnu opláchnite teplou vodou.

8. Toaleta

Keď je čas pustiť sa do upratovania kúpeľne, začnite vhodením tablety do záchodovej misy. Potom umyte umývadlo, podlahu, sprchu a toaletu si nechajte až na koniec.

Týmto spôsobom bude mať tableta čas sa trochu rozpustiť a čistenie záchodovej misy by malo byť hračkou. Tabletu môžete použiť aj na umytie škvŕn a povlaku, ktoré po sebe zanechala tvrdá voda.

9. Práčka

V práčke sa postupom času hromadia baktérie a vodný kameň, preto je dôležité čistiť práčku približne každé tri mesiace. Rovnako ako u všetkých vecí, aj v tomto prípade existuje niekoľko rôznych metód. Použitie tablety do umývačky riadu je však veľmi jednoduché. Stačí iba:

  • vložiť tabletu do zásuvky, 
  • spustiť cyklus na 60 stupňov.

Aby ste boli super efektívni, prihoďte aj oblečenie alebo kuchynské utierky, aby ste neplytvali vodou. Po dokončení skontrolujte, či z tablety nezostali nejaké zvyšky. Ak ich nájdete, jednoducho utrite zásuvku a bubon vlhkou handričkou.

10. Plastový terasový nábytok

Ak sa vám zdá, že váš plastový terasový nábytok vyzerá opotrebovane a stráca farbu, tablety do umývačky riadu sú rýchlym a jednoduchým riešením na čistenie odolných škvŕn.

Rozpustite jednu tabletu vo vedre s teplou vodou alebo použite tabletu ako čistiaci „vankúšik" na odstránenie odolných škvŕn. Pred čistením však naneste tabletu na malú plochu na nábytku, aby ste sa uistili, že nespôsobí zmenu jeho farby.

Odporúčame aj: Mastnota v kuchyni: S našimi radami sa jej zbavíte raz-dva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní