Alergia na prach nehrozí! Osvojte si tipy a triky, ako sa zbaviť prachu nadobro

Alergia na prach nehrozí! Osvojte si tipy a triky, ako sa zbaviť prachu nadobro
  • 13.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Prach, prach a ešte raz prach! Pravdepodobne neoddeliteľná súčasť snáď každej domácnosti. Ako s ním zatočiť raz a navždy? Jeho pravidelné utieranie a odstraňovanie je veľmi dôležité, pretože prach spôsobuje nielen neporiadok, ale aj alergie a spúšťa aj iné nepríjemné ochorenia.

Pravidelné upratovanie a udržiavanie poriadku v celej domácnosti je jedným zo znakov zdravého životného štýlu. Dajte ale pozor – nestačí totiž prach utierať iba na viditeľných povrchoch vášho nábytku, nezabúdajte ani na neprístupné miesta či textílie, kde sa prach s veľkou radosťou usádza.

Prach v domácnosti podporuje aj to, ak máme doma či v niektorých miestnostiach príliš sucho. Netreba preto podceňovať napríklad aj zvlhčovače vzduchu, aby ste vo vašej domácnosti zabezpečili dostatočnú vlhkosť. Jej ideálna miera v interiéri je 40 %. Pokiaľ si však myslíte, že vetranie zbaví vašu domácnosť prachu, mýlite sa. Pri vetraní sa totiž prenášajú čiastočky nečistôt do interiéru domácnosti, a preto pokiaľ chcete hromadeniu prachu u vás doma predísť, intenzívne vetrajte predovšetkým po daždi, pokiaľ nefúka vietor.

Čo je to vlastne prach a odkiaľ sa u nás berie?

Prach je zhluk veľmi drobných čiastočiek vo veľkosti menej ako 500 mikrometrov. Obrovská časť prachu pochádza predovšetkým z pôdy, ale aj púštneho piesku, či zo sopečných erupcií a v nemalej miere aj zo znečistenia, ktoré má na svedomí človek. V období kvitnutia býva súčasťou prachu dokonca aj peľ.

Prach je súčasťou našich životov naozaj už od nepamäti. Nachádza sa úplne všade, ba dokonca aj vo vesmíre. Negatívnou správou ale je, že prachu sa nikdy nedá zbaviť úplne, ale účinnými krokmi jeho výskyt u nás doma vieme dostatočne eliminovať. Ako na to jednoducho a efektívne?

Odporúčame: Mastnota v kuchyni: S našimi radami sa jej zbavíte raz-dva!

Prach v domácnosti - čo všetko je jeho súčasťou?

Prach v domácnosti sa skladá najmä zo:

  • šupiniek kože,
  • zvyškov kožných buniek,
  • prachu zvonku,
  • vlasov a chlpov – ľudských či zvieracích,
  • textilných a papierových vlákien,
  • plesní, baktérií a roztočov.

Užitočné tipy, ako sa zbaviť prachu

PRAVIDELNÉ UPRATOVANIE

  • Je alfou a omegou čistej a zdravej domácnosti. Práve hromadeniu prachu v celom interiéri domácnosti zabraňuje pravidelné vysávanie, čistenie a upratovanie. Po vysávaní, zametaní či suchom utieraní nezabudnite všetky povrchy a podlahy utrieť namokro, čo je tá najlepšia zbraň na odstránenie a ďalšie usádzanie prachu u vás doma.

LAPAČE PRACHU - POTREBUJETE ICH?

  • Už pri samotnom zariaďovaní vašej domácnosti zvážte, koľko nábytku a na aký účel budete potrebovať. Častokrát doma mnohí zhromažďujú vybavenie, ktoré prach doslova priťahuje. Vitríny, koberce, závesy a podobne – práve na týchto miestach sa prach drží zubami nechtami najčastejšie.

NEZABUDNITE NA ŤAŽKO DOSTUPNÉ MIESTA A ELEKTRONIKU

  • Keď utierate prach, nekončite miestami, kde je najviac viditeľný. Myslite aj na ťažko dostupné miesta, pretože aj tam sa prach s radosťou usádza. Vrchné poličky skriniek, lampy, rohy miestností a aj listy kvetov – nezabudnite, že prach je aj všade tu, a preto sa pri upratovaní venujte aj týmto miestam. Elektronika je ale taktiež veľmi dôležitá, pretože sa jedná o predmety, na ktorých sa prach veľmi ľahko drží a hromadí.

DBAJTE NA PRAVIDELNÉ PRANIE TEXTÍLIÍ

  • Prečo? Pretože aj textílie vo veľkej miere podporujú v domácnosti nemalé hromadenie prachu. Pravidelne prezliekajte vašu posteľnú bielizeň a pravidelne perte textílie ako deky, prikrývky, predložky, koberčeky či vankúše.

Neprehliadnite: Sušenie bielizne v interiéri v 9 krokoch: Na toto dávajte pozor!

Ako sa zbaviť prachu na veľmi dlhý čas?

Existuje jeden trik, ktorý zabráni hromadeniu prachu dokonca až na niekoľko týždňov! Odpoveďou je lacná, hutná a nezapáchajúca látka – glycerín. Práve ten dokáže zabrániť usadzovaniu prachu na povrchu, ktorý je ním ošetrený.

Glycerín je možné použiť bez ohľadu na typ povrchu, pričom na nábytku vytvára neviditeľnú ochrannú vrstvu práve proti usádzaniu prachu. Ako na to?

  • Povrch najskôr očistite.
  • Na suchú handričku z mikrovlákna naneste niekoľko kvapiek glycerínu, následne touto handričkou utrite predtým očistené povrchy.
  • Pokiaľ glycerín chcete použiť aj na podlahy, niekoľko kvapiek dajte do vody na umývanie.

Odporúčame aj: Bolesť hrdla na jeseň i v zime potrápi malých aj veľkých: Ako si s ňou poradiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní