Ako zvýšiť libido: 4 kľúčové hormóny, ktoré ho ovplyvňujú. Ako?

Ako zvýšiť libido: 4 kľúčové hormóny, ktoré ho ovplyvňujú. Ako?
  • 11.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak máte fungujúci vzťah, s najväčšou pravdepodobnosťou vám to funguje aj v spálni za zatvorenými dverami. Libido je prirodzený pohlavný pud ako u mužov, tak i u žien, pričom vo veľkej miere ovplyvňuje sexuálny život každého z nás. Charakteristikou libida je chuť na sex, sexuálna energia, sexuálny apetít, ale aj sexuálna príťažlivosť.

Pokiaľ je v posteli všetko v poriadku a nepociťujete žiadne problémy, libido pravdepodobne nikto z nás, prirodzene, nerieši. Existuje však niekoľko faktorov, kedy sa libido u žien i mužov znižuje. A problémom nie je iba stúpajúci vek!

Veľkosť či intenzita libida u každého z nás závisí ako od hormónov, tak aj od externých vplyvov, fyziologických dejov, zdravotného stavu a vzájomných kombinácií. Akú úlohu v tom ale zohrávajú práve hormóny, keďže sexuálny pud je najsilnejší zo všetkých ľudských pudov vôbec?

Čo je to libido?

Nepísanou definíciou libida je, že je to pohlavný pud, ktorý v sebe spája:

  • túžbu po pohlavnom styku,
  • sexuálnu energiu a vitalitu,
  • chuť na fyzický kontakt,
  • a túžbu po sexuálnom zblížení.

Aj napriek tomu, že v prípade libida ide o prirodzený pohlavný pud, na jeho správne fungovanie majú vplyv viaceré fyziologické procesy. U mužov ide napríklad o hladinu hormónov, ako aj prekrvenie pohlavnej sústavy.

To všetko ale u oboch pohlaví súvisí aj s celkovým zdravotným stavom organizmu. Nezanedbateľný vplyv má na libido fungovanie nervovej sústavy, a to predovšetkým vtedy, ak ide o spracovanie a prenos sexuálnych podnetov.

Odporúčame: Tipy pre lepší sex: 5 rád, ktoré si treba vziať k srdcu a osvojiť!

Ako hormóny ovplyvňujú vaše libido?

Zatiaľ, čo rozhodnutie mať sex je vedomé, ktoré robíme v danej konkrétnej chvíli, chemické látky v našom tele ovplyvňujú úroveň túžby, ktorú pociťujeme pred a počas sexu. V tomto procese zohrávajú úlohu štyri kľúčové hormóny, pričom sú ovplyvnené rôznymi vonkajšími faktormi.

O ktoré hormóny ide?

  • Testosterón
  • Kortizol
  • Estrogén
  • Hormóny štítnej žľazy

1. Testosterón

U mužov má dominantný vplyv na libido hormón testosterón. Tvorí sa predovšetkým v semenníkoch, a to, koľko ho v tele muži majú, môže chuť na sex zvýšiť aj znížiť. Ak je ho v tele príliš málo, okrem libida trpí aj mužská potencia, nakoľko testosterón v mužskom tele totiž ovplyvňuje produkciu a dozrievanie spermií.

Testosterón je zvyčajne známy ako mužský hormón, ale dôležitú úlohu hrá aj v ženskom tele. Testosterón je pre ženy skutočne nevyhnutný. A ako starnete, hladiny testosterónu môžu klesať, čo môže ovplyvniť u žien sexuálnu túžbu. Vysoké hladiny testosterónu, ktoré zvyčajne pociťujú ženy so syndrómom polycystických vaječníkov, môžu tiež viesť k nízkemu libidu spolu s množstvom ďalších symptómov.

2. Kortizol

Jedným z najvplyvnejších hormónov, pokiaľ ide o libido, je stresový hormón kortizol. Psychologický vplyv stresu môže určite zohrávať úlohu v tom, či chceme alebo nechceme mať sex.

Zatiaľ čo hladiny kortizolu zvyčajne klesnú po tom, čo sa rozptýlili stresová situácia, pri nadmernom strese ale telo bude aj naďalej produkovať kortizol. Toto zastaví ľudské telo produkovať dostatok iných hormónov, ako je napríklad estrogén, ktoré sú dôležité pre vašu sexuálnu túžbu, pretože vaše telo uprednostňuje tvorbu kortizolu pred inými životne dôležitými hormónmi.

Okrem zastavenia produkcie iných životne dôležitých hormónov môže chronický stres spôsobiť, že vaše telo spotrebuje pohlavné hormóny na tvorbu väčšieho množstva kortizolu, čím sa ešte viac zníži libido.

Neprehliadnite: Sex je okrem potešenia aj veľmi zdravý. Neveríte? Presvedčte sa!

3. Estrogén

Estrogén je najčastejšie známy svojou úlohou pri vývoji a udržiavaní ženského reprodukčného systému, napríklad reguláciou periód. Ale hladiny estrogénu v ženskom tele môžu taktiež ovplyvniť aj libido.

Nízke hladiny estrogénu znižujú sexuálnu túžbu. Hladiny estrogénu môžu byť nízke kedykoľvek, ale estrogén prirodzene klesá, keď starnete a blížite sa k menopauze. Z tohto dôvodu mnoho žien pociťuje zníženú sexuálnu túžbu, keď sa blížia a prechádzajú štádiom menopauzy – hoci niektoré ženy si aj napriek tomu stále zachovávajú svoje libido.

4. Hormóny štítnej žľazy

Nedostatočná alebo nadmerne aktívna štítna žľaza si tiež môže vybrať svoju daň na vašom sexuálnom apetíte, a to práve kvôli produkcii dôležitých hormónov, ktoré sa produkujú v tejto časti ľudského tela.

Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré riadia metabolizmus, takže ak vaša štítna žľaza nefunguje správne, môže to ovplyvniť aj vašu sexuálnu túžbu. Pokiaľ si však myslíte, že problémom nízkeho libida môže byť vaša štítna žľaza, môžete si otestovať funkciu štítnej žľazy krvným testom, pretože existuje veľa možností liečby, ak niečo nie je v prirodzenej rovnováhe.

Odporúčame aj: Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní