Sex je okrem potešenia aj veľmi zdravý. Neveríte? Presvedčte sa!

Sex je okrem potešenia aj veľmi zdravý. Neveríte? Presvedčte sa!
  • 15.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Pravidelný sexuálny vzťah zlepšuje nielen kvalitu partnerského vzťahu, ale prospieva aj nášmu zdraviu. Sex pomáha udržiavať si dobrú fyzickú i psychickú kondíciu a zo psychologického hľadiska nás robí šťastnejšími. Nie je preto žiadnym tajomstvom, že ak budete mať pravidelný sex, vy i váš partner budete zdravší a vitálnejší.

Niektoré z mnohých benefitov, ktoré prináša intímne zblíženie medzi partnermi, je napríklad to, že sex vás dokáže zbaviť stresu a posilniť imunitu, ale aj podporiť trávenie, krvný obeh, zdravie srdca či dokonca spáliť kalórie.

Sex je naozaj dobrý pre naše zdravie!

Sex prospieva ako mužom, tak i ženám. Podľa odborníkov sex dokonca aj potláča stres, znižuje krvný tlak a posilňuje imunitu. Pravidelný sex sa tiež spája s vyššou hladinou protilátok v krvi, ktoré vás ochránia napríklad pred nachladnutím.

Odporúčame: Ekológia na prvom mieste! Inšpirujte sa manželským párom, ktorý nepoužíva toaletný papier

Benefity pre zdravie spájané so sexom

Pravidelný a kvalitný sex prináša veľké množstvo benefitov, vďaka ktorým sa budeme cítiť lepšie a zdravšie. Ktoré to sú?

  • Zmiernenie bolestí (podľa odborníkov hormón lásky oxytocín znižuje prah bolesti viac ako o polovicu), a to aj vrátane bolesti hlavy.
  • Spaľovanie kalórií.
  • Prirodzené odbúravanie toxínov z tela.
  • Zlepšenie stavu kože a pleti.
  • Udržiavanie kĺbov a svalov v dobrej kondícii.
  • Zlepšenie činnosti srdca.
  • Pravidelný sex možno prirovnať k cvičeniu v posilňovni, ktoré zlepšuje kondíciu, a vďaka podpore krvného obehu znižuje riziko mŕtvice a infarktu.
  • Zlepšenie spánku v dôsledku uvoľnenia tela i mysle.
  • A v neposlednom rade aj zvyšovanie sebavedomia a prevencia pred vznikom depresie.

Chudnutie pri sexe

Každá fyzická aktivita a pohyb, pri ktorom sa aktivizujú svaly v ľudskom tele, nám pomáha spaľovať kalórie – a teda chudnúť! Pri sexe to platí dvojnásobne.

Pretože čím komplikovanejšie a namáhavejšie budú vaše sexuálne polohy a ich striedanie, tým viac kalórií spálite – 30 minút sexuálnej aktivity dokáže spáliť 85 kalórií.

Sexujte, posilníte si imunitu

Pravidelný sex posilňuje imunitný systém nášho organizmu. Ako je to možné?

  • Pri sexe prichádzame do kontaktu s mnohými cudzorodými zárodkami.
  • Pri bozkávaní si vymeníme v priemere 80 miliónov baktérií.

Práve toto posilňuje našu imunitu! Ak sexujete pravidelne niekoľkokrát týždenne, zvyšujete aj koncentráciu protilátok práve v slinách. A tým sa buduje silnejšia imunita u každého z nás.

Neprehliadnite: Izbové rastliny vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Máme zoznam!

Posilňovanie svalstva pri sexe

Keďže sex aktivizuje svaly, prichádza tak k ich precvičovaniu. Rôzne sexuálne polohy sú preto ideálnou „gymnastikou" najmä pre tých, ktorí nemajú dostatok pohybu počas dňa.

Pri „klasických" sexuálnych polohách sa pravidelnými pohybmi uvoľňujú svaly v oblasti panvového dna, vďaka čomu je stabilnejšia a zároveň flexibilnejšia aj samotná chrbtica.

Dokonalý spánok vďaka sexu

Veľmi veľa ľudí je po sexe nielen unavených, ale aj ospalých. Môže za to ako fyzická aktivita a spálené kalórie, tak aj uvoľňovanie oxytocínu.

V súvislosti so sexom je to látka známa aj ako takzvaný hormón šťastia, a práve vďaka nemu si ľudia po sexe radi užívajú dobrý, pokojný a kvalitný spánok.

Odporúčame aj: Raňajky podľa Jennifer Aniston: Tajomstvo jej dokonalej figúry!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní