Pranie oblečenia: Je naozaj nevyhnutné hneď po jeho kúpe?

Pranie oblečenia: Je naozaj nevyhnutné hneď po jeho kúpe?
  • 13.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Poznáte to aj vy? Kúpili ste si nové oblečenie, prípadne nové posteľné prádlo, ktoré s radosťou doma vybaľujete z tašky a túžite si ho obliecť čím skôr. ALE pozor na prvotnú eufóriu! Patríte k ľuďom, ktorí sú zvyknutí nové oblečenie najskôr oprať? Alebo si myslíte, že je tento krok úplne zbytočný?

Tak či onak, ako vo všetkom, aj tu pravdepodobne platí takzvaná zlatá stredná cesta. Preto sme sa rozhodli vám ukázať rôzne pohľady, ktoré sú ako za, tak aj proti. Konečná voľba je, samozrejme, na každom z nás, avšak vždy je dobré mať viac informácií, aby sme sa mohli rozhodnúť správne.

Pranie nového oblečenia je vždy osobná voľba

Existujú mnohé mýty v starostlivosti o domácnosť, pričom pranie novej bielizne pravdepodobne taktiež patrí do tejto kategórie. Svoje nové obliečky alebo oblečenie pred prvým použitím nemusíte nevyhnutne prať – ale pravdepodobne by ste mali.

Majte na pamäti, že pranie nového oblečenia alebo posteľnej bielizne nie je pravidlom, ale skôr zaužívaným zvykom mnohých z nás. Vždy je to ale osobná voľba, no ak kupujete oblečenie aj pre členov svojej rodiny, myslite najmä na deti a ostatných, ktorí majú citlivú pokožku.

Odporúčame: Sušenie bielizne v interiéri v 9 krokoch: Na toto dávajte pozor!

Pred prvým praním si všímajte materiál oblečenia

Nové oblečenie môže napríklad okrem škrobov obsahovať aj chemické látky z jeho výrobného procesu. Látky, z ktorých sa vyrába materiál oblečenia, musia prejsť mnohými krokmi. Dokonca aj prírodné vlákna môžu byť vystavené potenciálnym dráždidlám.

Prírodné vlákna totiž vyžadujú pranie a čistenie ešte predtým, ako sa stanú priadzou. Na výrobu priadze sa používajú niekedy aj mazivá, ktoré obsahujú živicu. Priadza a tkanina dokonca môžu ešte v procese výroby vyžadovať dodatočné pranie mydlovými produktami, hydroxidom sodným alebo môžu prejsť procesom bielenia, aby následne správne absorbovali farbu počas procesu farbenia alebo tlače.

Čo sa stane, ak pranie oblečenia po jeho kúpe vynecháte?

Zväčša sa nestane nič, ale vždy sa nájde nejaké ALE. Ak totiž máte citlivú pokožku alebo sa jedná o oblečenie určené pre deti, pranie nového oblečenia by malo byť za každých okolností v tomto prípade samozrejmosťou.

Akékoľvek chemické zvyšky na oblečení totiž môžu spôsobiť svrbenie alebo podráždenie pokožky. Tiež, keď periete obliečky na posteľnú bielizeň a/alebo plachty, odporúča sa použiť prací prostriedok, ktorý je hypoalergénny a bez toxínov.

Pri farbených odevoch, ako sú napríklad rifle, existuje určité riziko, že sa farba bude uvoľňovať, čím vám môžu najmä na sedačke zanechať nepekné stopy. Môžete tomu predísť, ak takéto oblečenie po jeho kúpe operiete.

Neprehliadnite: Raňajky podľa Jennifer Aniston: Tajomstvo jej dokonalej figúry!

Aké sú osvedčené postupy prania nových vecí?

Nielen druh materiálov, ale aj naša prax a skúsenosti nás naučili, že existujú určité osvedčené postupy prania novej bielizne. Ktoré to sú?

  • Vždy skontrolujte štítok na nových odevoch – čokoľvek, čo hovorí „len chemické čistenie“, ako sú napríklad obleky, by sa nemalo prať ani sušiť v sušičke.
  • Ak chcete predĺžiť životnosť oblečenia a znížiť krčenie, bielizeň perte viac v studenej vode. Vysoká teplota vody v práčke a teplo zo sušičky „pomáha" oblečeniu rýchlejšie vyblednúť, natiahnuť sa alebo dokonca zraziť pôvodnú veľkosť.

Osobitnú pozornosť venujte spodnej bielizni

Rozhodnutie prať či neprať nové oblečenie po jeho kúpe skutočne závisí od vašich návykov. V prípade spodnej bielizne ale buďte veľmi opatrní! Nielen vtedy, ak máte citlivú pokožku, sa odporúča nové textílie pred použitím vyprať.

Vyhnete sa tak prípadným veľmi nepríjemným problémom, ktoré neraz musí riešiť až lekár nasadením liečby vo vašej intímnej oblasti.

Odporúčame aj: Rodinné šťastie rozžiari každý domov. Ako ho správne pestovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní