Rodinné šťastie rozžiari každý domov. Ako ho správne pestovať?

Rodinné šťastie rozžiari každý domov. Ako ho správne pestovať?
  • 01.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Patríte medzi začiatočníkov v pestovaní rastlín alebo ste už profesionáli? Tak či onak, máme pre vás jeden tip, ktorý je vhodný naozaj pre každého! Nenechajte sa ale oklamať jeho jednoduchosťou, pretože táto rastlinka si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, aby vám robila radosť počas celého roka.

Rodinné šťastie, odborný názov Soleirolia soleirolii, sa pestuje veľmi ľahko a je vhodná do akéhokoľvek interiéru. Je to vyhľadávaná izbová rastlinka, ktorá vyniká svojou krásnou sviežou zelenou farbou a nízko rastúcim, avšak pritom hustým vzhľadom.

Rodinné šťastie bude vyzerať krásne vždy a všade, ak sa oň budete správne starať. Ako na to?

Rodinné šťastie - Soleirolia soleirolii

Rodinné šťastie pochádza zo Stredomoria a je mimoriadne obľúbené predovšetkým na Sardínii a Korzike. V domácom prostredí je táto rastlinka považovaná niekedy aj za burinu! Ale napríklad aj u nás – teda na miestach, ktoré nie sú jeho domácim prostredím, je rodinné šťastie veľmi obľúbené pre svoj exotický a machovitý vzhľad.

Rodinné šťastie má rado nepriame slnečné žiarenie, mierne kyslú pôdu, kvitne od jari do leta a jeho kvietky sú krémovo - bielej farby bez okvetných lístkov. Rodinné šťastie rastie do výšky 15 centimetrov a do šírky až 1,8 metra.

Odporúčame: Izbové rastliny vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Máme zoznam!

Ako správne zasadiť rodinné šťastie?

Ak sa rozhodnete rodinné šťastie zasadiť do črepníka a máte dostatok priestoru, doprajte mu závesný kvetináč. Rastlinka tak bude mať dostatočný priestor pre svoj rast, bude sa voľne rozpínať a krásne prevísať z každej strany.

Myslite ale na to, že rodinné šťastie budete musieť často presádzať vždy do väčšieho črepníka. Ak má správne podmienky, rastie totiž veľmi rýchlo.

Rastlinku pri presádzaní nevyťahujte za stonku alebo listy, ale otočte kvetináč a rodinné šťastie opatrne vyberte. Následne vložte do pripraveného väčšieho kvetináča a dostatočne zalejte. Rodinné šťastie presádzajte aspoň raz ročne, prípadne vždy, keď jej je už črepník malý.

Ako pestovať rodinné šťastie?

Rodinnému šťastiu sa najlepšie darí vo vlhkej a dobre priepustnej pôde. Veľký pozor ale aj na škodcov! Rovnako ako iné interiérové rastliny, aj rodinné šťastie môžu napadnúť vošky, roztoče či múčniky.

Táto rastlinka má veľmi rada jasné, ale pritom nepriame svetlo. Obľubuje aj tienisté stanoviská s umelým osvetlením. Pozor však na priame slnečné svetlo, pretože je pre rodinné šťastie nebezpečné. Ak necháte rastlinku na priamom svetle, mohlo by jej to spáliť listy a spôsobiť úplné uschnutie.

Ako správne zavlažovať rodinné šťastie?

Rodinné šťastie potrebuje pravidelnú zálievku, a to predovšetkým v oblasti jeho koreňovej sústavy. Povrch pôdy môže zostať suchý, ale korienky by mali zostať vždy vlhké. Zabezpečte ale dostatočné odvodňovanie, pretože ak korene rodinného šťastia zostanú v premočenom prostredí, mohli by zhniť.

V ideálnom prípade zalievajte rastlinku zospodu, približne dvakrát týždenne, avšak v zimných mesiacoch to nemusí byť až tak často.

Neprehliadnite: Raňajky podľa Jennifer Aniston: Tajomstvo jej dokonalej figúry!

Čo má rodinné šťastie najradšej?

Ak chcete, aby vám rodinné šťastie robilo doma radosť čo najdlhšie, doprajte rastlinke:

  • teplotu na pestovanie 10 až 21 °C,
  • vysokú vlhkosť aspoň 75% – hodí sa preto najmä do kúpeľne alebo kuchyne,
  • pravidelné rosenie,
  • na jar a v lete pravidelné prihnojovanie tekutým hnojivom,
  • odstraňovanie suchých listov.

Odporúčame aj: Kombucha čaj a jeho účinky na zdravie. S týmto vám pomôže!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní