Kombucha čaj a jeho účinky na zdravie. S týmto vám pomôže!

Kombucha čaj a jeho účinky na zdravie. S týmto vám pomôže!
  • 17.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Kombucha čaj je známy po celom svete. Vďaka priaznivým účinkom na ľudské zdravie si získal množstvo fanúšikov. Nedajú naň dopustiť ani celebrity ako Gwyneth Paltrow, Meg Ryan alebo Barbra Streisand.

Ak kombuchu nepoznáte, je najvyšší čas sa zoznámiť! Prečítajte si, čím je výnimočná a s akými zdravotnými problémami vám môže pomôcť. Poradíme vám aj správny spôsob prípravy.

Čo je kombucha?

Kombuchu môžete v našich končinách poznať aj pod názvom kombuča alebo čajová huba. Často ju tiež označujú ako nápoj nesmrteľnosti alebo elixír mladosti.

Kombucha má vzhľad huby, v skutočnosti však nejde o hubu v pravom zmysle slova. Je to rôsolovitá hmota vytvorená symbiotickým spoločenstvom kvasiniek, rias a mikroorganizmov, ktoré menia jednoduché cukry a alkohol na kyselinu octovú.

Kombuču možno opísať v skratke aj ako fermentovaný, teda kvasený, čierny alebo zelený čaj s cukrom. Počas kvasného procesu sa vytvárajú viaceré pre človeka prospešné látky.

Pozitívne účinky na zdravie

Čaj kombucha obsahuje množstvo užitočných látok. Za zmienku stoja napríklad probiotiká, antioxidanty, aminokyseliny, sodík, ale aj vitamíny skupiny B, C, D a E.

Kombucha má silné antibakteriálne účinky. Tie potláčajú rast nežiaducich patogénnych baktérií a kvasiniek, no zároveň neovplyvňujú prospešné probiotické baktérie a kvasinky, ktoré sa podieľajú na kvasení kombuchy.

Obľúbená je aj pre antimikrobiálne vlastnosti, teda je účinná v boji proti rôznym patogénom. Poskytuje ochranu pred stafylokokmi, salmonelou alebo helikobakterom. Celkovo posilňuje imunitný systém a dodáva telu potrebnú energiu.

Veľkým prínosom kombuchy je podpora trávenia. Pomáha totiž obnoviť rovnováhu tráviaceho systému. Má tiež schopnosť predchádzať žalúdočným vredom a liečiť ich.

Kombucha zbavuje telo toxínov a pomáha predchádzať vzniku rôznych typov rakoviny. Znižuje zaťaženie pankreasu a udržuje zdravú pečeň.

Vďaka aminokyselinám prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému. Pravidelné pitie čaju pomôže prekonať poruchy spánku a zvýšiť koncentráciu. Kombucha je prospešná aj pri depresívnych stavoch.

Kombucha čaj udržiava zdravú hladinu cholesterolu. Pozitívne účinky má teda aj na kardiovaskulárny systém. Po kombuche môžete siahnuť, aj ak mávate bolesti kĺbov. Čaj obsahuje glukozamíny, ktoré sú prospešné pri prevencii a liečbe všetkých typov artritídy.

Prečítajte si: Potraviny môžu vo veľkom množstve ublížiť. Pri týchto dajte pozor!

Prvotná príprava čaju kombucha

Potešujúcou správou je, že recept na prípravu kombucha čaju je skutočne jednoduchý. Okrem kombuchovej kultúry, ktorú zoženiete napríklad v obchodoch so zdravou výživou, budete potrebovať iba zopár ďalších ingrediencií a pomôcok.

Nachystajte si:

  • kombuchovú kultúru
  • čierny alebo zelený čaj, je na vás, či preferujete sypaný alebo sáčkový
  • kryštálový cukor, použiť môžete biely, ale aj hnedý alebo kokosový cukor
  • vodu
  • zaváraninový pohár alebo krčah, v ktorom kombucha čaj uskladníte
  • utierku alebo obrúsok na prekrytie vrchu nádoby s čajom
  • gumka alebo špagát na prichytenie utierky

Keď máte všetky veci nachystané, môžete sa pustiť do prípravy. Na začiatok si pripravte čierny alebo zelený čaj. Množstvo vody zvoľte podľa objemu nádoby, v ktorej bude hotová kombucha uskladnená. Výluh by mal byť silnejší, t.j. čajové lístky môžete nechať lúhovať o niečo dlhšie ako zvyčajne. Na liter vody použite dve čajové vrecká.

Po vylúhovaní čaju pridajte cukor, na liter vody treba približne 80 gramov cukru. Miešajte až kým sa cukor nerozpustí. Osladený čaj nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Čaj prelejte do nádoby, ktorú ste si nachystali na začiatku. Ideálne sú sklenené zaváraninové poháre, hlinené alebo keramické krčahy. Mali by ste sa vyhnúť nádobám z plastu.

Nakoniec vložte do pohára kombuchovú kultúru. Svetlejšou stranou by mala byť otočená nahor. Rôsolovitá hmota väčšinou zostane plávať na hladine. Ak klesne nadol, neľakajte sa, o niekoľko dní vypláva nahor.

Pohár prikryjete utierkou, ktorú prichyťte gumkou alebo špagátom. Do nápoja sa tak nedostanú kvasné mušky. Nádobu položte na miesto, kam nedopadá priame slnečné svetlo.

Nápoj by mal byť pripravený na pitie približne o 5-7 dní. Čím dlhšie necháte kombuchu „pracovať“, tým bude mať čaj kyslejšiu chuť a bude perlivejší. Hotový čaj kombucha môžete uskladniť vo fľaši v chladničke, kde vydrží 4-5 dní.

Do nápoja vo fľašiach môžete pridať bobuľové plody alebo zázvor. Nápoj sa bude živiť ovocným cukrom a po otvorení bude príjemne perlivý s dodatočnou arómou.

Odporúčame: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

Opätovná príprava čaju kombucha

Po prvom „cykle“ rôsolovitú hmotu nevyhadzujte. Budete ju totiž opätovne používať. Príprava nápoja je rovnaká ako predtým. Rozdiel je iba v tom, že „hubu“ pred vložením do nového roztoku prepláchnete vlažnou vodou.

Do nového nálevu môžete pridať aspoň 100 ml pôvodného nápoja, aby sa zachovali kvasinky a kyslosť roztoku. „Huba" rastie vo vrstvách, ak ju budete chcieť rozmnožiť, stačí, ak odlúpnete jednotlivé vrstvy a vložíte ich do samostatných nádob.

Odporúčané dávkovanie

Ak sa cítite zdravo a nemáte vážne zdravotné problémy, odporúča sa piť kombuču preventívne ráno nalačno v množstve 200 ml.

Pri zdravotných ťažkostiach je odporúčaná dávka čaju 450 ml denne. Dávky by ste si mali rozdeliť na ráno, obed a večer po 150 ml. Ráno by ste čaj mali vypiť nalačno, na obed a večer sa odporúča po vypití niečo zjesť. 

Ak si nie ste istí, ako na nápoj zareaguje váš tráviaci trakt, skúste ho prvýkrát ochutnať vtedy, keď sa nikam nechystáte. Je totiž možné, že naštartuje vaše trávenie s okamžitým účinkom.

Pozri aj: Zber a sušenie byliniek: Poznáte všetky triky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní