Izbové rastliny vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Máme zoznam!

Ste fanúšikom zelene, ale zároveň si netrúfate na starostlivosť o izbové rastliny u vás doma? Nezúfajte! Máme pre vás zoznam izbových rastlín a kvetov, ktoré nie sú náročné na starostlivosť, a pritom vám zútulnia interiér každej miestnosti. Preto aj ak ste v pestovaní zelene úplný začiatočník, o tieto izbové rastliny sa určite dokážete postarať.

Pestovanie izbových rastlín nie je až také náročné, pokiaľ si vyberiete tie správne druhy. Zeleň v byte či v dome dodajú každej miestnosti svieži nádych a zútulnia každý vnútorný priestor.

To, ktoré izbové rastliny si zvolíte, záleží už iba na vašom vkuse. My vám prinášame zoznam tých, o ktoré sa zvládne postarať každý. Ktoré to sú?

Aloe vera

Aloe vera, nazývané aj aloe, zbožňuje teplé miesto, priame svetlo a priepustnú pôdu. Aby ste predišli odparovaniu vody z pravidelnej zálievky, vyskúšajte pôdu okolo rastlinky posypať kamienkami.

Ide o sukulent s charakteristickými pretiahnutými špicatými a pichľavými listami, ktoré majú liečivé účinky predovšetkým na rany a popáleniny. Stačí odtrhnúť list aloe, rozrezať ho po dĺžke a "vydlabať" gélovú dužinu. Fantasticky zmierňuje napríklad psoriázu, popáleniny, opary či akné.

Menšie rastlinky aloe sa skvelo hodia na parapety a poličky, zatiaľ čo väčšie rastliny aloe môžu plniť úlohu dominanty v priestore. Nájdite im ale v interiéri miesto, kde nie je veľká premávka.

Odporúčame: Hlad a emócie sú vedecky prepojené: Zažeňte ho a potlačíte aj hnev

izbové kvety

Zdroj: Depositphotos

Zelenec chochlatý

Zelenec chochlatý má rád polotienisté až slnečné stanovisko. Táto izbová rastlina je skvelým tipom aj pre úplných začiatočníkov, nakoľko vydrží (takmer) akékoľvek zaobchádzanie.

Je ideálny na rozjasnenie tmavých kútov či izieb, avšak ak nebude mať dostatok denného svetla, jeho listy stmavnú. Zelenec chochlatý prečisťuje vzduch, pretože pohlcuje pachy a oxid uhoľnatý, a dokonca likviduje nebezpečný formaldehyd, ktorý sa do vzduchu dostáva bežne v každej domácnosti.

Od jari do jesene rastlinu zalievajte pravidelne a pôdu sa snažte udržiavať vlhkú. Počas zimy ale zálievku znížte a pred polievaním nechajte pôdu trochu obschnúť.

Palma Kentia

Ak hľadáte rastlinu nenáročnú na údržbu, nehľadajte nič iné ako nádhernú palmu Kentia. Nielen, že sa o palmu Kentia stará skutočne veľmi jednoducho, no môže sa jej dariť aj v interiéri s nedostatkom denného svetla. A navyše vyzerá fantasticky!

Zalievajte ju až vtedy, keď je vrch pôdy suchý. V prípade, ak jej listy začnú hnednúť, osviežte ju vodou pomocou rozprašovača.

Monstera skvelá

Monstera skvelá má rada polotienisté stanovisko, nie umiestnenie na priamom slnku. Počas horúcich dní jej doprajte pravidelnú zálievku, avšak neprelejte ju! Skôr jej doprajte aj orosenie listov vodou pomocou rozprašovača.

Táto izbová rastlina je stálicou v interiérovej zeleni. Hodí sa ako do veľkých priestorov, tak aj do kútov, kde jej neprekáža ani silnejšie prúdenie vzduchu. Ide o prirodzene popínavú rastlinu.

Monstera je dlhoveká rastlina a dorastá do veľmi zaujímavých tvarov a rozmerov. Pokiaľ však už u vás doma dosiahne strop, v tom prípade bude lepšie ju trošku zrezať.

Neprehliadnite: Slová, ktoré potešia každé dieťa: Brad Pitt vyjadril hrdosť na adoptívnu dcéru Zaharu

 

kvetiny druhy

Zdroj: Depositphotos

Zamiokulkas

Zamiokulkas je takmer nezničiteľný sukulent, ktorý uprednostňuje polotienisté až slnečné stanovisko a priepustnú pôdu.

Táto izbová rastlina je mimoriadne vhodná aj pre zábudlivcov, pretože znesie ako nedostatok svetla, tak aj nešetrné zaobchádzanie a vydrží dlhé obdobie bez vody. Je tak odolná, až je ju problém zničiť! To ale, samozrejme, neodporúčame skúšať.

Zamiokulkas rastie pomaly a je to dlhoveká izbová rastlina. Odrezané stonky zostanú krásne zelené celé týždne, a to aj bez vody. POZOR - rastlina je jedovatá, takže ju držte mimo dosahu detí a domácich zvierat.

Syngónium stopkalisté

Táto izbová rastlina je ideálnou voľbou aj do tmavších kútov vo vašom interiéri, takže znesie aj polotienisté či tienisté stanoviská.

Syngonium je rastlina s bujnými listami. Počas svojho rastu si zachováva pestré sfarbenie, a to aj pri nedostatku svetla.

Odporúčame aj: 6 tipov, ako dosiahnuť rovné vlasy bez žehličky

nenáročné izbové rastliny

Zdroj: Depositphotos

Lopatkovec wallisov

Lopatkovec je mimoriadne obľúbenou izbovou rastlinou, ktorá potrebuje iba veľmi jednoduchú starostlivosť. Znesie málo svetla, ale neublížite jej ani vtedy, ak ju umiestnite na slnečné stanovisko.

Tento nenáročný lopatkovec toleruje aj nízku vlhkosť vzduchu. Jeho kopijovité a krásne lesklé listy obklopujú kvety v tvare lyžice, ktoré sú umiestnené v strede rastliny. Kvitne hlavne počas leta, no niektoré kultivary kvitnú striedavo počas celého roka.

Fikus

Fikus je taktiež veľmi vďačnou izbovou rastlinou, pretože má rad ako polotieň, tak aj slnečné stanovisko a priepustnú pôdu.

Jeho lesklé zelené listy sú rovnomerne rozmiestnené v priestore okolo centrálneho kmeňa rastliny, ktorý môže byť buď jednoduchý alebo rozvetvený. Môžete ho využiť ako dominantu miestnosti, avšak vyberte mu stále miesto, pretože fikus nemá rád sťahovanie po priestore.

Tip pre vás: Siahnite denne po malinách či černiciach, vaše telo sa vám poďakuje

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE