Siahnite denne po malinách či černiciach, vaše telo sa vám poďakuje

Siahnite denne po malinách či černiciach, vaše telo sa vám poďakuje
  • 26.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Máme obdobie čerstvého ovocia, tak prečo si neposilniť imunitu priamo zo záhrady i lesa. Letný čas je časom dozrievania malín, černíc či lesných jahôd.

Čerstvé ovocie nie len zdrojom vitamínov a antioxidantov, ale aj skvelou náhradou sladkého.

Maliny

Maliny sú svojou krásnou ružovou farbou veľmi lákavé pre naše oko. Získať by si vás mali nielen svojím vzhľadom, ale tiež vôňou a účinkami na ľudský organizmus.

Hlavnú úlohu okrem vitamínu C a horčíka v nich hrajú antioxidanty, ktoré majú blahodarný vplyv na spomalenie starnutia organizmu. Maliny tiež majú značné pozitívne účinky u ľudí s obezitou, cukrovkou, srdcovými chorobami. Prospešné sú aj na vašu pleť.

Ženy s bolestivou menštruáciou by sa mali zamerať práve na maliny. Pri kŕčoch totiž pomáha čaj z listov malín. Ten sa tiež odporúča aj pri ťažkostiach s otehotnením, pomáha aj na konci tehotenstva. Chutné ružové ovocie je pomocníkom aj ženám v menopauze.

Konzumácia malín zároveň prináša tiež viac energie a nižšiu hmotnosť.

Pozri aj: Škodí vám ovocie? Kŕče či nafukovanie môžu byť prvými prejavmi

černice

Zdroj: Shutterstock®

Černice

V plodoch krásnych fialových černíc sú ukryté vitamíny C, E, draslík a horčík. Sú tiež zdrojom vlákniny. Rovnako ako maliny sú zdraviu prospešné, pretože:

  • hydratujú pokožku,
  • bojujú v voľnými radikálmi,
  • pomáhajú pri liečbe cukrovky,
  • pomáhajú tvorbe červených a bielych krviniek,
  • pomáhajú pri liečbe rán
  • a sú zdravé na kosti.

Zdraviu prospešné sú nielen plody černíc, ale aj listy. Z nich pripravený čaj pôsobí priaznivo pri hnačke. Mal by sa tiež piť ako podporná liečba pri problémoch s močovými a žlčovými cestami. Čaj tiež upokojuje podráždené hrdlo a dýchacie cesty.

Odporúčame: Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?

bobuľoviny

Zdroj: Shutterstock®

Lesné jahody

Určite si z detstva ešte pamätáte svoju detskú radosť, keď ste našli chutné, červené, malinké lesné jahody. Tieto drobučké lesné plody obsahujú kokteil vitamínov A, B a C.

Jahody tiež obsahujú vysoké množstvo ovocných kyselín – citrónovej a jablčnej – ktoré majú dezinfekčné účinky na tráviaci systém a zlepšujú vstrebávanie železa. Patria tiež medzi silné antioxidanty a majú ochranné účinky na nervové bunky v mozgu.

Využívajú sa tiež v boji s pigmentovými škvrnami. Zubná pasta obsahujúca práve extrakt z lesných jahôd má bieliace účinky a priaznivo pôsobí na ďasná.

Aj z listov lesných jahôd si môžete pripraviť chutný čaj, ktorý pomáha pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochoreniach, pri ľadvinových kameňoch či bolestiach kĺbov.

Neprehliadni: Mladá žena trpí nezvyčajnou chorobou: Voda a pot jej spôsobujú muky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní