Hlad a emócie sú vedecky prepojené: Zažeňte ho a potlačíte aj hnev

Hlad a emócie sú vedecky prepojené: Zažeňte ho a potlačíte aj hnev
  • 28.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Bývate nervózni, keď ste hladní? Tak potom patríte do obrovskej skupiny ľudí, ktorí majú tendenciu sa nahnevať oveľa rýchlejšie, pokiaľ pociťujú hlad. Máme ale pre vás zaujímavú informáciu! Vedci totiž našli úzke prepojenie medzi hladom a negatívnymi emóciami.
 

Pravidelný príjem pestrej a výživnej stravy je dôležité nielen pre fyzický, ale aj psychický stav ľudského organizmu. Nejde iba o príjem kalórií a fungovanie správneho metabolizmu, ale aj o príjem vitamínov, minerálov a telu prospešných látok.

A ako vedci zistili, tak pravidelná a vyvážená strava preukázateľne dokáže udržať na uzde aj negatívne emócie.

Hlad a hnev - nebezpečná kombinácia

Zaužívanú frázu poznáme nielen z reklamy, ale aj z bežného života - keď si hladný, nie si to ty! A áno, skutočne to platí aj v reálnom každodennom živote. Prežívanie najmä tých negatívnych emócií sa stupňuje s pociťovaním hladu.

Preto je dôležité nájsť ideálny biorytmus, aby sa pocit hladu nestával spúšťačom mnohých nepríjemných situácií vyvolávaných emóciami ako hnev, zlosť či nervozita.

Odporúčame: Dusené hovädzie mäso na pive: To musíte vyskúšať!

hnev

Zdroj: Shutterstock

Potlačte hlad i hnev

Každý z nás pozná z reálneho života situácie, pri ktorých sa rozčúli a tieto negatívne pocity nás potom ovplyvňujú oveľa dlhšie, ako by sme sami chceli. Prežívanie hnevu či stresu je individuálne, avšak ovplyvniť ho vieme iba my sami.

Niektorí z nás pracujú na technikách ovládania stresu, technikách dýchania v stresových situáciach či cielene pracujú na tom, aby stres zo svojho života maximálne eliminovali.

ALE - nezabúdajte pri tom jesť! V skutočnosti totiž existuje prepojenie medzi hladom a negatívnymi emóciami, ktoré nemajú dobrý vplyv na ľudský organizmus. Vynechanie jedla v tomto prípade dokonca spôsobuje aj to, že negatívne emócie potom prežívame oveľa intenzívnejšie, pričom sa neustále stupňujú.

Hlad a hnev idú spolu ruka v ruke

Všetci poznáme to, že keď sme skutočne hladní, akoby sme neboli sami sebou. Hlad je podľa odborníkov spojený s intenzívnejšími pocitmi hnevu či podráždenosti, ale zároveň aj nižšími úrovňami potešenia. Príčina v tomto prípade ale zostáva stále zahalená rúškom tajomstva. 

Pozor na prejedanie sa - to nám za žiadnych okolností nezaručí, že budeme žiť život v harmónii a bez stresu. Pre človeka je ale prirodzené, že ak potrebujeme rýchlo zahnať hlad, ktorý je zároveň sprevádzaný negatívnym prežívaním svojich pocitov alebo hnevu, siahame po takzvanom rýchlom cukre.

Je pravdepodobné, že za zvýšenú momentálnu impulzívnosť, hnev alebo dokonca istú mieru agresivity môže nízka hladina cukru v krvi. Pozor ale na príjem cukru! Dôležitá je totiž pestrá, vyvážená a pravidelná strava.

Neprehliadnite: Ako sa zbaliť na dovolenku? TOP tipy na efektívne balenie!

ako potlačiť hnev

Zdroj: Shutterstock

Dbajte na pravidelnú stravu už od raného veku

Snahou mnohých z nás je viesť vyrovnaný a šťastný život. Jednu z najdôležitejších úloh v tom hrá aj strava, aby sme boli zdraví a v dobrej fyzickej i psychickej kondícii. Ak máte deti, tak s najväčšou pravdepodobnosťou ich učíte správnym návykom už od raného detstva. A sem patrí aj pravidelná a vyvážená strava.

Deti by totiž za žiadnych okolností nemali chodiť do školy bez raňajok. Ak by sa práve raňajky dlhodobo vynechávali, zvyšuje sa tým pravdepodobnosť, že nebudú schopné učiť sa efektívne a mohli by mať rovnako aj problémy so správaním.

A toto platí aj pre dospelých! Nájdite si preto svoj ideálny biorytmus, zaraďte do svojho každodenného režimu pravidelnú a vyváženú stravu, a vyvarujte sa negatívnym emóciám, ktoré sú, okrem iného, zapríčinené aj hladom a nedostatkom príjmu kvalitnej stravy.

Odporúčame aj: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní