Ako sa zbaliť na dovolenku? TOP tipy na efektívne balenie!

Ako sa zbaliť na dovolenku? TOP tipy na efektívne balenie!
  • 21.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Čaká vás dovolenka či výlet a vy rozmýšľate, ako sa zbaliť? Tento problém trápi nejedného z nás. Zbaliť seba a svoju rodinu tak, aby sme na nič nezabudli, a zároveň sa všetko zmestilo do kufrov a tašiek, je neľahká úloha. Aj keď je dovolenková sezóna už v plnom prúde, máme pre vás niekoľko užitočných tipov a rád, ako sa zbaliť rýchlo a efektívne.

Vysporiadať sa s balením na dovolenku bez stresu je naozaj výzva! Ako to už zvyčajne chodí, všetko sa začína plánovaním a správnou prípravou. Organizované cestovanie začína prípravou zoznamu všetkých vecí, ktoré si budete potrebovať zabaliť na cestu.

Taktiež nezabudnite aj na zoznam vecí, ktoré pred cestou ešte budete musieť kúpiť. Takto váš "baliaci zoznam" bude úplný a zároveň rozdelený podľa toho, čo už máte pripravené a čo vám ešte chýba. A ako postupovať ďalej?

Zvoľte si správnu veľkosť batožiny

Či už sa chystáte na dovolenku na niekoľko dní alebo zopár týždňov, v prvom rade si vyberte batožinu v správnej veľkosti. Sú totiž veci, ktoré si musíme zbaliť za každých okolností - či budeme na cestách jeden a či až oveľa viac dní.

Vhodný je preto kufor, ktorý je ľahký a má dostatočné množstvo úložného priestoru. V prípade, ak cestujete lietadlom, nezabudnite si pred cestou kufor odvážiť. Vyhnete sa tak prípadným nepríjemnostiam, zdržaniam a doplatkom na letisku za prekročenie povolenej váhy.

Odporúčame: Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?

balenie vecí do kufra

Zdroj: Shutterstock

Oblečenie zrolujte - ušetríte tak priestor

Aby ste v batožine ušetrili potrebný priestor, jednotlivé kúsky oblečenia je lepšie zrolovať do rovnako alebo podobne veľkých valčekov. Tričká položte na zadnú stranu, zahnite rukávy a celé ich zrolujte zdola nahor. Zrolujte potom aj nohavice a spolu s vrchným oblečením ich vložte do kufra pred doplnky. Týmto spôsobom poukladáte tieto kusy oblečenia bez toho, aby ste plytvali miestom v kufri.

Detské oblečenie stačí preložiť na polovicu.Tradičným naskladaným komínikom oblečenia vyhraďte miesto v kufri iba vtedy, ak potrebujete zbaliť aj kúsky z materiálov, ktoré sa ľahko krčia.

Využite v kufri každé miesto

Všetci veľmi dobre vieme, že každý centimeter v kufri navyše je veľmi dôležitý, aby sme ho mohli vyplniť ďalšou vecou. Ak nám pri rolovaní oblečenia zostali v kufri voľné medzery, využite ich na zbalenie napríklad ponožiek alebo spodného prádla. Ak je to možné, naskladajte veci do seba, aby sa efektívne využil každý priestor.

Dobrým tipom je siahnuť aj po vákuovo uzatvárateľných vrecúškach. Viete ich naplniť relatívne veľkým množstvom oblečenia či doplnkov a vysatím vzduchu ich sploštíte tak, že na ich zbalenie budete potrebovať iba minimálny priestor. Takto zbalené oblečenie jednoducho umiestnite v kufri alebo v aute cestou na dovolenku.

Nezabudnite však na to, že pred spiatočnou cestou domov budete potrebovať vysávač, aby ste z vriec či vrecúšok mohli vysať vzduch a dosiahnuť tak požadovanú efektívnu minimálnu veľkosť.

Odporúčame aj: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?

čo si zbaliť do kufra

Zdroj: Shutterstock

Najťažšie veci patria na spodok batožiny

Ak sa balíte do kufra, najťažšie veci a predmety umiestnite k jeho kolieskam. Zabezpečíte tak najlepšie rozloženie váhy a ťažisko bude čo najnižšie. Kufor tak bude pevne sedieť na zemi, čím veľmi šikovne predídete prípadným neočakávaným výkyvom alebo stratám rovnováhy pri prechode cez nerovnosti.

Zabalením najťažších vecí do spodnej časti batožiny zaistíte aj ochranu všetkých ostatných predmetov v kufri či v taške. Ťažšie veci, ako sú napríklad topánky a knihy, dávajte vždy na spodok batožiny a vaše ostatné veci sa nezničia a ani nerozbijú.

Pozor na správne zabalenie obuvi

Oblečenie v batožine by nikdy nemalo prísť do priameho kontaktu s podrážkami topánok. Preto, pokiaľ je to možné, zabaľte každý pár topánok do vlastného vrecka, aby sa oddelil od obsahu batožiny.

Neprehliadnite: Kúpanie v prírodných vodách: Aké zdravotné riziká prináša?

tipy na dovolenku

Zdroj: Shutterstock

Dajte si pozor na množstvo oblečenia

Pred cestou a samotným balením dôsledne zvážte, koľko oblečenia budete NAOZAJ potrebovať. Každý z nás sa totiž už pravdepodobne stretol s tým, že si na dovolenku zbalil zbytočne príliš veľa oblečenia.

Oblečenie a veci, o ktorých si myslíte, že ich budete iba „možno“ potrebovať, nechajte radšej doma. Je tak totiž pravdepodobné, že ich naozaj nevyužijete. A vždy je možnosť, aby ste si nevyhnutné veci kúpili aj priamo na dovolenke v rezorte či priľahlých obchodoch.

Toaletné potreby

Ak ste ubytovaní v hoteli v dovolenkovom rezorte, určite budete mať v hotelovej izbe šampón, kondicionér, mydlo na ruky a fén. Pokiaľ sa ich preto rozhodnete so sebou nezobrať, ušetríte v kufri veľmi veľa miesta.

Ostatnú kozmetiku, pleťové krémy, opaľovacie prípravky, zubné kefky, pasty a iné potreby osobnej hygieny je veľmi praktické umiestniť do priehľadného plastového vrecka s kvalitným uzáverom. Zamedzíte tak prípadnému vytečeniu ich obsahu, a tiež budete v prípade urgentnej potreby presne vidieť, kde sa konkrétny prípravok nachádza.

Užitočné rady na záver

Pri balení nezabudnite na tašku na špinavú bielizeň. Vyvarujete sa tak šíreniu neželaných zápachov pri čistom oblečení a pri vybaľovaní doma veľmi jednoducho už len obsah vložíte priamo do práčky.

Slúchadlá, USB káble a nabíjačky od telefónov, tabletov či notebookov veľmi starostlivo zabaľte do batožiny tak, aby sa nezničili. Opatrne ich stočte a všetky vložte na bezpečné miesto v kufri či v príručnej batožine.

Pozor aj na prepravu liekov a vitamínov! Ich balenia sú zväčša veľké, preto pokiaľ ich užívate pravidelne, nadávkujte si ich na cestu presne na počet dní, koľko budete na dovolenke. Avšak v prípade malých detí by ste mali byť pripravení na všetky nepredvídateľné situácie a prípady náhlych chorôb či viróz, a preto liekom v taške nájdite bezpečné miesto, aby sa pri transporte nezničili a neznehodnotili.

Tip pre vás: 9 jednoduchých návykov, vďaka ktorým budete emocionálne silnejší


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní