Kúpanie v prírodných vodách: Aké zdravotné riziká prináša?

Kúpanie v prírodných vodách: Aké zdravotné riziká prináša?
  • 14.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

K letu patria nielen voľné dni a rôzne aktivity, ale aj radovánky vo vode. Letné osvieženie v bazéne doma či na kúpalisku, alebo v jazere je skvelým ako na osvieženie v horúcich letných dňoch, tak aj na poriadne vybláznenie s množstvom aktivít. Či už preferujete prírodné zdroje alebo bazény na kúpaliskách či v aquaparkoch, dajte si pozor – môžete sa totiž stretnúť aj s mnohými rizikami.

Pri výbere lokality na kúpanie buďte dôslední. Bolo by totiž veľkou škodou, ak by ste si so sebou domov priniesli neželaný suvenír v podobe zdravotných ťažkostí. Ak sa rozhodnete pre kúpanie v bazéne na kúpaliskách, tak táto voda by mala byť pravidelne sledovaná a kontrolovaná. Problémom sa stáva vtedy, ak je bazén preplnený ľuďmi. Aj od ich správania sa na kúpalisku a dodržiavania správnych zásad hygieny závisí celkový stav vody.

Prírodné vodné plochy majú tú výhodu, že v nich býva menej ľudí a voda býva zväčša chladnejšia. To neumožňuje niektorým druhom baktérií, aby sa v nich rozmnožovali. Na druhej strane, nevýhodou kúpania v jazere ale môže byť väčšie množstvo prítomnosti mikroorganizmov alebo siníc. Ako sa teda rozhodnúť správne a vyhnúť sa všetkým rizikám?

Ako minimalizovať riziko zdravotných ťažkostí?

Pred, počas a aj po kúpaní, či už v bazéne alebo v jazere, si osvojte takzvané preventívne opatrenia, ktoré môžu vo veľkej miere eliminovať riziko vzniku zdravotných ťažkostí:

  • nikdy nechoďte do vody, ktorá páchne a je na prvý pohľad znečistená,
  • nekúpte sa v jazerách a prírodných vodách, v ktorých sa nachádzajú uhynuté zvieratá,
  • nikdy nepite vodu, v ktorej sa kúpete,
  • pred a po kúpaní sa vždy osprchujte, ideálne aj s použitím mydla či sprchovacieho gélu,
  • keď sa dokúpete a osprchujete, vždy sa prezlečte do suchého náhradného oblečenia.

Odporúčame: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?

jazero na kúpanie

Zdroj: Shutterstock

Neprispievajte k znečisteniu vody

Aby ste sa svojou návštevou pri vode a samotným kúpaní sami nestali znečisťovateľmi vody, v ktorej sa kúpete, nezabudnite na dodržiavanie týchto zásad:

  • pred kúpaním a vstupom do vody sa vždy osprchujte,
  • dbajte na to, aby sa malé deti kúpali vždy v plavkách, prípadne v plienkach určených na kúpanie,
  • nechoďte do vody vy a ani vaše deti, pokiaľ aktuálne trpíte hnačkovitým alebo iným prenosným infekčným ochorením,
  • pokiaľ je to možné, pred vstupom do vody vykonajte veľkú potrebu, aby ste sa vyprázdnili.

Sledujte odporúčania

Ideálne je, ak si stav vody vo vami vybranej vodnej ploche ešte pred vašim odchodom skontrolujete na stránkach Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Počas letnej a kúpacej sezóny úrad pravidelne sleduje stav vody na kúpaliskách, ale aj vo vybraných približne 80 jazerách, a údaje aktualizuje v týždenných intervaloch. Na základe vopred daných kritérií slovenských, ale aj európskych požiadaviek, zostavuje zoznam vodných plôch vhodných na kúpanie.

Každý rok je vypracovaný profil vody určenej na kúpanie, ktorý obsahuje tieto informácie:

  • miera environmentálneho znečistenia,
  • hydrologické vlastnosti vody,
  • fyzikálne vlastnosti vody,
  • geografické vlastnosti vody.

Neprehliadnite: Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?

mykóza

Zdroj: Shutterstock

Na ktoré riziká si treba dať pozor?

Kúpanie v nevyhovujúcich vodách môže spôsobiť predovšetkým deťom a ľudom s oslabenou imunitou mnohé zdravotné ťažkosti. Pri kúpaní sa dávajte pozor ale všetci, pretože prítomnosť mikroorganizmov a baktérií najmä v jazerách a prírodných vodách je počas kúpania v kontakte so všetkými, ktorí sú práve vo vode.

  • Sinice – mikroorganizmy zelenej až modrozelenej farby, ktoré obsahujú látky spôsobujúce alergické reakcie, dýchacie problémy, nevoľnosť, vracanie alebo hnačky.
  • Plesne, huby, kvasinky – nebezpečná kombinácia, pretože pri kontakte s nimi môže u detí, ale i u dospelých dôjsť k vzniku povrchového ochorenia kože, ale aj nechtov, vlasov či slizníc. Ide o rôzne typy nepríjemných dermatitíd a alergií.
  • Tráviace ťažkosti a črevné problémy – vo vode sa najčastejšie nachádzajú rôzne druhy baktérií, ktoré sa vyskytujú aj v stolici. Malé množstvo týchto baktérií u dospelého človeka nemusí znamenať žiadne ťažkosti, avšak problém nastáva pri kontakte s deťmi. Vo zvýšenej miere sa u nich môžu objaviť hnačkovité ochorenia, ale aj nevoľnosť či dokonca zvracanie.
  • Vírusové ochorenia – najčastejšie ide o vírusové ochorenia pečene, nazývané hepatitída typu A. Vzniká pri nedostatočnej hygiene a prenáša sa aj prostredníctvom kontaminovaných potravín. Táto choroba je najviac známa pod názvom choroba špinavých rúk.
  • Mykóza – najčastejším mykotickým ochorením sú infekcie, ktoré spôsobujú baktérie Candida albicans. Tieto druhy baktérií sú súčasťou prirodzenej ženskej pohlavnej mikroflóry. Keď ale príde k ich premnoženiu, vyvolajú u žien nepríjemné svrbenie a pálenie práve v intímnej oblasti, čo môže byť niekedy aj bolestivé. Neskôr môže byť dokonca prítomný aj vaginálny výtok či bolestivé močenie. Liečba týchto problémov býva zväčša dlhodobá a náročná.
  • Leptospiróza – ochorenie vyvoláva baktéria Leptospira. Tá sa do prírodných vôd dostáva cez výkaly hlodavcov, ale aj niektorých domácich zvierat. Príznaky sa prejavujú v závislosti od závažnosti stavu.
  • Nákaza jednobunkovými organizmami – riziko predstavuje napríklad prítomnosť améb. Améby, nazývané aj meňavky, sú jednobunkové organizmy, ktoré sa bežne nachádzajú v životnom prostredí. U človeka vyvoláva infekciu len jeden druh – Negleria fowleri. Aj keď ochorenie vyvolané týmto organizmom nebýva časté, u osôb s oslabenou imunitou a u malých detí môže nákaza týmto organizmom vyvolať ako črevné ťažkosti, tak aj zápal mozgu či mozgových blán.

Prečítajte si aj: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

pleseň na nohách

Zdroj: Shutterstock

Rada na záver

Dajte si pozor na to, pre akú lokalitu na letné kúpanie sa rozhodnete. Dbajte nielen na bezpečnosť pri kúpaní, ale aj na kvalitu, a to predovšetkým v prípade jazier a prírodných vodných plôch.

V ideálnom prípade si vyberajte vodné plochy, ktorých kvalita je monitorovaná a pravidelne kontrolovaná. Všímajte si nielen čistotu vody, ale aj okolitého prostredia a prípadných služieb v okolí.

Ak sa rozhodnete pre kúpanie v jazerách, ktorých voda nie je pravidelne kontrolovaná, vstupujete do vody na vlastné riziko.

Zaujme vás: Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní