Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?
  • 16.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Dieťa s telefónom či s tabletom v ruke. Dnes už nič nezvyčajné. ALE – je to správne? Práve toto je téma, ktorá právom vzbudzuje množstvo otázok nielen u rodičov, ale aj u odborníkov či lekárov. Niektoré deti majú od rodičov prísny zákaz na hranie hier, iní rodičia sú benevolentnejší a dovolia svojim deťom viac. Existuje však akási hranica na to, čo je a čo už nie je správne?

Jednu vec si ale musíme priznať všetci – aj my, dospelí, sme práve s telefónom spätí čoraz viac. Pre niekoho je to mobilná kancelária, kde si vybaví všetky maily, správy a telefonáty, pre iných je to práve zdroj zábavy. Deti nás pozorujú, či sa nám to páči alebo nie. A ak nás vidia ráno či večer s telefónom ruke, je pre nich, samozrejme, prirodzené, ak to chcú tiež. Ako im však v prípade hrania hier nastaviť pomyselné mantinely a zadefinovať jasné pravidlá?

Už iba spoločenské hry nestačia

Niekoľko desiatok rokov dozadu bolo jedným z hlavných zdrojov zábavy hranie sa hier práve vonku. Skákanie gumy, vybíjaná, pouličný futbal a podobne, je dnes skôr už iba raritou. Aj napriek tomu, že aj vo vnútri sú možnosti na hru veľmi široké, deti cielene siahajú na mobil či tablet.

Nákup rodinných spoločenských hier, či už logických, kreatívnych, stavebnicových alebo iných, postačia zväčša už iba „na chvíľku“. Súčasné deti si život bez mobilného telefónu azda nevedia už ani predstaviť.

Ako pristupovať k dieťaťu, ktoré si svoj voľný čas vypĺňa hraním hier, tak, aby sa z neho nestal malý „závislák“?

Odporúčame: Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?

online hry závislosť

Zdroj: Shutterstock

Zahrajte si hru so svojimi deťmi

Rodičia, starí rodičia – poznáte motiváciu detí, prečo tak milujú hranie digitálnych hier? Vyskúšajte jednu vec. Predtým, ako túto ich aktivitu úplne zavrhnete a odsúdite, zahrajte si s nimi. Pravdepodobne tak lepšie zistíte, čo sa deťom na online hrách tak páči, a prečo ich tak veľmi vyhľadávajú.

Možno zistíte, že si tak kompenzujú kontakt s kamarátmi, pocit úspechu, súťaženie alebo len tak unikajú od každodenných starostí a ich problémov. Ak porozumiete ich motivácii, pravdepodobne okamžite pochopíte, prečo deti tento spôsob hry vyhľadávajú.

Takýmto spôsobom spoznáme nielen samotnú hru a hernú motiváciu detí, ale najväčším benefitom bude to, že naše dieťa bude vidieť, že máme naozaj záujem ako oňho, tak aj o jeho aktivity.

Nie je hra ako hra

V spleti všetkých digitálnych hier je dôležité si uvedomiť, že nie je hra ako hra. Áno, hlavne u chlapcov sú v obľube najmä tie bojové hry, kde sa podporuje agresia a práca so zbraňami. Vedzte však, že v súčasnosti je ponuka týchto hier tak obrovská, že v nej možno nájsť aj „dobré“ hry.

Na trhu sú také hry, ktoré sú náučné a hravou formou vedia pomôcť s ďalším štúdiom toho, čo sa dieťa aktuálne učí v škole alebo v škôlke. Ďalším plusom je to, že v súčasnosti sú tieto hry jednoducho krásne, nápadité a vizuálne nádherne spracované. Otvárajú tak bránu do fantastických svetov fantázie a ďalšieho poznania. Svojou atmosférou tak dostanú do deja nielen deti, ale aj dospelých.

Digitálne hry môžu pomôcť deťom:

  • v rozvoji logického myslenia,
  • v rozvoji vizuálnej predstavivosti,
  • v rozvoji priestorovej orientácie,
  • majú taktiež pozitívny vplyv na rozvoj kognitívnych schopností u detí.

Rady pre rodičov

V každom prípade si musíme uvedomiť, že hranie hier na mobiloch a tabletoch u detí rôzneho veku je dnes už samozrejmosťou. V tomto ohľade je ale oveľa dôležitejšie, aby sme my, rodičia, k tomu pristupovali pozitívne. Hranie hier totiž nemusí byť za každú cenu zlé a škodlivé.

Neprehliadnite: Inšpirácia z Fínska: Ako byť šťastný? Spoznajte výzvu „SISU“

online hry pre deti

Zdroj: Shutterstock

Ako si s tým teda poradiť?

  • odlišujte hry od vhodných a nevhodných, prípadne dobré od zlých,
  • vnímajte hry ako prostriedok s bohatými možnosťami,
  • budujte u detí kritické myslenie,
  • budujte u detí aktívny prístup práve k vhodným a dobrým hrám,
  • deti sa prostredníctvom hier môžu naučiť aj základy programovania,
  • deti môžu lepšie porozumieť počítačovým programom,
  • nezabúdajte aj na zlepšenie cudzieho jazyka, prevažne angličtiny, práve prostredníctvom hrania hier.

Zdravé hranice sú, samozrejme, veľmi dôležité

Nepochybne je na nás, rodičoch, aby sme určili hranice pri hraní digitálnych hier. Určite nie je správne, ak čas strávený s telefónom alebo tabletom v ruke „kradne“ čas, ktorý je určený na učenie, krúžky či čas strávený spoločne s rodinou.

Namiesto prísnych zákazov skúste jednoduché a zrozumiteľné pravidlá! Tie môžu pozostávať z týchto bodov:

  • vyberajte hry s vhodným obsahom,
  • vyberajte hry primerane veku vášho dieťaťa,
  • dajte pozor na to, aby hry nekradli čas určený na povinnosti a základné aktivity dieťaťa v jeho dennom režime – akými sú napríklad spánok, pravidelný pohyb, stretnutia s kamarátmi, krúžky a koníčky,
  • zadajte časový limit na hranie hier,
  • vyvažujte hranie digitálnych hier hraním spoločenských hier s celou rodinou,
  • majte prehľad o hre, pri ktorej vaše dieťa trávi čas,
  • rozprávajte sa s deťmi o hrách, ale aj možných nebezpečenstvách, rizikách a nástrahách spojených s týmito hrami,
  • nastavte rodičovský filter pri „surfovaní“ v online priestore.

Zo začiatku je všetko vo vašich rukách! Buďte preto obozretní, ale zároveň aj láskaví a priateľskí. Zaujímajte sa o aktivity vášho dieťaťa v online priestore a ak je to potrebné, rozprávajte sa s nimi o všetkom, s čím sa dieťa môže stretnúť. Odmenou vám bude nielen priateľský vzťah, ale aj rešpektovanie pravidiel, čo je pri výchove veľmi dôležité.

Odporúčame aj: Zrkadlo v interiéri: Aké sú možnosti a ako si správne vybrať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Jasná 29.06.22 19:44

AJ
karma
-1.00

Toto je veru dosť "kontroverzná" téma a je super o nej hovoriť / písať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní