Hľadáš si partnera? Zameraj sa na protiklady. Kouči vysvetľujú dôvody

Hľadáš si partnera? Zameraj sa na protiklady. Kouči vysvetľujú dôvody
  • 21.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Protiklady sa priťahujú. Mýtus či skutočná realita? Mali by ste sa pri hľadaní partnera zamerať viac na kompatibilitu alebo na rozdiely? Čo skutočne prispieva k šťastnému vzťahu?

Odborníci na vzťahy a kouči Orna a Matthew Waltersoví sú presvedčení, že pokiaľ ide o trvalú lásku, je potrebné pochopiť to, ako protichodné energie spolupracujú, aby vytvorili uspokojivý celok.

Energia protikladov

Podobná povaha, záujmy či názory nie sú zárukou dlhodobého a funkčného vzťahu. Nepomáhajú totiž určiť, či váš vzťah bude trvať dlhodobo.

Watlersovci vo svojom blogu vysvetľujú, že mať podobné záujmy či podobný temperament je dobrým základom priateľstva. Dôležité je pochopiť ako protiklady spolupracujú.

Pozri aj: Elektronická PNka je už realitou. Má to však jeden háčik

protiklady

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé vzťahy sú vyvážené

K zdravým vzťahom patrí rovnováha medzi mužskou a ženskou energiou. Dve mužské energie totiž spolu vytvárajú konkurenčný vzťah, dve ženské energie vytvárajú vzájomný vzťah.

Mužnejšia žena (v ponímaní energií), ktorá chce prevziať kontrolu, je vo vzťahu spokojná s viac ženským mužom, ktorému vyhovuje, že je vo vzťahu tým viac vnímavým. Mužnejšia žena s mužnejším mužom však vytvorí príliš veľkú konkurenciu. Ženskejšia žena s viac ženským mužom podľa Walterovcov nevytvorí žiadnu sexuálnu energiu.

Skutočnú romantiku a intimitu podľa koučov prežívajú len tie vzťahy, v ktorých sa prelína ženská energia s tou mužskou.

Extrovert a introvert

Ste extrovert alebo introvert? Zatiaľ čo vzťahy medzi dvoma extrovertmi alebo dvoma introvertmi môžu chvíľu fungovať, trvalá láska prichádza, keď sa tieto opačné energie spoja.

Extrovert dodáva vzťahu energiu a túžbu po spojení. Introvert túto energiu uzemňuje a vytvára páru domovskú základňu. Dvaja extroverti môžu v konečnom dôsledku súťažiť o pozornosť a tým vytvárať nezhody. Dvom introvertom môže chýbať energia na to, aby riešili vzniknuté problémy.

Je preto dôležité pochopiť a vážiť si prednosti, ktoré každý z partnerov prináša do energetickej výmeny, aby existoval harmonický vzťah. Keď introvert oceňuje energiu a vzrušenie, ktoré extrovert prináša, a extrovert oceňuje pokoj a ticho, po ktorých introvert túži, dochádza vo vzťahu k dokonalej harmónii.

Bude ťa zaujímať: Škodí vám ovocie? Kŕče či nafukovanie môžu byť prvými prejavmi

partnerské vzťahy

Zdroj: Shutterstock®

Archetyp srdca

Waltersoví svoju pozornosť upriamujú aj na archetyp srdca, ktorý sa delí na „you first – ty najprv,“ a „me first – ja najprv“. Ľudia typu - ty najprv - majú tendenciu myslieť najskôr na svojho partnera a jeho potreby. Ľudia typu - ja najprv - myslia najskôr na svoje vlastné potreby. To však neznamená, že jeden typ je altruistický a ten druhý sebecký.

Archetypy srdca totiž ukazujú, kam človek smeruje svoje sústredenie a pozornosť. Buď sú teda na prvom mieste potreby vášho partnera, alebo sú na prvom mieste vaše potreby, aby ste sa následne mohli plní energie postarať o potreby svojho partnera.

Ak sú vo dvojici typy ľudí you first, môžu spolu fungovať, ale s ťažkosťou budú uskutočňovať určité rozhodnutia, pretože sa budú podriaďovať tomu druhému. Ak sú vo vzťahu ľudia typu me first, pravdepodobne budú spolu bojovať, pretože si cenia viac svoju slobodu ako fungujúci vzťah.

Rovnováha teda nastáva medzi partnermi ty najprv a ja najprv. Kľúčom je teda pochopiť orientáciu vášho srdca a následne svoje potreby komunikovať s partnerom.

Neprehliadni: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

milenecké vzťahy

Zdroj: Shutterstock®

Pri prekonávaní rozdielov je kľúčom vzájomný rešpekt

Mnohí majú na začiatku vzťahu radi objavovanie rozdielov. Keď však prvotná chémia pominie, vzájomné rozdiely môžu začať partnerov rozčuľovať a vnášať do vzťahu nezhody.

Každý z dvojice má svoje špecifické silné i slabé stránky. Ak sa zameriate na objavovanie a pochopenie svojich rozdielov, umožní vám to vytvoriť pevný základ, na ktorom môžete začať skutočne stavať.

Dvojica koučov preto odporúča naučiť sa oceniť, že váš partner zvláda určité úlohy alebo situácie efektívnejšie ako vy. Rozdiely sa vo vzťahu potom skutočne dopĺňajú a vytvárajú oveľa silnejší a pevnejší celok.

Vzájomný rešpekt v kombinácií s tým, že svojmu partnerovi doprajete slobodu byť tým kým je, bez toho, aby ste sa ho snažili meniť, bude podľa Orny a Matthewa vytvárať takmer dokonalú synergickú lásku.

Ste teda obaja odhodlaní vytvoriť zdravý, trvalý a milujúci vzťah?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní